Ontdek deze 15 zeldzame maar mooie jongensnamen

Ben je op zoek naar zeldzame maar mooie jongensnamen? We hebben veel mogelijkheden. Lees dit artikel en je vindt de juiste voor je baby.
Ontdek deze 15 zeldzame maar mooie jongensnamen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Sommige mensen houden van ongewone dingen, dus als je een van hen bent en een baby verwacht, wil je beslist deze lijst van zeldzame maar mooie jongensnamen bekijken, zodat je er een kunt kiezen die geweldig zal zijn voor je kleintje. De bedoeling is je te helpen een originele naam te vinden, maar wel een die mooi en muzikaal is en die goed bij de achternaam van je kleintje past.

Op de site van het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (Engelse link) bijvoorbeeld kun je enkele velden invullen en nagaan hoeveel mensen een bepaalde naam hebben, zodat je de populairste en de zeldzaamste kunt zien.

Wil je er zelf ook een paar ontdekken? Dan nodigen we je uit een blik te werpen op deze lijst die we hebben opgesteld om je bij je zoektocht te helpen.

Lijst van zeldzame en zeer mooie jongensnamen

15 zeldzame maar mooie jongensnamen

Misschien kun je ze beter ‘weinig bekende’ of ‘ongewone’ namen noemen, maar dat wil niet zeggen dat ze lelijk zijn. Integendeel, ze zijn allemaal heel mooi. Het is alleen dat ze op dit moment minder gekozen worden dan populaire of klassieke namen.

Mooie jongensnamen: van A-J

 • Adriel: Van Hebreeuwse oorsprong dat ‘kudde of volgelingen van God’ betekent. De oude wortels gaan terug tot de Bijbel en verwijzen naar de ‘kudde van God’. Een naam met een heel bijzondere stempel.
 • Aiken: Komt uit het Oudengels en betekent ‘van eikenbomen gemaakt’. De naam bestaat ook in de Mapuche taal en wordt in het Spaans vertaald als ‘vida o vivir’ (het leven of leven). Ongetwijfeld brengt deze naam veel kracht over.
 • Aíto: Als je van oosterse cultuur houdt, is hier een heel mooie Japanse naam. Het voorvoegsel ‘ai’ betekent namelijk ‘liefde’.
 • Ajax: Van Griekse oorsprong. De betekenis is sterke krijger. In Homerus’ Ilias was Ajax een reusachtige en krachtige strijder.
 • Baker: Een van de zeldzame, maar lieve en mooie jongensnamen. Het komt van het Oud-Engelse woord ‘boeccure’, hoe bakkers genoemd werden.
 • Bastiaan: Nederlands verkleinwoord van Sebastiaan. Deze Latijnse naam is een patroniem, want het verwees naar degenen die uit Sebastos, in Griekenland, kwamen.
 • Bowie: Komt van het Oudengelse woord ‘bygie’, dat gebruikt werd om het embleem van een stad aan te duiden. Als je van muziek houdt, zou dit een mooie zeldzame naam voor je kleintje kunnen zijn, een eerbetoon aan de getalenteerde en tijdloze David Bowie.
 • Caleb: Komt van het Hebreeuwse woord ‘keleb’ dat ‘hond’ betekent. Misschien kan het een allegorie zijn voor de lieflijkheid en onschuld van je toekomstige kind.
 • Janos: Is een van de varianten van John. Deze komt uit het Hebreeuws. Er is ook een andere vorm, Janus. Dat is echter een god uit de Romeinse mythologie.
 • Joël: Naam van Hebreeuwse oorsprong en van grote betekenis. Hij wordt namelijk gevormd met Jah + hij, dus wordt hij geïnterpreteerd als ‘God van God’. Het is een herinnering aan het feit dat er maar één ware God is.

Van K-X

 • Killian: Engelse vorm van het Ierse ‘Cillian‘, beschouwd als het verkleinwoord van het Gaelische ‘Ceallach‘ dat ‘oorlog of strijd’ betekent. Ongetwijfeld een zeldzame jongensnaam, maar mooi en met karakter.
 • Madden: De naam komt van de Ierse familienaam Ó Madain en het Welshe ‘madain‘ dat ‘klein hondje’ betekent. Loyaliteit en kameraadschap zijn de deugden die in deze naam vertegenwoordigd zijn.
 • Regis: Heeft zijn oorsprong in de Latijnse uitdrukking ‘rex regis‘, wat vertaald ‘koning der koningen’ betekent. Zoals al je kinderen is de kleine met deze vorstelijke titel voorbestemd om te schitteren, ook al is zijn naam zeldzaam.
 • Uriel: Is van Hebreeuwse oorsprong en is de naam van een van de zeven aartsengelen. Het betekent ‘God is mijn licht’, want het wordt gevormd door de woorden uri (licht) en hij (God).
 • Xander: Verkorte vorm van Alexander, dat van het Griekse ‘Alexandros’ komt. Het wordt gevormd door het woord ‘alexein‘ dat ‘verdedigen’ betekent en ‘andros‘ dat mens betekent. Als je een naam zoekt met veel persoonlijkheid, dan is dit de naam!

De trend naar zeldzame maar mooie jongensnamen

Een pasgeboren baby

Het gebruik van namen volgt bepaalde trends en varieert in de loop van de tijd. Volgens een artikel in de krant La Vanguardia (Spaanse link) hebben veel factoren invloed op dit proces. Denk bijvoorbeeld aan historische omstandigheden, voorbijgaande modes, of culturele voorkeuren:

“Mannelijke en vrouwelijke namen hebben dezelfde tendens om trends te volgen, iets wat vooral opvalt bij het bekijken van statistieken en waaruit we rationeel kunnen afleiden in welk decennium iemand geboren is”

Ook de thema’s voor het kiezen van namen veranderen. Bijvoorbeeld, wanneer een succesvolle Disney film uitkomt, vernoemen veel ouders hun kinderen naar de personages ervan. Er zijn ook trends naar herkomst en met betrekking tot thema’s als literatuur of reizen.

De laatste jaren zijn zeldzame maar mooie jongensnamen ‘populair’ geworden. Veel ouders willen origineel zijn en hebben besloten hun kinderen een naam te geven met een bijzonder woord, dat onderscheidend en onvergetelijk is.

We nodigen je dus uit om meer te ontdekken. Je kunt ook een zeldzame naam vinden in de verschillende lijsten die we eerder gepubliceerd hebben. Zoek op de site want je hebt vele mogelijkheden! Wellicht ook interessant voor jou

15 Namen uit televisieseries voor jongens en meisjes
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
15 Namen uit televisieseries voor jongens en meisjes

Deze namen uit televisieseries kunnen je inspireren als je op zoek bent naar een originele naam voor de toekomstige baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.