9 Bijbelse namen voor jongens en hun betekenis

9 Bijbelse namen voor jongens en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 juli, 2018

Laat vooroordelen over Bijbelse namen voor baby’s je niet overtuigen als het gaat om het kiezen van een naam voor je kind.

Hoewel sommigen ze graag ouderwets of uit de mode noemen, toch zijn er tal van prachtige opties om uit te kiezen. Daarnaast dragen ze diepe en zinvolle boodschappen met zich mee.

Veel ouders kiezen liever voor babynamen die iets van een achtergrond of geschiedenis hebben. Als dat bij jou het geval is, dan is een Bijbelse naam misschien precies wat je zoekt.

Als je niet bekend bent met namen uit de Bijbel en hun betekenis, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

De Bijbel noemt een groot aantal individuen – in feite, meer dan 3.000. Veel van deze mensen waren bekend onder meer dan één naam.

Met zoveel opties om uit te kiezen is het geen wonder dat zoveel mensen besluiten hun baby een naam uit de Bijbel te geven.

Zoals je mag verwachten, heeft elk van deze namen een diepe betekenis. Tegelijkertijd hebben deze betekenissen een diepgaande verbinding met de taal en de cultuur van herkomst.

In het artikel van vandaag bieden we een lijst met Bijbelse namen voor jongens die nog steeds in gebruik zijn. We zullen je ook informatie geven over hun oorsprong en betekenis.

9 Bijbelse namen voor jongens

1. Elijah

Deze naam is van Hebreeuwse oorsprong, oorspronkelijk geschreven als Eliyyah. Het is een zeer populaire naam over de hele wereld. De betekenis: instrument van God.

De belangrijkste kenmerken achter deze naam zijn doorzettingsvermogen en concentratie. Mensen met deze naam zijn vaak bewonderenswaardig en geven er de voorkeur aan om dingen gepland en onder controle te hebben.

2. Adam

Deze naam verwijst naar de eerste man op aarde, die al snel gezelschap kreeg van de eerste vrouw, Eva.

De naam Adam heeft diepe religieuze en spirituele wortels. Het komt ook uit het Hebreeuws en betekent ‘Hij die de mens is’.

Deze naam impliceert kracht en spiritualiteit. Het drukt ook de pracht en onvolmaaktheid van de menselijke natuur uit. Dit is te danken aan de verleiding waar de twee eerste bewoners van de aarde aan bezweken.

Mannen die Adam heten hebben de neiging om emotioneel, voorzichtig, ruimdenkend en erg sociaal te zijn. Hun onschuld kan echter tegen hen werken.

Jongen met een bijbelse naam

3. Zacharias

Dit is een andere naam van Hebreeuwse oorsprong. Het betekent “de Heer heeft het onthouden” of “geheugen van de Heer.”

Zacharias was een priester van de stam Juda in de eerste eeuw na Christus. De engel Gabriël verscheen aan hem om aan te kondigen dat zijn vrouw, Elizabeth, een baby zou krijgen.

Omdat Zacharias het nieuws niet geloofde, maakte de Heer hem stom tot de geboorte van zijn zoon, Johannes de Doper.

Een persoon met de naam Zacharias is meestal slim, praktisch en realistisch. Ze houden er meestal van om thuis te blijven en staan ​​open voor het begrijpen van de emotionele situatie van degenen om hen heen.

4. Tobias

Tobias is tegenwoordig een veel voorkomende naam en betekent ‘de goedheid van God’. De originele versie van deze Hebreeuwse naam is Tobiyyahu.

Degenen die deze naam dragen, zoeken vaak onafhankelijkheid, hoewel dit hen niet minder sociaal en communicatief maakt.

Elk van deze namen heeft een diepe betekenis. Tegelijkertijd hebben deze betekenissen een diepgaande verbinding met de taal en de cultuur van herkomst.

5. Lucas

Dit is één van de meest populaire en bekendste van de Bijbelse namen voor jongens. De betekenis komt van de Latijnse term lucius, wat betekent ‘verlicht’ of ‘lichtgevend’.

Mensen die door het leven gaan als Lucas, zijn buitengewoon slim en hebben een constante drang naar zelfverbetering. Ze zijn energiek en deze energie verspreidt zich naar de mensen om hen heen.

6. Nicholas

Iedereen heeft gehoord van de naam Nicholas, maar slechts weinigen weten dat hij in de Bijbel voorkomt. Het heeft een Griekse oorsprong en betekent ‘hij die zijn volk naar de overwinning brengt.’

Degenen met de naam Nicholas zijn behulpzaam, onzelfzuchtig en hebben een grote capaciteit voor technisch leren. Ze zijn bereid om te offeren voor anderen – binnen hun familie, werkomgeving en ook in romantische relaties.

7. Uria

Historisch gezien is de naam Uria een Bijbelse naam die is gebruikt om de verlichting te symboliseren. In feite verwijst het in het Hebreeuws specifiek naar het licht dat door sterren wordt afgegeven.

Mensen met de naam Uria hebben de neiging om zeker te zijn en vastbesloten om op zoek te gaan naar kansen.

Dit kan ze ietwat veeleisend en materialistisch maken, maar ze behouden de subtiliteit en zachtaardigheid die hen kenmerkt.

8. Ismaël

Dit is een klassieke naam die vandaag de dag nog steeds over de hele wereld wordt gebruikt. Ismaël komt van het Hebreeuwse Yismael, wat ‘de God die luistert’ betekent.

Ismaëls zijn intuïtieve mensen. Ze luisteren graag naar anderen en tonen hun begrip. Bovendien zijn ze open, vriendelijk, sociaal, hardwerkend en trouw.

Jongen met bijbelse naam lees een boek

9. Ezechiël

Dit lijkt misschien een moderne, exotische naam. De naam Ezechiël gaat echter terug naar Bijbelse tijden. Yehezqui-el is de originele versie en het betekent ‘de kracht van God’.

Deze individuen zijn meestal wijs, volwassen en hebben veel gezond verstand.

Deze mensen neigen er ook naar hun geliefden erg te beschermen. Ze offeren meestal hun vrije tijd op, besteden het aan hun passies en verantwoordelijkheden in plaats van alleen maar te relaxen.

Zoals je kunt zien, hebben ze een groot gevoel van nederigheid en kennen ze hun beperkingen.

Als je naar Bijbelse namen voor je zoon op zoek bent dan krijg je een overvloed aan prachtige opties. Je zult je kind niet alleen een fantastische naam geven, maar ook de rijke betekenis en geschiedenis achter die naam.

Alleen omdat een naam bijbels is, betekent dat nog niet dat het oud of verouderd is. Vele namen met Bijbelse oorsprong zijn nog steeds heel gebruikelijk, hoewel de verhalen erachter misschien niet zo bekend zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.