10 dingen die vaders met hun dochters zouden moeten doen

10 dingen die vaders met hun dochters zouden moeten doen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 25 mei, 2018

Het is een algemene regel dat vaders snel de held van hun dochter worden en hun schouder om op uit te huilen. Zij zijn degenen die alle problemen van hun kleintje oplossen. Dit zijn dingen die vaders voor hun dochters doen.

Maar naarmate de tijd verstrijkt, beginnen vaders zich af te vragen wat ze moeten doen, zodat dit prachtige vaderlijke visie intact blijft.

Naarmate hun dochters ouder worden, beginnen vaders zich af te vragen of ze kunnen bijdragen aan de volwassenheid en emotionele ontwikkeling van hun meisjes. Vaders willen dat hun dochters opgroeien tot sterke vrouwen. Dus, moeten mannen natuurlijk weten wat ze moeten doen om dit te laten gebeuren.

“Het kan me niet schelen hoe je je leven leidt, maar ik zal mijn armen voor je verkopen en houd je geheimen voor altijd bij me”

– Michael Ondaatje –

Dingen die vaders met hun dochters zouden moeten doen

Samen spelen

Hieronder onderzoeken we 10 regels of ideeën voor dingen die vaders met hun dochters zouden moeten doen.

1. Qualitytime delen

Het belangrijkste dat je kunt doen is quality tijd doorbrengen met je kleintje. Dit is iets waar we het in het verleden over hebben gehad. Vaders zijn het voorbeeld van hun dochters en een rolmodel gedurende hun hele leven. Zelfs als het leven stressvol en veeleisend is, onthoud dan dat je de tijd nooit terug kunt draaien. Daarom is zoveel mogelijk tijd met je kleine meid door te brengen een van de dingen die vaders moeten doen.

2. In bad doen

Badtijd is hechtingstijd. Badtijd is een geweldige manier om de band tussen papa en dochter sterker te laten worden. Het is een ontspannende tijd voor je kleintje en een geweldige kans om met je dochter en haar speelgoed te spelen.

3. Hand vasthouden

Houd haar hand vast. Dit is een makkelijk gebaar dat je kunt gebruiken om je dochter te leren dat je altijd aan haar zij zult staan. Als je haar hand vasthoudt, voelt ze zich gelukkig en veilig.

4. Luisteren

Luister met aandacht naar haar. Je kleine meid moet het gevoel hebben dat ze alles aan haar vader kan vertellen en dat hij dan met aandacht luistert. Als ze dat doet, dan zal dit de communicatielijnen openen die de komende jaren zo belangrijk zullen zijn.

Vader troost dochter

5. Vertrouwen

Laat je dochter zien dat je haar vertrouwt. Vertrouwen zal heel belangrijk zijn als het tijd is voor je dochter om meer vrijheid te krijgen. Je vertrouwen zal de band tussen jullie beiden versterken en ze zal er alles aan doen om je niet teleur te stellen.

6. Liefhebben

Wees liefhebbend tegenover haar moeder. Vergeet niet dat je dochter telkens het voorbeeld dat je hebt ingesteld en de manier waarop je handelt, observeert. Daarom is dit een van de dingen die vaders moeten doen: de moeder van je kinderen met respect, liefde en zorgzaamheid behandelen. Daarbij ben je een voorbeeld voor het soort man dat je dochter in de toekomst zal kiezen.

7. Ervaringen delen

Deel verschillende ervaringen samen. Als vader kun je verschillende activiteiten kiezen om met je dochter te doen die haar in haar volwassen leven zullen helpen. Je kunt samen uitgaan, naar de bioscoop, paardrijden, enz.

8. Sporten

Een van de dingen die vaders moeten doen is hun dochter een sport leren. Dit zal je band met je dochter verder versterken en haar helpen om een ​​gevoel van verantwoordelijkheid en een gezonde competitie te voelen.

9. Schrijven

Schrijf brieven over momenten uit haar kindertijd. Je kan deze brieven bewaren en aan haar laten zien wanneer ze ouder is. Dit zal haar laten zien hoe belangrijk ze altijd is geweest in haar vaders leven.

10. Steun en aandacht geven

Geef haar altijd je steun en aandacht. Welke mening je dochter ook heeft… Het maakt niet uit welke problemen ze heeft… Het maakt niet uit hoe triviaal haar probleem voor je lijkt… Ze zijn namelijk erg belangrijk voor haar. Maak daarom tijd voor haar vrij. Dat is een van de dingen die vaders doen zodat ze kan zien dat haar vader er echt voor haar is. Wat er ook gebeurt.

“Papa, bedankt dat je mijn held bent, chauffeur, financiële steun, luisteraar, levens mentor, vriend, bewaker en dat je er gewoon bent elke keer als ik een knuffel nodig heb”

– Agatha Stephanie Lin –

Doe jij de dingen die vaders zouden moeten doen?

Vaders, de volgende keer dat je tijd doorbrengt met je kleine meisjes, bedenk dan dat er geen betere manier is om je tijd te besteden. Dit zijn namelijk momenten die je nooit meer terug kan krijgen.

Voor je het weet zullen je kleine prinsessen jonge, volwassen en sterke vrouwen zijn. Ze zullen een onafhankelijk leven leiden. Maar ze zullen nooit vergeten wat hun vader voor hen heeft gedaan.

Dus nu dat je weet welke dingen vaders moeten doen, waar wacht je nog op? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aranda Suarez, M. P. (2018). La herencia de papá. Género, fútbol y familia: estereotipos de género y tipificación en la relación padre e hija.
  • Estalayo Martín, L. M. (2010). ¿ Qué significa ser buen padre?. Revista de la asociación española de neuropsiquiatría30(3), 419-436. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0211-57352010000300005&script=sci_arttext&tlng=en
  • González, O. F., Farías, M. D. L. Á. O., & Ferrer, E. S. P. (2014). ¿ Quién es un buen padre?: representaciones femeninas acerca de la paternidad. Integración Académica en Psicología.2(5). Disponible en: https://scholar.google.es/scholar?hl=es&as_sdt=0%2C5&q=ser+un+buen+padre&btnG=#d=gs_qabs&u=%23p%3DKNzt2FjDNg4J

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.