Wanneer moeten kinderen stoppen met dutjes doen?

Een veel voorkomende vraag bij de ouders is wanneer hun kinderen moeten stoppen met dutjes doen. Er zijn eigenlijk een paar verschillende factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid slaap die kinderen elke dag nodig hebben.
Wanneer moeten kinderen stoppen met dutjes doen?

Laatste update: 26 april, 2019

Ouders vragen zich vaak af wanneer kinderen moeten stoppen met dutjes doen. Het is belangrijk om te onthouden dat dit van kind tot kind varieert. Het hangt ook af van hun leeftijd en hun dagelijkse activiteiten.

Baby’s doen over het algemeen nadat ze 1 zijn geworden tussen 5 en 6 dutjes per dag. Tussen 15 en 18 maanden zullen ze twee korte dutjes doen. Het is echter ook mogelijk dat tegen de tijd dat ze twee zijn ze geen middagdutjes willen doen.

De gemiddelde leeftijd om te stoppen met dutjes in de middag is echter tussen de 3 en 4 jaar oud. Zoals we al zeiden, heeft elk kind andere behoeften met betrekking tot dutjes. Dit hangt ook af van de kwaliteit en kwantiteit van de nachtrust.

Houd er rekening mee dat kinderen elke dag tussen de 12 en 14 uur slaap nodig hebben. Wanneer kinderen minder slapen, hetzij om naar de kinderopvang te gaan of omdat ze al op school zitten, dan is het een goed idee om na de lunch een kort dutje te doen. Het is namelijk een goed moment om wat energie terug te krijgen.

Meerdere voordelen van dutjes voor kinderen

Wat zijn enkele van de voordelen die kinderen krijgen als ze een paar uur per dag slapen? Hier zijn de belangrijkste:

Signalen dat het tijd is om te stoppen met dutjes doen

Kind slaapt met een beer

Hoe weet je wanneer kinderen klaar zijn om te stoppen met dutjes doen? Deze gedragingen kunnen duidelijke signalen zijn:
  • Het is moeilijk voor ze om in slaap te vallen als het tijd is voor een dutje. Over het algemeen lijken ze niet moe. Dit is het klassieke teken dat je kinderen mogelijk de overgang starten om te stoppen met dutjes.
  • Het duurt lang voordat ze in slaap vallen als het bedtijd is.
  • Ze slaan hun middagdutje over en hebben geen bijwerkingen. Ze zijn niet prikkelbaar, lijken niet moe en hebben geen problemen om ‘s nachts te slapen. Dit is een onmiskenbaar teken dat ze geen middagdutje meer nodig hebben.

De gemiddelde leeftijd om te stoppen met dutjes in de middag is tussen de 3 en 4 jaar oud. Houd er rekening mee dat kinderen elke dag tussen de 12 en 14 uur slaap nodig hebben.

Tips om met de overgang van het stoppen met het doen van dutjes om te gaan

Naarmate je kind ouder wordt, kan hij langer wakker blijven, omdat hij gemakkelijker wakker kan worden. Soms hebben jonge kinderen moeite om ‘s nachts te slapen. Ouders zullen, door het middagdutje weg te nemen, ze helpen om ‘s nachts beter te slapen.

De overgang van het dutje naar geen dutje hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Dat gezegd hebbende, er zijn geen definitieve regels over hoe lang baby’s moeten dutten. Dit varieert namelijk van kind tot kind en hangt af van hun leeftijd. Het hangt zelfs af van hoe actief je kind gedurende de dag is.

Sommige baby’s kunnen stoppen met dutjes doen als ze 1 zijn en bijna nooit een middagdutje nodig hebben. Anderen kunnen de overgang geleidelijker maken. Kinderen van schoolgaande leeftijd dutten meestal niet, dat wil zeggen als ze minstens 12 uur onafgebroken slapen.

Je hoeft dutjes niet te forceren

Jongen slaapt op zijn zij

Je moet er niet op aandringen dat je kinderen dutten. Als ze niet willen, zelfs als je denkt dat ze het nodig hebben, laat ze dan niet slapen. Natuurlijk geldt dit, zolang je kinderen niet prikkelbaar zijn en geen problemen hebben om ‘s nachts te slapen.

Je hoeft je alleen zorgen te maken als je kinderen enkele van deze symptomen hebben. Ze:

  • Worden wakker met hoofdpijn.
  • Hebben het moeilijk om ‘s ochtends wakker te worden.
  • Lijken overdag moe.
  • Hebben ernstige concentratieproblemen.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat je deze overgang zo geleidelijk mogelijk moet maken. Houd ook altijd rekening met de specifieke behoeften van je kinderen. Op deze manier heeft de verandering namelijk geen invloed op hun gezondheid en welzijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.