5 dingen die gebeuren als je kinderen opgroeien met hun neefjes en nichtjes

5 dingen die gebeuren als je kinderen opgroeien met hun neefjes en nichtjes
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoe voel je je als je je kinderen ziet opgroeien met hun neefjes en nichtjes? Veel moeders voelen een groot gevoel van voldoening.

Wat ze doen is zich ontwikkelen in het tempo van de individuen die hun beste vrienden zullen worden. En we hebben het niet alleen over de kindertijd, maar ook over het leven zelf.

Is er een mooiere band uit de kindertijd dan die gedeeld tussen neefjes en nichtjes? Natuurlijk is niets vergelijkbaar met dat kostbare geschenk als opgroeien met broers en zussen. Daarom ervaren ouders deze relatie met een vleugje nostalgie als ze zich op het verleden concentreren.

Als je echter ziet dat je kinderen opgroeien met hun neefjes en nichtjes, dan zul je een mix van emoties en gevoelens ervaren. Ten eerste een onverklaarbare warmte. Ten tweede, gemoedsrust en veel trots. Er is geen metgezel als een neefje of nichtje, die trouwe vriend met wie alles wordt gedeeld, zelfs bloed.

Natuurlijk is de band die een kind deelt met een broer of zus of een vriend ook erg waardevol, maar weinigen hebben al gewezen op het enorme belang van dit soort banden tussen neefjes en nichtjes. Het heeft ook veel voordelen als het gaat om het leren en ontwikkelen van kinderen.

Dat is de reden waarom we in dit artikel van Je bent mama, vertellen over de immense waarde die deze diepe en speciale vriendschap voor je kinderen heeft.

Als je kinderen een goede band hebben met hun neefjes en nichtjes, dan zal je na het lezen van dit artikel begrijpen dat je op de goede weg bent. En je zal er vooral klaar voor zijn om deze mooie verbinding te bevorderen en te promoten, zodat deze eeuwig kan blijven bestaan.

Neefjes en nichtjes zijn belangrijk voor kinderen

Familie zoals neefjes en nichtjes

Zonder twijfel zijn neefjes en nichtjes een uiterst belangrijk onderdeel van het leven van je kinderen. Dit is waar vanaf het moment dat ze heel jong zijn tot ze volwassen zijn. Of ze nu grappen, spelletjes, avonturen of geheimen delen, ze worden een spiegel om elkaar te bekijken. Ze worden een voor de hand liggend rolmodel.

Natuurlijk betekenen neefjes en nichtjes veel in het leven van kinderen. Dit is de reden waarom deze schatten in het leven zo’n grote impact hebben. En een onuitwisbare stempel drukken op hun hart en ziel. Maar wat zijn enkele andere punten ten gunste van het opgroeien met neefjes en nichtjes? Neem notitie van een aantal:

  • Verbonden door meer dan alleen bloed: omdat neefjes en nichtjes, naast familieleden, ook vrienden zijn. Ze kunnen zelfs de meest loyale en trouwe vrienden worden, die je kinderen altijd dicht bij willen houden vanwege hun onvoorwaardelijke liefde.
  • Veel te delen: zoals we al zeiden, spelletjes, speelgoed, grappen en geheimen zijn de kenmerken van deze band uit de kindertijd. Dit is precies wat deze jongeren samenbrengt, zodat neefjes en nichtjes die onvergetelijke en altijd innemende mensen worden.
  • Zoveel te leren: er valt echt veel te leren van neefjes en nichtjes. De kennis van oudere kinderen en fundamenteel gezien, zijn deze kleintjes in staat om je kind te leren delen, te ondersteunen en te vergeven zoals niemand anders dat zou kunnen. Aan de andere kant, zij initiëren ook de kunst van het onderhandelen in je kinderen en het oplossen van verschillende conflicten. Dit alles gebeurt vanaf een zeer jonge leeftijd. Allemaal voordelen voor kinderen die een goede band hebben met hun neefjes en nichtjes.

Wat ze van elkaar leren

Neefjes spelen met een bal
  • Momenten als geen ander: er gaat niets boven het hebben van een persoon in je buurt in je familie om grapjes en gelach mee te delen. Ze zijn misschien de enige persoon die ze begrijpt, terwijl anderen zich verbijsterd voelen als ze je gekke kindertijdcodes horen.
  • De mooiste herinneringen zijn een levenslang souvenir. Neefjes en nichtjes hebben de immense kracht om ons geheugen te vullen met de meest hartverwarmende momenten uit de kindertijd. Ze hebben het geschenk om zich te vestigen in onze herinneringen en onze harten te verwarmen. Dit is hoe ze voor het leven worden gedragen in onze ziel. En dus hebben deze eerste beste jeugdvrienden het vermogen om voor altijd in onze gedachten te blijven.

Aarzel niet om je kind het maximale te laten halen uit de unieke ervaring van opgroeien omringd door neefjes en nichtjes. Geloof me, ze zullen geen nauwere en meer vertrouwde relatie in de wereld hebben dan dit.

En wat maakt het uit dat ze zo nu en dan vechten als de ergste vijanden op aarde. Als ze nadat alles gezegd en gedaan is, zullen ze nog steeds de meest echte tekenen van liefde en genegenheid aan elkaar tonen.

Het aantal gevechten dat ze elke dag hebben, doet er niet toe, omdat de intensiteit van deze voorbijgaande ruzies evenredig is met de band die ze hebben.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com©


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhao, H. (2000). Family-based association studies. Statistical Methods in Medical Research, 9(6), 563-587. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096228020000900604
  • Palacios, J., & Rodrigo, M. J. (1998). Familia y desarrollo humano (pp. 333-349). Alianza.
  • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.