Oorsprong en betekenis van de naam Arya

Ontdek in dit artikel de oorsprong en betekenis van de naam Arua, die een trend werd dankzij een personage in de serie Game of Thrones.
Oorsprong en betekenis van de naam Arya

Laatste update: 17 augustus, 2022

Het kiezen van de juiste naam voor je baby kan een uitdaging worden voor ouders, want hij zal je kind een leven lang vergezellen. Daarom moet je er een kiezen die in alle opzichten mooi en representatief is. Daarom leren we je in dit artikel de oorsprong en betekenis van een mooie keuze voor meisjes: de naam Arya.

Arya, of Aria, heeft verschillende betekenissen, maar ze zijn allemaal heel teer en mooi. Zoek je een schattige naam, die goed klinkt en tegelijk de aandacht trekt door haar originaliteit, lees dan zeker het volgende artikel.

Ken de oorsprong en betekenis van de naam Arya

Arya betekent ‘lied’ of ‘melodie’ in het Italiaans, waarvan de letterlijke vertaling ‘lucht’ is.

Tegelijk is een aria een muzikale term die verwijst naar een stuk voor een solist binnen een orkest en dat bovendien deel uitmaakt van een opera. In het Grieks is aria areios en betekent het ‘leeuwin’, terwijl het in het Perzisch gebruikt wordt als zelfstandig naamwoord dat verwijst naar het ‘eerbare’ en het ‘edele’. De juiste uitspraak in die taal is Are-ee-uh.

In zowel de Latijnse als de Griekse versie is de naam Aria voorbehouden aan meisjes, maar in het Perzisch wordt hij voor jongens gebruikt. De laatste versie wordt ook in het Indiaas, Hindi en Malayalam gebruikt voor beide geslachten. In deze gevallen is de meest voorkomende spelling Arya.

In de Griekse mythologie is Aria een Kretenzische vrouw die, samen met Apollo, Miletos ter wereld bracht. De naam is ook verwant met Ares, de god van de oorlog. In Rome was Aria een vrouwelijke martelares.

Het personage Arya Stark, uit de Game of Thrones.
Het personage van Arya Stark, uit de “Game of Thrones” saga inspireerde duizenden ouders over de hele wereld en maakte deze naam populair.

De verspreiding en populariteit van Arya

De naam Arya was niet altijd populair, maar kwam pas in 2000 voor op de populairste lijsten. Haar voorkeur onder ouders was schaars, tot ze uiteindelijk, in 2012, bij de 100 meest gekozen namen ter wereld verscheen. Van daaruit nam de populariteit van deze naam een hoge vlucht. Een jaar later stond ze bij de top 50, en in 2017 bereikte ze de top 20 in de ranglijsten.

De snelle verspreiding van de naam was vooral te danken aan het personage van Arya Stark, uit de televisieserie Game of Thrones. Arya is de dochter van Heer Eddard Stark en Catelyn Tully, en de zus van Robb, Brandon, Rickon en Jon Snow. Ze is een van de meest geliefde personages van de succesvolle saga, en daarom werd in miljoenen huizen haar naam gekozen voor kleine meisjes.

Bovendien vinden we de naam Aria ook in Pretty Little Liars. Daar werd het personage van Aria Montgomery gespeeld door de Amerikaanse actrice Lucy Hale.

Tot slot komt Aria voor in de kinderserie My Little Pony als het personage van een zeemeermin die deel uitmaakt van de groep oogverblindenden in het koninkrijk Equestria.

Variaties op de naam Arya

Het is gebruikelijk geworden om de naam Arya op verschillende manieren geschreven te zien. Laten we eens kijken naar enkele van de variaties die de laatste jaren trendy werden:

 • Arya
 • Aryana
 • Ari
 • Ariya
 • Ariana (vooral populair dankzij actrice en zangeres Ariana Grande)
 • Arianna
 • Ariel
 • Ariella
 • Ariadne
 • Adriana
 • Adrianna
 • Amira
 • Amirah
Aria Fischer is een bekende waterpolo speelster
Aria Fischer, een waterpolo speelster uit de Verenigde Staten, is tweevoudig olympisch kampioene, tweevoudig wereldkampioene en kampioene op de Pan American Games van 2019. Ongetwijfeld is ze een atlete die deze naam eer aandoet met haar sportieve successen.

Beroemde mensen met de naam Arya of Aria

In de loop van de geschiedenis zijn er mensen uit het openbare leven, de kunsten en de sport geweest die Aria heetten. Laten we er een paar van ontmoeten:

 • Aria Aber: Amerikaanse dichteres en schrijfster.
 • Aria Barzan: Was een Iraanse prins. Maar ook militair bevelhebber die de laatste stand van het Perzische leger leidde in de Slag om de Perzische Poort tegen koning Alexander de Grote.
 • Aria Pullman: Amerikaanse actrice, model. En ook componiste en musicus.
 • Aria Wallace: Amerikaanse actrice. Ze was ook zangeres.
 • Aria Clemente: Filipijnse zangeres en actrice.
 • Aria Curzon: Amerikaanse actrice. Ze is bekend van haar rol als Ducky in de serie The Land Before Time.
 • Aria Fischer: Amerikaanse waterpolo speelster.
 • Arya Nasimi-Shad: Iraanse zwemster die meedeed aan de Olympische Zomerspelen van 2016.

Ben je al in de ban geraakt van deze lieve naam?

Arya is op zich al een heel mooie en lieve naam om je dochter mee aan te duiden. Bovendien zal het nog tederder zijn om haar met het verkleinwoord Ari te noemen.

Nadat je de oorsprong en betekenis van Arya kent, zal het je niet moeilijk vallen om deze naam voor je baby te kiezen. Ze zal er zeker van houden! Wellicht ook interessant voor jou

Oorsprong en betekenis van de naam Mia
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Oorsprong en betekenis van de naam Mia

Deze drie letters bevatten een kostbaar juweel. Vandaag stellen we je de oorsprong en betekenis voor van de naam Mia. • Albaigés J. Diccionario de nombres de personas. 3° Edición. España: Publicacions Universitat de Barcelona; 1993. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=A_KHaYiixzwC&oi=fnd&pg=PA14&dq=significado+del+nombre+de+Aria&ots=-J8s1dta6g&sig=1pFgu3ucu82p8C16CKBTb_QGqGo#v=onepage&q=significado%20del%20nombre%20de%20Aria&f=false
 • Albaigés J. El libro de los nombres de niño y niña: Su origen, historia y significado. 1° Edición. España: RBA Libros; 2011. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=yT_ODwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=significado+del+nombre+de+Aria&ots=wFSBXUxj9S&sig=oAGkU3IzRZBW-6vbDmWatUQfbi0#v=onepage&q=significado%20del%20nombre%20de%20Aria&f=false
 • Mendoza C. Nombres propios de procedencia latina. Rev. Escritura y Pensamiento. 2005; 8 (17): 153-182. Disponible en: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/letras/article/view/7849