7 bijbelse meisjesnamen en hun betekenis

7 bijbelse meisjesnamen en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel willen we graag een lijst met zeven prachtige Bijbelse meisjesnamen en hun betekenis met je delen.

Het kiezen van een naam voor een meisje dat onderweg is, is beslist geen eenvoudige taak. Hoewel veel ouders zich laten leiden door de trends van vandaag, kiezen sommigen voor meer transcendentale namen. En daarom hebben we besloten enkele Bijbelse namen en hun betekenis met je te delen.

Er zijn meer dan 1800 verschillende namen in de bijbel te vinden. Deze namen zijn door de eeuwen heen bewaard gebleven en vandaag de dag verwijzen we naar deze namen als zijnde Bijbelse namen voor meisjes en jongens.

Deze namen worden echter niet alleen gebruikt door religieuze mensen. Het is zelfs zo dat veel van deze namen eigenlijk elke dag worden gebruikt zonder dat mensen hun oorsprong kennen.

Als je de moeilijke en tegelijkertijd mooie taak hebt om een naam voor je baby te kiezen, bekijk dan de volgende mogelijkheden voor Bijbelse meisjesnamen eens.

We zullen je ook vertellen over hun oorsprong, betekenis en bijzonderheden.

10 Bijbelse meisjesnamen

1. Naomi

Nohemi is de originele versie van deze naam. Het is van Hebreeuwse oorsprong en bestaat uit twee delen. Het eerste no’am betekent ‘betovering’ of ‘verrukking’ terwijl het tweede deel bezittelijk is en  het eerste deel aanvult. Zo wordt de betekenis van de naam Naomi: ‘mijn charme’ of ‘mijn vreugde’.

Het was een vrij veel voorkomende naam in de laatste paar decennia. Hoewel de populariteit daarna iets afnam, is deze naam recentelijk weer populair aan het worden.

De naam duidt op een standvastige, liefdevolle en positieve houding. Vrouwen met deze naam zijn meestal intelligent en hebben bovendien oog voor detail.

Bijbelse meisjesnamen voor je dochter

2. Ruth

Dit is de naam van één van de bijbelboeken – het verhaal van Ruth. Het vertelt het verhaal van een dappere en vriendelijke vrouw die door God gezegend werd voor haar daden. Deze naam is van Hebreeuwse oorsprong en betekent ‘trouwe metgezel’.

Vrouwen met deze naam zijn over het algemeen sympathiek, vriendelijk en altijd bereid om anderen te helpen. Ze worden tevens gekenmerkt door hun trouw. Ze zetten liefde en de zorg voor anderen boven alles.

3. Esther

Deze naam is van Perzische oorsprong waar het ‘stara’ wordt gespeld, hetgeen ‘astro’ oftewel ‘ster’ betekent. De naam later werd omgevormd tot ‘Isthar’. Dit was de naam van een Godin van Oud Babylon. In de Bijbel is Esther een mooie vrouw die de koningin van Perzië wordt.

Deze naam staat symbool voor vruchtbaarheid, seksualiteit en macht. Hun relatie met de sterren zorgt ervoor dat deze vrouwen opvallen. Dit heeft tot gevolg dat ze in verschillende situaties in een superieure positie verkeren.

Wat betreft hun persoonlijkheid: zij worden door anderen ervaren als zijnde sociaal, open en charismatisch. Ondanks het feit dat ze geen aangeboren hoge intelligentie hebben, helpt hun toewijding hen om de doelen die ze nastreven te verwezenlijken.

4. Sara

Dit is één van de meest populaire Bijbelse namen voor meisjes. De naam heeft een Hebreeuwse oorsprong, en betekent ‘degene die een prinses is’.

Volgens de Bijbel was Sara de vrouw van Abraham. Ze was een prachtige vrouw en iedereen die haar zag bewonderde haar schoonheid dan ook.

De naam Sara is gekoppeld aan intelligentie en doorzettingsvermogen. Deze naam wordt ook geassocieerd met sterke moederinstincten.

Naast hun onafhankelijkheid onderscheiden ze zich doordat ze veeleisend zijn in het kiezen van de mensen om hen heen. Als ze echter eenmaal de juiste mensen hebben gevonden, zijn ze volledig toegewijd aan hen.

Er zijn veel namen uit Bijbelse teksten die elke dag worden gebruikt zonder dat mensen hun oorsprong en achtergrond kennen.

5. Abigail

In de bijbel was Abigail één van de vrouwen van koning David. Deze naam heeft een Hebreeuwse oorsprong en betekent ‘vreugde van de vader‘.

Met betrekking tot de connotaties is het een naam die meestal wordt geassocieerd met een vrolijke en extraverte persoonlijkheid. Vrouwen met deze naam zijn sterk en staan met een optimistische houding in het leven.

6. Edna

Deze naam is ook van Hebreeuwse oorsprong. Het betekent ‘plezier’ of ‘vreugde’ en het is een variatie op de naam Eden. In de bijbel was Edna de vrouw van Rageul, een Israëliet die een neef van Tobias was. Ze was ook de moeder van Sara.

Vrouwen die Edna heten, zijn meestal vastberaden vrouwen die vol vitaliteit zijn. Ze zijn van nature geboren leiders die bovendien meestal eerlijk en loyaal zijn.

Bijbelse namen voor vrolijke meisjes

7. Berenice

Deze naam heeft een Griekse oorsprong. Berenice betekent ‘degene die naar de overwinning leidt’.  Veel Egyptische prinsessen heetten Berenice.

Vrouwen met de naam Berenice zijn meestal lief en expressief. Ze kunnen veelal heel goed hun emoties uiten en communiceren met anderen. Overigens werkt dit niet altijd in hun voordeel. Het zijn positieve mensen die goed overweg kunnen met de mensen om hen heen.

Bijbelse meisjesnamen  zijn  niet alleen mooi maar ook betekenisvol. Als één van de betekenissen van deze namen je aanspreekt, aarzel dan niet om er meer informatie over te zoeken.

Bekijk elk van de bovenstaande namen zorgvuldig en kies vervolgens de naam die je het leukst vindt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.