Wat zijn wipstoeltjes voor een baby en zijn ze veilig?

Wipstoeltjes voor een baby zijn een soort stoelen, gewatteerd en zeer comfortabel, waarin het kind op en neer kan wippen, leunen en wat bewegingsvrijheid heeft. Er zijn veel verschillende modellen op de markt. Het is belangrijk om de meest geschikte te kiezen op basis van de behoeften van je baby.
Wat zijn wipstoeltjes voor een baby en zijn ze veilig?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 april, 2024

Als het gaat om accessoires en babyproducten, dan zijn er echt heel veel opties te vinden. Heel interessante producten zijn wipstoeltjes voor een baby. Hoewel ze erg praktisch zijn, vooral in de eerste maanden van het leven van het kind, zijn ze echt noodzakelijk en nuttig?

Wipstoeltjes, ook wel een wippertje of baby-relaxstoel genoemd, zijn gevoerde stoeltjes die worden ondersteund door een ‘lucht’-basis.

Daardoor kan de baby leunen en op en neer wippen. Daarom lijkt het op een soort tas die wordt vastgehouden door een eenvoudige structuur, zoals een strandstoel. Het heeft meestal een harnas of een riem om de baby goed vast te houden en te voorkomen dat hij valt.

Doel van wipstoeltjes voor een baby

Een van de belangrijkste voordelen van deze accessoire is dat een baby, in tegenstelling tot in een wieg, kan zien wat er om zich heen gebeurt. Het is een uitstekende en veilige manier om het kind te integreren in gezinsactiviteiten.

Wipstoeltjes voor een baby kunnen vanaf de eerste paar ogenblikken van het leven worden gebruikt. Wanneer het stoeltje gekanteld is, dan zit de baby niet en rust zijn hoofd op de achterkant ervan. Hierdoor hoeft de nek het gewicht van het hoofd van de baby niet te dragen.

Baby met een gebloemde deken

Kenmerken van wipstoeltjes voor een baby

Er zijn veel verschillende soorten wipstoeltjes voor een baby op de markt. Bij het kiezen, is het altijd belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken. Er zijn verschillende typen en de elementen die ze bevatten kunnen van het ene model tot het andere verschillen.

Soorten wipstoeltjes

Voor maximaal comfort wordt aanbevolen dat het wipstoeltje goed opgevuld en zacht is. Je kunt ook wipstoeltjes voor een baby vinden met een harde stoel, deze is meestal van plastic gemaakt en is heel gemakkelijk om te reinigen.

Bevestigingssysteem

Alle wipstoeltjes voor een baby hebben deze optie, het is zonder meer fundamenteel. Elk wipstoeltje heeft een bevestigingssysteem, ofwel harnassen of riemen. Op deze manier kunnen ze worden aangepast, zodat de baby niet uit de stoel kan vallen.

Ondersteuningsbasis

De basis van ondersteuning van de wipstoel kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Sommige zijn statisch, andere hebben vier poten. Bij geen van deze modellen is beweging mogelijk.

Aan de andere kant bieden wipstoeltjes met schommeleffect wel beweging, terwijl ze de baby op en neer bewegen. Het is een idee om het kind te entertainen.

Activiteitencentrum

Tegenwoordig hebben veel wipstoeltjes voor een baby een activiteitencentrum. Het is een steun in de vorm van een boog die over de wipstoel loopt. Dit element wordt gebruikt om speelgoed binnen het bereik van de baby op te hangen, zodat hij ze kan zien en ermee kan spelen.

Het activiteitencentrum is meestal erg handig wanneer de baby interactie aangaat met de elementen in zijn omgeving, wanneer hij de dingen in zijn omgeving kan grijpen en ermee kan spelen.

Zonnekap of luifel

De wipstoel met een zonnekap is een ander belangrijk kenmerk. Hoewel niet alle wipstoeltjes voor een baby een zonnekap hebben, blijken ze erg handig als je een beetje privacy voor de slapende baby wilt.

Bovendien beschermt het hem tegen de zon, wind en kou als je een wandeling met hem maakt.

Baby met blauwe wintertrui

Veiligheidsproblemen voor wipstoeltjes

Het is belangrijk om te weten dat wipstoeltjes voor een baby alleen op de grond geplaatst kunnen worden, omdat het wipstoeltje beweegt zoals de baby doet.

Als het op hoge oppervlakken wordt geplaatst, dan bestaat er een risico op vallen. Daarom moeten we aan dit punt speciale aandacht besteden: het is gevaarlijk om wipstoeltjes achter te laten op tafels, stoelen en zelfs in de auto.

Op het gebied van veiligheid is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan het systeem voor het vastzetten van wipstoeltjes. Zorg ervoor dat het harnas verstelbaar is om het kind perfect te kunnen bevatten. Op deze manier kan je ongevallen het beste voorkomen.

Je moet ook controleren of je een veiligheidsslot hebt zodat het kleintje zichzelf niet los kan maken.

Ten slotte is het noodzakelijk om te controleren dat het wipstoeltje achteroverleunt. Het moet een verstelbaar vergrendelingssysteem hebben, waardoor het stevig in de gewenste positie kan worden gelaten.

En zoals bij alle babyaccessoires, wordt het aangeraden om het gebruik ervan niet te overdrijven. Baby’s moeten hun hele lichaam bewegen om hun motoriek en intelligentie te ontwikkelen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.