Oorsprong en betekenis van de naam Lia

Een drieletterige optie met veel persoonlijkheid. Alleen al de uitspraak ervan voert je mee naar vogelgezang. We vertellen je de geheimen van de naam Lia.
Oorsprong en betekenis van de naam Lia
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Denk je aan die speciale persoon die de enorme genade heeft gekregen de naam Lia te dragen? Of ben je zo gegrepen door deze optie dat je erover denkt deze naam aan je toekomstige baby te geven? Wat de reden ook is, wij van Je bent mama hebben alle feiten over deze bijzondere naam gebundeld.

We vertellen je de oorsprong en geschiedenis van deze naam, en we vertellen je ook over de beroemde mensen die deze naam met trots dragen. Waar wacht je nog op om verder te lezen? Let op!

Wat is de oorsprong en betekenis van Lia?

Lia is een variant van Leah, een vrouwelijke naam van Hebreeuwse oorsprong, die tegenwoordig door veel ouders over de hele wereld gekozen wordt. Vooral door hen die een korte en traditionele naam voor hun kleine meisje willen, maar die frisheid en moderniteit intact houdt. De term Leah betekent zowel ‘moe, melancholisch, loom’, als ‘hardwerkend’.

Tegelijk is het de moeite waard het historische karakter van Leah te vermelden om de geschiedenis van deze prachtige naam te verklaren. Leah wordt erkend als Jakobs eerste vrouw en komt voor in een van de passages van Genesis (Engelse link), in het Oude Testament van de Bijbel. Door goddelijke gunst kreeg deze vrouw zes zonen, die samen de helft van de twaalf stammen van Israël vormen. Ze had ook een dochter die Dinah heette.

Oorsprong en betekenis van de naam Lia
De naam Lia heeft veel kracht en persoonlijkheid. Haar geschiedenis gaat terug tot de oudheid en weerspiegelt de essentie van sterke vrouwen.

Beroemde mensen met de naam Lia en varianten in andere talen

De naam Lia heeft gezegevierd onder Italiaanse ouders. Daarom is het een vrij gebruikelijke keuze als het gaat om de naamgeving van de toekomstige koningin des huizes. Volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE – Spaanse link) zijn in Spanje zelfs 6.700 meisjes met een gemiddelde leeftijd van 9 jaar op deze manier genoemd. Ze zijn vooral geconcentreerd in de Galicische en Catalaanse gebieden. In de VS is de naam Lia nogal trendy geworden, terwijl de naam Leah een zeer populaire en klassieke optie is.

Gezien deze resultaten is er niet de minste twijfel dat het een optie is die mondiaal geworden is en tegenwoordig vrij populair is. Daarom vallen onder de beroemde mensen die deze naam dragen de volgende beroemdheden op.

  • Lia Marie Johnson: Beroemde Amerikaanse actrice
  • Amerikaanse actrice: Lia McHugh
  • Lia Amanda: Italiaanse actrice uit de jaren 1930
  • Lia Wälti: beroemde Zwitserse voetbalspeelster

We vertellen je een merkwaardig feit: De meeste van deze persoonlijkheden wijden zich aan de wereld van de kunst en het witte doek. Maar ook zijn ze een voorbeeld om na te volgen van doorzettingsvermogen en inspanning als het gaat om het bereiken van grote doelen.

Rose sokjes voor een babytje
Verwacht je een baby meisje, mis dan deze lieve en krachtige naam niet, die nooit uit de mode raakt en grenzen overschrijdt.

Waardeer deze mooie optie nog meer nu je de oorsprong en betekenis van Lia kent

Voor gelovige ouders is er geen mooiere, kortere en fijnere optie dan deze. Zonder twijfel omschrijft de naam Lia een lieve vrouw, maar ook een vechter en harde werker, die alles wil bereiken waar ze haar zinnen op zet. Daarom is ze perfect voor elke toekomstige koningin van het huis.

En jij? Wie had gedacht dat drie letters zo veel prachtige geheimen in zich verborgen zouden hebben? We hopen dat je nog meer verliefd bent geworden op deze mooie keuze en dat je die geliefde persoon die deze naam draagt al deze leuke weetjes zult vertellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.