De oorsprong en betekenis van de naam Oliver

Leer alles over de oorsprong en betekenis van de naam Oliver. Verhalen, avonturen, en nog veel meer! Blijf lezen!
De oorsprong en betekenis van de naam Oliver
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 12 augustus, 2023

Ben je zwanger van een jongen en weet je nog steeds niet hoe je hem gaat noemen? Vandaag vertellen we je de oorsprong en betekenis van de naam Oliver, een goede optie om bij je zoektocht rekening mee te houden.

Oliver behoort tot de meest gekozen namen in de Verenigde Staten, volgens de Top 10 Social Security Names (Engelse link). Hoewel het erg Engels klinkt, heeft Oliver verschillende mogelijke oorsprongen. Laten we dus meer over deze naam te weten komen!

Wat is de betekenis van de naam Oliver?

Oliver komt van het Latijnse Oliverius, waarvan de twee componenten het woord olijf (Europees olea olive) zouden zijn en het achtervoegsel erius, dat ‘betrekking hebbend op’ betekent. De som van deze delen wordt geïnterpreteerd als ‘olijvenkweker’.

Het lijkt erop dat de Engelse naam Oliver en de Spaanse naam Oliver afkomstig kunnen zijn van deze combinatie, waarvan ook verondersteld wordt dat ze verwijst naar ‘de door de olijfboom gezegende mens’. De relatie met deze boom, die staat voor vrede en wijsheid, maakt de naam Oliver heel bijzonder.

Ondanks het bovenstaande zijn er nog andere verhalen en betekenissen te vertellen die nog meer toevoegen aan het unieke karakter van Oliver. Wil je er meer over weten? Blijf lezen!

De oorsprong van de naam Oliver: meer interessante verhalen

Er zijn verschillende versies van de herkomst van de naam Oliver en elke heeft een heel interessant verhaal.

Wat de Germaanse herkomst betreft, wordt aangenomen dat Oliver zou kunnen afstammen van ælfhere, een oud Germaans woord dat ‘leger van elfen’ betekent. Elfen zijn wezens uit de Noorse en Germaanse mythologie die leven in water, bossen en in de buurt van huizen.

Veel Engelse namen in het Oud Angelsaksisch hebben hetzelfde voorvoegsel ælf, dat ‘elf’ betekent. Zo komt Alfred van Ælfræd, de ‘elfen-raadgever’; Alvin of Elvin komt van Ælfwine, de ‘elfen-vriend’; Eldridge komt van Ælfric, de ‘elfen-oude raadgever’ en Aubrey komt van Æberich, of ‘koning van de elfen’.

Het is ook mogelijk dat Oliver afkomstig is van het Oud-Noorse woord Áleifr of óleifr, dat ‘voorouder’ of ‘overblijfsel’ betekent. Van dit woord komt ook de naam Olaf.

Tot slot vinden we een Franse oorsprong, afgeleid van olijven, het Gallische woord voor ‘olijven’. Bovendien kent de oude Franse literatuur een groots personage met de naam Oliver, de rationele metgezel van de soms roekeloze held Roland, de hoofdpersoon van het epische gedicht Het Lied van Roland.

Hou je van avontuur en middeleeuwse namen? Dan is Oliver misschien precies de juiste!

Wanneer is de heiligendag van Oliver?

Als je erover denkt je kind Oliver te noemen, is het misschien een goed idee om zijn verjaardag te laten samenvallen met de viering van zijn heiligendag. In dit geval is de heiligendag 1 juli, wanneer de heilige Oliver Plunkett, martelaar van Ierland, herdacht wordt.

Hoe zeg je Oliver in andere talen?

De uiteenlopende oorsprong van de naam Oliver is het bewijs van zijn expansie. Daarom vinden we hem in verschillende talen en dialecten:

 • Engels / Iers / Frans: Oliver
 • Spaans: Oliver, Oliverio
 • Italiaans: Oliviero
 • Portugees: Olivio
 • Pools: Oliwer, Oliwier

Oliver is ook een Engelse achternaam, en bovendien komt het voor in korte versies die als voornaam gebruikt worden, zoals Ollie, Oly, en Olli.

Beroemde mensen met de naam Oliver

De meeste beroemde mensen met de naam Oliver horen thuis in Engels sprekende landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, of Canada.

De oorsprong en betekenis van de naam Oliver
 • Oliver Goldsmith, Ierse arts, schrijver van romans en gedichten.
 • Oliver Heaviside, een Engelse ingenieur en wiskundige die een nieuwe manier om vergelijkingen op te lossen introduceerde.
 • De Amerikaanse acteur Oliver Norvell Hardy. Bekend van het komische duo Lauren and Hardy.
 • Oliver Platt, Canadees acteur met een lange carrière in de Amerikaanse film en televisie.
 • Oliver Stone, voormalig soldaat, schrijver en regisseur van hitfilms als Platoon en Wall Street.
 • De Britse zanger Oliver Sykes, muzikant en componist, leadzanger van de metalcore band Bring Me the Horizon. Hij is ook de schepper van Drop Dead Clothing, een alternatieve kledinglijn die verband houdt met de wereld van videospelletjes en kunst.

En natuurlijk kunnen we niet nalaten Oliver Twist te vermelden, een fictief personage in een gelijknamig boek, geschreven door Charles Dickens. Ben je een liefhebber van literatuur of musicals, dan ken je deze naam vast en zeker!

Oorsprong en betekenis van de naam Oliver voor nieuwsgierige mama’s

Een naam voor een baby vinden is geen gemakkelijke opgave. Als je in dit proces zit, moedigen we je aan je nieuwsgierige geest in te zetten en niet-traditionele zoektochten te doen om je mogelijkheden uit te breiden.

Vandaag hebben we je alles verteld over de mooie naam Oliver, waarvan je nu de oorsprong en betekenis kent. Maar er is nog veel meer! Verken onze site om meer alternatieven te vinden met bijzondere opdrukken, zoals zeldzame namen of andere namen met karakter en geschiedenis, zoals David of Alexander.

Begin je zoektocht zo snel mogelijk en verwelkom je kind met zijn eerste geschenk op je lippen: zijn naam voor het leven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.