8 Dingen die je leven veranderen wanneer je moeder wordt

Als je moeder wordt zal je even nooit meer hetzelfde zijn, maar de liefde die je zult voelen is het mooiste wat er is.
8 Dingen die je leven veranderen wanneer je moeder wordt
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 april, 2024

Wanneer je zwanger bent zijn er dingen die niemand je vertelt. Zelfs als je het niet verwacht zijn er dingen die gaan veranderen wanneer je moeder wordt.

Moeder zijn is iets geweldigs en elke vrouw die het geluk heeft om er een te zijn en die boven alles van haar kinderen houdt, zal weten dat het leven niet meer hetzelfde is en nooit meer hetzelfde zal zijn als voorheen.

Als je nog geen moeder bent maar dit wel binnenkort wordt, dan moet je weten dat dingen in je leven zullen veranderen vanaf de geboorte van je kind. Als je het al bent, dan zal je de genoemde dingen zeker herkennen.

Dingen die zullen veranderen wanneer je moeder wordt

Je zult een hernieuwd respect hebben voor je eigen moeder

Wanneer je moeder wordt, begin je alles over je eigen moeder te begrijpen. Hoewel het misschien raar klinkt, ontstaat er een nieuw gevoel in je wanneer je moeder wordt.

Dit is een overweldigend gevoel en je realiseert je hoeveel je van je kind houdt (er zijn geen woorden die het gevoel kunnen omschrijven) en hoeveel je moeder van jou houdt (zonder grenzen).

Liefde voor een kind is intuïtief en dat zorgt ervoor dat een moeder haar eigen moeder nog meer waardeert dan voordat ze zelf moeder werd.

Dingen draaien niet meer om jou

Als je een mama bent, is egoïsme iets wat je niet ervaart, want dingen gaan niet meer om jou. Het leven waarin dingen om jou draaiden vervaagt.

Je kan jezelf nooit meer op de eerste plaats zetten wanneer een keuze gemaakt moet worden of wanneer er belangrijke veranderingen gaande zijn in je leven. Je kind (of kinderen) zal nu prioriteit hebben bij alle beslissingen die je maakt.

8 Dingen die je leven veranderen wanneer je moeder wordt

Uitgaan is anders dan voorheen

Als je moeder bent herinner je je avondje uit met vrienden misschien anders dan dat ze nu zijn. Voorheen kon je lang weg blijven zonder je zorgen te maken.

Nu, zelfs als je je kind bij de oppas of grootouders achterlaat, zal je altijd op tijd thuis zijn omdat je fit genoeg moet zijn om de volgende dag weer voor je kind te zorgen. Ook is lang bij je kind weg zijn om plezier te hebben gewoon niet leuk.

Jouw definitie van plezier verandert

Misschien had je voorheen veel plezier met uitgaan, een berg beklimmen of dingen die alleen jij leuk vond. Nu heb je plezier als je tijd kan spenderen met je familie. Knuffelen, kusjes en de liefde die elke dag groeit wanneer je samen bent. Familiedagen zijn de beste dagen, zonder twijfel.

Het zal je verbazen hoeveel geduld je hebt

Misschien was geduld iets waar je niet veel van had, maar wanneer je moeder wordt moet je eraan werken zodat je kinderen opgroeien met een gebalanceerde persoonlijkheid en goede emotionele gezondheid.

Je zal niet alleen meer geduld hebben met je kinderen, maar ook met al het andere in je leven: je toekomst, met mensen, met dingen die gebeuren, enz.

De kleine dingen zijn het belangrijkst

De kleine dingen zijn het belangrijkst en je zult de tijd nemen om te krijgen wat je wilt. Materiële dingen zullen niet langer meer belangrijk in je leven zijn; momenten wel. Geld zal een andere rol gaan spelen en is geen prioriteit meer.

De kleine dingen zijn het belangrijkst als je moeder wordt

Er is een nieuwe tijdlijn

Wanneer je moeder wordt verandert je tijdlijn opeens. Wat eerst 1 uur was, is nu 10 minuten. Er zijn zoveel dingen die gedaan moeten worden in korte tijd, dat de uren voorbij vliegen.

Wanneer je het huis verlaat moet je uren van te voren al dingen plannen, of je zult altijd te laat komen. Kinderen zijn een bundel van onverwachte gebeurtenissen. Ze kunnen overgeven net voordat je weg gaat, of er is een luier die je onverwachts moet verschonen.

En het belangrijkste is…

De veranderingen in je leven wanneer je een moeder wordt zijn de belangrijkste van je leven. Dit laat je groeien als persoon: je zult erachter komen dat de puurste en meest ware liefde van de natuur de liefde is van een moeder voor haar kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.