Een vermoeide moeder zijn - wat zijn de gevaren?

Je hebt er zo naar uitgekeken, naar de geboorte van je baby, maar naast alle andere taken die je moet doen voel je je moe en uitgeput. Hoe ga je hier mee om?
Een vermoeide moeder zijn - wat zijn de gevaren?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

De dag is eindelijk aangebroken – je kunt het gezichtje, de ogen en de glimlach van je baby zien. Het leven gaat echter door en een kind grootbrengen is niet gemakkelijk. Het vergt veel moeite en dit kan er na verloop tijd voor zorgen dat je een vermoeide moeder wordt.

Wanneer je als moeder vermoeid bent dan kan dit tot problemen leiden. Het is niet alleen slecht voor je kind; het is ook slecht voor jou. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van oververmoeidheid zodat je weet hoe je ze kunt vermijden.

Jouw leven en dat van je kleintje staan op het spel. Het is voor jullie beiden belangrijk om een positieve en energieke omgeving te creëren.

Wat zijn de gevaren als je een vermoeide moeder bent?

Zoals we reeds eerder aanhaalden zijn er een aantal belangrijke gevaren wanneer je een vermoeide moeder bent. Laat ons even wat dieper ingaan op enkele hiervan:

 • De eerste en belangrijkste gevaren hebben betrekking op jou persoonlijk. Een vermoeide moeder mist vele kostbare aspecten van het leven. Door de fysieke en psychologische staat waarin ze zich bevindt, mist ze niet alleen een deel van de ontwikkeling van haar kind. Ze loopt ook allerhande mogelijkheden, plezierige tijden en ervaringen mis.
 • Het is mogelijk dat je kind gevoelens van onthechting ontwikkelt, afstandelijkheid en – het ergst van allemaal – schuld. Sommige kinderen krijgen het gevoel dat de uitputting van mama hun schuld is. Deze gedachte zal een gezonde ontwikkeling in de weg staan. Het zal ook hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen aantasten.
 • De sfeer in het huis van oververmoeide moeders is ondraagbaar. Belangrijke zaken zoals opvoeding en liefde worden op de achtergrond geschoven. Alles verliest aan belang omdat hun geest slaapt en hun lichamen zich nog amper kunnen bewegen.
Een vermoeide moeder zijn en de gevaren ervan
 • Oplossingen voor simpele problemen zullen onnodig complex lijken. Deze staat kan leiden tot verveling, wanorde en zelfs ruzie.
 • Dit zal onvermijdelijk een negatief effect hebben op je persoonlijke leven met je partner, familie en vrienden. Alle zin en betekenis zal verloren gaan. Oververmoeide moeders kunnen zich soms niet bewust zijn dat de wereld om hen heen instort.
 • Wat nog erger is, is het feit dat door mentale en fysieke vermoeidheid allerhande ziekten de kop op kunnen steken. Het immuunsysteem verzwakt waardoor de energie ontbreekt om ziektekiemen doeltreffend aan te vallen. Daardoor zullen aandoeningen zoals de griep, longontsteking en constipatie een aanhoudend probleem worden. Ook depressies kunnen zich in dergelijke omstandigheden ontwikkelen.

Hoe kun je stoppen met een vermoeide moeder te zijn?

Hoe kun je stoppen met een vermoeide moeder te zijn

Hoe bevredigend het opvoeden van een kind ook mag zijn, soms is het ongelooflijk vermoeiend. We mogen echter nooit toelaten dat vermoeidheid ons leven negatief beïnvloedt.

Hier zijn enkele zaken die kunnen helpen om je energie terug op peil te brengen:

Tips

 • Wanneer je moe bent is rusten het beste dat je kunt doen. Dit kan vanzelfsprekend lijken, maar dat is het niet voor alle moeders. Sommigen hebben de neiging om alle verantwoordelijkheden thuis op zich te nemen. Dat doen ze om andere gezinsleden te ontlasten. Doe dit niet. Als je moe bent moet je jezelf de tijd gunnen om te herstellen. Vraag je partner, ouders of vrienden om hulp en neem even een pauze.
 • Stel je gevoelens en emoties op orde. Soms ervaren we gevoelens van spijt, schuld of andere negatieve gedachten. Het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan zodat je deze zaken een plaats kan geven. Het correct grootbrengen van onze kinderen hangt af van de persoonlijke en emotionele stabiliteit van de ouders.
 • Vergeet niet om jezelf op de eerste plaats te stellen. Als je jouw eigen prioriteiten niet kent, dan kan je niemand anders van dienst zijn. Hoe kun je van iemand houden als je niet van jezelf houdt?
 • Denk voordat je handelt. Het is altijd beter om even na te denken voordat je iets doet. Dit kan onnodige discussies vermijden en ervoor zorgen dat je niet steeds dezelfde fouten maakt. Ga op zoek naar de meest positieve oplossing voor alle betrokkenen, want dit is op lange termijn altijd het beste.
 • Wees empathisch. Het is altijd belangrijk om even te bedenken hoe jij je zou voelen indien je aan de andere kant stond. Vergeet niet dat je kinderen jouw genen en manieren in zich meedragen. Ze lijken veel meer op je dan je denkt. Daarom zou het niet moeilijk mogen zijn om empathie voor hen te voelen.

Conclusie

Nu is de tijd gekomen om wakker te worden en te genieten van het grootbrengen van je kinderen, zonder voortdurend uitgeput te zijn. Wees energiek, levendig, positief en vrolijk.

Zo zal je huis harmonieus worden en dit zal iedereen ten goede komen. Word de motor van het huis en geniet van het leven samen met je geliefden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.