5 namen van historische figuren voor jongens

Deze namen zijn actueel, traditioneel en intens. Deze jongensnamen van historische figuren hebben de tand des tijds doorstaan.
5 namen van historische figuren voor jongens
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Na de vreugde om erachter te komen dat je in verwachting bent, zijn er veel taken om uit te voeren. Een van de belangrijkste is echter het kiezen van een naam voor je nieuwe kind. Vandaag stellen we daarom voor dat je deze interessante lijst met namen van historische figuren die nooit uit de mode raken eens bekijkt.

Deze personen hebben de geschiedenis van de mensheid veranderd en je kind zal je leven voor altijd veranderen. Bekijk deze namen en hun speciale betekenissen dus eens.

Namen van historische figuren voor jongens

Een zwangere vrouw die een echo bekijkt.

1. Alexander, beschermende man

Samengesteld uit de Griekse woorden aléxein, wat “verdedigen, beschermen” betekent en andrós wat “mannelijk” betekent, is Alexandros daarom de “de man die verdedigt of beschermt”. De Latijnse versie is Alejandro, en in het Engels is het Alexander. Twee historische figuren die deze nobele naam hadden waren bijvoorbeeld:

  • Alexander de Grote, koning van Macedonië, het grootste rijk van de 3e eeuw voor Christus, dat gebieden van Griekenland tot Egypte en Perzië besloeg.
  • Alexander Fleming, een Schotse arts die in 1928 penicilline ontdekte, het antibioticum dat wereldwijd miljoenen levens heeft gered.

“Welk bezit dan ook we met ons zwaard verwerven, is niet zeker of blijvend, maar de liefde die verkregen wordt door vriendelijkheid en matigheid is zeker en duurzaam.”
-Alexander de Grote-

2. Willem, veroveraar van land en lucht

Afkomstig van de oude Germaanse naam Wilhelm, zou het ‘vasthoudende beschermer’ of ‘beschermd door God’ kunnen betekenen. In het Engels is het William, en zijn varianten zijn Guillermo in het Spaans, Guillaume in het Frans en Guilherme in het Portugees. Historische figuren met deze naam zijn onder meer:

  • Willem I van Engeland, “de Veroveraar” genoemd, de eerste Normandische koning van Engeland.
  • De Italiaanse ingenieur Guillermo Marconi ontving in 1909 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn onderzoek naar elektromagnetische golven, fundamenteel voor de vooruitgang van communicatie op afstand.

3. Joseph, een van de beste namen van historische figuren voor jongens

Deze naam komt uit het Hebreeuws, oorspronkelijk yôsef, wat “toevoegen” betekent en te maken heeft met conceptie. Er zijn veel historische figuren met deze naam, zoals:

  • Sint-Jozef, de vader van Jezus en beschermheer van alle arbeiders.
  • José Martí, Cubaanse dichter en politicus. Bovendien was hij een voorloper van het modernisme en een strijder voor de onafhankelijkheid van zijn land.

4. Michaël, eeuwig in zijn werken

Afkomstig van het Hebreeuwse woord mija’el, wat “Wie is zoals hij?” betekent, wat Miguel is in het Latijn en Michael in het Engels. Het is een bijbelse naam, aangezien de aartsengel Michaël het hoofd is van de legers van God, die de opstandige engelen verslaan in de strijd die wordt verteld in Openbaring:

“Toen brak er oorlog uit in de hemel. Michaël en zijn engelen vochten tegen de draak, en de draak en zijn engelen vochten terug. Maar hij was niet sterk genoeg en ze verloren hun plaats in de hemel. De grote draak werd naar beneden geslingerd – die oude slang die de duivel of Satan wordt genoemd, en die de hele wereld op een dwaalspoor brengt. Hij werd naar de aarde geslingerd, en zijn engelen met hem.”
-Openbaring 12:7-9-

Meer bekende mensen met deze naam zijn onder andere:

  • Miguel de Cervantes Saavedra, Spaanse schrijver, auteur van een van de belangrijkste werken in de Spaanse literatuur: El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha.
  • Michelangelo Buonarroti, Italiaanse architect, schilder en beeldhouwer, maker van ongelooflijk mooie werken zoals het beeldhouwwerk van Pieta, David en de schilderijen in het plafond van de Sixtijnse Kapel, onder anderen.
Een zwangere vrouw die babynamen uitzoekt.

5. Thomas, traditioneel en actueel

Thomas is een van de namen van historische figuren voor kinderen die al vele jaren gebruikelijk is. Het is Aramees en het betekent ‘tweeling’. We laten je twee prominente figuren zien met deze naam:

  • Heilige Thomas van Aquino, monnik, theoloog en filosoof, beschermheer van de universiteiten en kerkleraar. Ook was hij een van de eersten die filosofie in verband bracht met theologie, vooral de leringen van klassiekers als Aristoteles en Plato.
  • Thomas Alva Edison, een Amerikaanse wetenschapper. Hij vond de filmcamera, de fonograaf en de gloeilamp uit.

De namen van historische figuren voor kinderen zijn een cadeau voor het leven

Het is niet gemakkelijk om te kiezen hoe je je kind gaat noemen, maar hopelijk helpen onze suggesties je om de juiste te vinden. Daarnaast kun je namen kiezen die met een bepaalde letter beginnen, die met literatuur te maken hebben, namen met een specifieke geografische oorsprong, of een van deze namen van historische figuren, die sterk zijn en grote persoonlijkheden hebben.

Lees tot slot onze suggesties aandachtig, deel ze met je partner en, als je andere kinderen hebt, laat ze meedoen zodat het hele gezin inspraak heeft bij het kiezen van de naam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.