Hoe vermijd je dat je kind valt

Hoe vermijd je dat je kind valt

Laatste update: 03 juli, 2018

De kans dat een kind valt wordt vergroot wanneer zij beginnen te kruipen en hun eerste stapjes zetten. Dat een kind valt is een gebeurtenis waar elke ouder mee te maken krijgt.

Kinderen zijn tijdens de eerste jaren van hun leven vaak rusteloos. Dat is waarom ze zo vaak vallen.

Hoewel het belangrijk is om je kind te troosten na het vallen, is het belangrijker om het vallen te voorkomen. Ouders moeten hun kind constant in de gaten houden.

Kinderen gaan vanaf hun geboorte tot hun 3e jaar door verschillende leerfases. Hun capaciteiten moeten bevorderd en aangemoedigd worden.

Zorg kan het verschil maken tussen een gezond kind en een kind met permanente letselrisico’s.

Nooit alleen

De meeste verantwoordelijkheden zijn voor de ouders van het kind. Het is belangrijk om te plannen, alert te blijven en maatregelen nemen om ongelukken te vermijden en risico’s te verminderen.

Laat je kind nooit alleen als ze op risicoplekken zijn zoals bedden, tafels, een ledikantje, schommels, enz.

Een detail missen kan leiden tot een ongeluk. Dit gebeurt omdat kinderen geen rekening houden met de consequenties en te veel op hun eigen vaardigheden vertrouwen.

Onthoud dat alles kan gebeuren maar veel dingen hadden voorkomen kunnen worden.

Je kind valt, een veelvoorkomende gebeurtenis

Je kan het risico dat een kind valt verkleinen. Het heeft te maken met organisatie en het aanleren van goede gewoontes.

Een goede maatregel om te nemen is een traphekje boven en onder aan de trap te plaatsen. Ook kan je een trapleuning installeren.

Deze traphekjes mogen niet inklapbaar zijn of openingen hebben van groter dan 5 centimeter. Zo kan het hoofd van het kind niet vast komen te zitten. De trap mag niet glad zijn.

Een andere tip is om het kind te leren altijd de trapleuning vast te houden. Ze moeten in de gaten gehouden worden door een volwassene wanneer ze op de trap lopen.

Kind huilt na vallen

Voorzichtig met walkers

De kleine walkers kunnen een oorzaak zijn voor verschillende verwondingen variërend van een kneepje tot grote valpartijen. Kinderen krijgen ook de kans om rond te lopen op gevaarlijke plekken.

Veranda’s, terrassen en verhoogde gebieden moeten ver weg zijn van de plek waar ze vrij rond kunnen lopen.

Hun nieuwsgierigheid leid ze naar gevaarlijke plekken wanneer ze beginnen te kruipen en lopen. Ze houden ervan om te ontdekken, te dansen en te klimmen.

Bij deze activiteiten lopen ze het risico te vallen. Zorg ervoor dat het kind altijd schoenen of anti-slip sokken draagt.

Avontuurlijke geest

Ouders hoeven de avontuurlijke geest van hun kind niet te limiteren. Ze moeten echter wel maatregelen nemen wanneer hun kind begint te kruipen of lopen.

Doe alle deuren op slot die leiden tot mogelijke gevaarlijke plekken. Zorg ervoor dat ze goed vast zitten als ze in een kinderstoel zitten.

Plaats raambeschermers of houd de ramen dicht wanneer het kind dichtbij is. Ledikantjes en bedden moeten ook ver van het raam vandaan staan.

Het is ook belangrijk voor ouders om hun kinderen niet op tafels en stoelen te laten klimmen. Meubels waar ze op moeten klimmen kunnen beter bewaard worden op een veilige plek tot het kind ouder is.

Alle meubels in de kamer van het kind moeten vast zitten aan de vloer als dit mogelijk is.

Ouders moeten plannen en zich bewust zijn van de risico’s om maatregelen te nemen en ongelukken te vermijden.

Buiten het bereik van het kind!

De kleine avonturier zal door het hele huis willen lopen. Tijdens hun avontuur vinden ze misschien huishoudelijke apparaten of scherp keukengerei.

Ook kunnen ze gevaarlijke schoonmaakmiddelen of medicijnen vinden. Deze dingen moeten uit het bereik van het kind bewaard worden.

Kind is gevallen op de grond

Keuken en badkamer

De baby moet op veilige afstand gehouden worden van verschillende plekken in de keuken. De keuken is één van de gevaarlijkste plekken voor een kind om rond te open. Ze kunnen vallen, zich snijden of zelfs verbranden.

Ook kunnen ze vallen tijdens het in bad gaan of eruit komen. Als de ouders niet opletten kan het kind vallen. Er zijn een aantal elementen in de badkamer die zeer gevaarlijk kunnen zijn.

Er zijn moderne apparaten waarmee ouders hun baby’s in de gaten kunnen houden. Het maakt niet uit of het kind slaapt of niet: het is altijd goed om te weten dat je kleintje het goed maakt.

Kortom, onthoud dat zowel de nieuwsgierigheid van het kind en zijn avontuurlijke geest niet in een keurslijf worden gestopt worden tijdens de eerste fases van zijn leven.

Het is belangrijk dat ouders de gepaste maatregelen nemen om te vermijden dat het kind valt of zich bezeert. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.