Oorsprong en betekenis van de naam Adonai

De oorsprong van de naam Adonai is Hebreeuws en de betekenis is "mijn Heer". Het is een van de manieren om naar God te verwijzen in het Jodendom en het Christendom.
Oorsprong en betekenis van de naam Adonai
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Hou je van namen die verbonden zijn met verschillende religies of geloofsovertuigingen? Denk je erover een van deze namen voor je kind te kiezen? Als je antwoord ja is, leer dan alles over de oorsprong en betekenis van de naam Adonai. Je zult verrast zijn door wat je ontdekt!

Om te beginnen willen we je vertellen dat Adonai een heel ongewone naam (Engelse link) is. Daarom is het misschien een goede keuze voor je kind als je hem een originele naam wilt geven en hem de enige in zijn klas met deze intense naam wilt laten zijn.

We nodigen je uit om alles over Adonai te weten te komen!

Wat is de betekenis van Adonai?

Adonai zou het meervoud zijn van Adon, dat ‘mijn Heer’ betekent en in het Jodendom een van de namen van God is. Als gevolg zou het letterlijk ‘mijn heren’ betekenen. Al kan het ook in het enkelvoud genomen worden en zo wordt het op verschillende manieren geïnterpreteerd: ‘Meester’, ‘mijn heer’, ‘God met ons’, ‘Heer’ of ‘beheerder’.

Op zijn beurt zijn er twee versies van de naam. De ene eindigend op de Latijnse i en de andere eindigend op de Griekse y -Adonay-.

Heeft Adonai een dag in de heiligenkalender?

Adonai heeft geen speciale dag in de heiligenkalender. Er is namelijk geen heilige met deze naam. Maar vanwege de relevantie van zijn betekenis wordt hij in sommige landen gevierd op 1 november, Allerheiligen.

Een jongen is aan het mediteren
Adonai is een Hebreeuwse naam die vol spiritualiteit is. In de oudheid werd het gebruikt als een eerbiedige manier om God aan te roepen.

Adonai, een oude en spirituele naam

Net zoals we gezien hebben dat andere namen een diverse oorsprong hebben, zoals in het geval van bijvoorbeeld Oliver, heeft Adonai een zekere en unieke: het is Hebreeuws.

Het oorspronkelijke woord in het Hebreeuws wordt gespeld als adõnai en werd in de oudheid gebruikt als een eerbiedige manier om God aan te roepen. Dat komt omdat het in de derde eeuw v. Chr. bij het lezen van de Hebreeuwse Bijbel verboden was God of Jahweh te noemen. Daarom verving me het met Adonay, waarvan de betekenis ‘de Heer’ was.

Een naam van de joods-christelijke traditie

Deze naam doet al meer dan 400 keer de ronde in de heilige boeken van het jodendom, waarvan men de bundel Tanach of Mikrá noemde. Daarom is het duidelijk dat de naam Adonai Hebreeuws is en van Joodse traditie. Maar ook voor christenen is deze naam belangrijk.

Hoewel de naam eeuwenlang vergeten was, beval paus Benedictus XVI in 2008 om Jahweh in christelijke liturgieën te vervangen door de Hebreeuwse naam Adonai of door de Griekse Kyrios. Beide namen verwijzen met absolute grootsheid naar de naam van God, onze Heer.

De Katholieke Kerk verklaarde bij monde van haar vertegenwoordiger, kardinaal Arinze, dat deze verandering ons in staat stelt Christus te begrijpen, omdat de titel van Heer uitwisselbaar wordt tussen de God van Israël en de Messias van het christelijk geloof”.

Concluderend is Adonai een naam met een verzoenende essentie, die vanuit zijn meest intieme betekenis de tradities van twee van de belangrijkste godsdiensten in de wereld verenigt: Jodendom en Katholicisme.

Een merkwaardig feit: wist je dat men in de Bijbel op 21 verschillende manieren naar God verwijst? Eén daarvan is Adonai, wat beslist een bijbelse naam is. Je vindt hem bij talloze gelegenheden in het Heilige Schrift. Bijvoorbeeld in Psalm 8, Jesaja 40: 3-5, en Ezechiël 16:8.

Paus Benedictus XVI.
In 2008 beval paus Benedictus XVI dat Yaveh in christelijke liturgieën vervangen wordt door de Hebreeuwse naam Adonai of de Griekse Kyrios.

Het belang van iemands naam

Zoals je gezien hebt, is de oorsprong en betekenis van Adonai heel speciaal. Bovendien is er nog een andere eigenschap die eigennamen hebben die ze zo belangrijk maakt in het leven van kinderen. Volgens het werk van Pau Martínezez Farrero, doctor in de Psychologie van de Universiteit van Barcelona, van het Officiële College van Psychologen van Catalonië, gepubliceerd in het Journal of Humanities van de Universiteit van Sevilla (Spaanse link), stellen voornamen peuters in staat zichzelf te herkennen, want ze horen ze al voor ze geboren zijn.

Kortom, het belang van een eigennaam ligt niet alleen in de betekenis ervan, maar in de functie die ze heeft, namelijk het verschaffen van identiteit om onze plaats in de wereld te beginnen bepalen, vanaf het moment dat we geboren worden.

Meer naamalternatieven om te onderzoeken

Als het kennen van de feiten over de oorsprong en betekenis van de naam Adonai je interesse heeft gewekt, maar je bent er nog steeds niet uit hoe je je kind wilt noemen, dan hebben we je nog veel meer te bieden. Andere namen die met het religieuze thema te maken hebben zijn bijvoorbeeld Mattheus, Noach, Jezus, of Petrus.

Ook kun je op onze site zoeken naar andere lijsten van jongensnamen naar de letter waarmee ze beginnen of naar onderwerpen als literatuur, geschiedenis, reizen, en televisie. De keuzes zijn legio en de klok tikt door…

Maak je klaar voor het avontuur van het ontdekken van de perfecte naam voor je kind!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.