15 Italiaanse meisjesnamen en hun betekenis

15 Italiaanse meisjesnamen en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 28 januari, 2021

Word je binnenkort moeder en ben je nog op zoek naar een meisjesnaam voor het geval je een dochtertje krijgt? Dan hebben wij hier 15 Italiaanse meisjesnamen met hun betekenis voor je. 

Het volgen van de traditie is eigenlijk erg belangrijk voor mensen uit alle culturen. Sommige mensen vinden het misschien zelfs raar als ouders een buitenlandse naam kiezen voor hun kind.

Maar toch willen sommige ouders zich losmaken van de traditie en beginnen een ware zoektocht naar namen voor hun zoon of dochter.

In dit artikel willen we 15 Italiaanse meisjesnamen en hun betekenis met je delen.

Italiaanse meisjesnamen

1. Carlotta

Deze naam betekent ‘krachtig’ en zijn Duitse tegenhanger is Carlota. Dit is een toepasselijke naam voor meisjes met een sterke persoonlijkheid. Vrouwen met de naam Carlotta hebben de neiging een sterk  karakter te hebben en dit helpt hen succes te hebben met wat zij doen.

2. Giulia

Dit is een mooie naam die ook als Julia kan worden geschreven. Het betekent ‘krullend haar’. Dit maakt het natuurlijk een geweldige naam voor een dochtertje met prachtig krullend haar.

3. Antonietta

Dit is één van de mooiste Italiaanse namen voor meisjes. Deze naam is bovendien gebruikt door vele grote persoonlijkheden. Een voorbeeld is Koningin Marie Antoinette. Antoinette betekent ‘kleine bloem’ of ‘vol of gratie’.

4. Francesca

Francesca is afgeleid van het Latijnse Franciscus, wat ‘Franse man’ betekent. Dit wetende is betekenis van Francesca enigszins voor de hand liggend. Het betekent namelijk ‘Franse vrouw’. Omdat het een Latijnse naam is, wordt het veel gebruikt in Frankrijk, Italië en Catalonië.

Italiaanse meisjesnamen

5. Chiara

Deze prachtige Italiaanse naam staat ook bekend als Clara. De naam Chiara betekent ‘helder’ of ‘stralend’.

6. Anunzziata

De letterlijke betekenis van deze naam is ‘annunciatie’ oftewel aankondiging. De naam verwijst vooral naar de aankondiging van de Maagd Maria. Omdat Italië een traditioneel katholiek land is, kiezen veel religieuze Italianen deze mooie, betekenisvolle naam voor hun dochter.

7. Dalila

Deze bekende naam is oorspronkelijk Hebreeuws. In een Bijbelse vertelling was Delila de naam van Samson’s vrouw die hem verraadde en hem vervolgens overdroeg aan de Filistijnen. De vertaling van de naam Dalila is ‘degene met de sleutel’.

8. Flavia of Flaviana

Deze naam betekent ‘degene met licht haar’. Wellicht een leuke naam om te overwegen als je dochter met blonde haartjes wordt geboren.

9. Constanza

Deze naam betekent ‘standvastigheid’. Vrouwen met de naam Constanza worden gekenmerkt door leiderschapskwaliteiten en door een sterke invloed op anderen.

10. Luigina

Deze naam betekent ‘krachtig in de strijd’. Deze naam kan ook worden gespeld als Luisa, maar de Italiaanse versie geeft de naam een romantisch tintje. 

11. Isabella

Deze naam is van Hebreeuwse oorsprong en heeft veel variaties in verschillende talen. Het kan bijvoorbeeld worden gespeld als Isabel of Isabela. De naam betekent ‘degene die God liefheeft’.

12. Corina

Deze naam betekent ‘het meisje’ of ‘de maagd’. Meisjes met de naam Corina hebben de neiging om een sterke persoonlijkheid en karakter te ontwikkelen.

Italiaanse meisjesnamen uitkiezen

13. Alessandra

Deze naam betekent kortweg ‘winnaar’. Het is een mooie variant van de Spaanse Alejandra. Het is bovendien één van de meest voorkomende namen in Italië. Meisjes met deze naam hebben meestal een fijn en goed karakter wat persoonlijke relaties gemakkelijk maakt.

14. Fabiola

Deze naam betekent ‘teler van bonen’. Een beroemde persoonlijkheid die deze naam had, was Fabiola van Roma, ook bekend als Sint Fabiola. Na de dood van haar tweede man verkocht ze al haar bezittingen. Daarna gaf ze haar geld aan de armen, en wijdde de rest van haar leven aan de zorg voor de zieken.

15. Gabriella

Gabriella kan ook worden gespeld met één l, als Gabriela. Sommige mensen vinden echter dat de Italiaanse variant een vleugje glamour toevoegt. Het betekent ‘vrouw van God’.

Astrologen geloven dat Gabriella een instinct heeft om de goede beslissingen te nemen. Daarnaast worden meisjes die deze naam dragen, gekenmerkt door een heel lief, vrolijk en aanhankelijk karakter.

De keuze is aan jou

Nadat je deze gevarieerde lijst met Italiaanse meisjesnamen hebt door genomen, kun je je tijd besteden aan het kiezen van de naam die het meest geschikt lijkt voor jouw dochter.

Onthoud dat een naam de persoonlijkheid van je dochter zou kunnen beïnvloeden. Dus neem de tijd en kies een naam die je kind in de toekomst zal kunnen helpen.

Ten slotte is het kiezen van een naam is geen beslissing dat we lichtvaardig moeten nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Krawczyk, M. J., Dydejczyk, A., & Kułakowski, K. (2014). The Simmel effect and babies’ names. Physica A: Statistical Mechanics and Its Applications. https://doi.org/10.1016/j.physa.2013.10.018
  • Barucca, P., Rocchi, J., Marinari, E., Parisi, G., & Ricci-Tersenghi, F. (2015). Cross-correlations of American baby names. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1507143112
  • Xi, N., Zhang, Z. K., Zhang, Y. C., Ge, Z., She, L., & Zhang, K. (2014). Cultural evolution: The case of babies’ first names. Physica A: Statistical Mechanics and Its Applications. https://doi.org/10.1016/j.physa.2014.03.042

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.