De oorsprong en betekenis van de naam David

Als je de oorsprong en betekenis van de naam David wilt weten, lees dan dit interessante artikel. Je zult het prachtig vinden!
De oorsprong en betekenis van de naam David
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Er is een naam die perfect is voor jouw koning en, hoewel hij een lange geschiedenis heeft, is hij ook nu nog gangbaar. Daarom delen we in dit artikel de oorsprong en betekenis van de naam David met je.

Tradities en religies    bieden ons kostbare namen voor onze kinderen. En in dit geval is het een heel bijzondere. Hier lees je waarom.

Betekenis van de naam David

De naam David komt uit het Hebreeuws en wordt in zijn oorspronkelijke taal gespeld als דָּוִד en gelezen als dôwd. Aanvankelijk gebruikte men dit woord om te zeggen ‘verwarmen’ of ‘koken’. Later vertaalde men het in Bijbelteksten figuurlijk als ‘liefhebben’.

Tegenwoordig kent men er de betekenis ‘de geliefde’ of ‘de minnaar’ aan toe. Maar het wordt ook geïnterpreteerd als ‘oom’, een zeer dierbare en gerespecteerde persoon in de familie.

De naam werd overgebracht naar andere talen en verspreidde zich over de wereld vanuit het Griekse Δαυίδ en later vanuit het Latijnse Davidus.

De oorsprong en betekenis van de naam David
De naam van je baby moet lieflijk, harmonieus zijn, en goed bij je achternaam passen. Bovendien moet hij de kracht oproepen die je hart boeide zodra je hem hoorde.

De oorsprong van de naam David: bijbels en vorstelijk

David is de bijbelse en legendarische naam van de tweede koning van het Verenigd Koninkrijk van Israël en Juda, de opvolger van Saul. Hij is een profeet die erkend en vereerd wordt door drie van de grote wereldgodsdiensten: Jodendom, Christendom en Islam.

Het begin van zijn heerschappij wordt verhaald in de Bijbel, toen God hem koos als vorst van het volk Israël:

“Nadat hij Saul had verwijderd, maakte hij David tot hun koning. God getuigde over hem: “Ik heb David gevonden, de zoon van Jesse, een man naar mijn hart; hij zal alles doen wat ik van hem verlang.””
– Handelingen 13:22-

Volgens het Heilige Schrift was David een dappere, hartstochtelijke en rechtvaardige koning, en ook een krijger en musicus. De kronieken van zijn leven en heerschappij staan gedetailleerd in de Boeken van Samuel en het Boek der Koningen.

Davids heiligdom

De fee feestdag van David, koning en profeet van Joden en christenen, is op 29 december.

Maar er is ook een andere vereringsdag waarop David van Menevia, bisschop en patroon van Wales, die door de Anglicaanse en Katholieke Kerken tot heilige werd verklaard, herdacht wordt. De heilige David of Dewi Sant in het Welsh, viert men namelijk op 1 maart.

David, in andere talen

De naam van David verspreidde zich over de hele wereld en daarom heeft elke taal of dialect zijn eigen versie. Hier zijn er een paar:

 • Engels / Spaans / Catalaans / Tsjechisch / Frans: David
 • Baskisch: Dabit
 • Fins: Daavid
 • Welsh: Dawfydd
 • Italiaans / Galicisch: Davide
 • IJslands: Davio
 • Pools: Dawid
 • Turks: Davud

Beroemde mensen met de naam David

 • David Livingston: een 19de-eeuwse Schotse missionaris, arts en ontdekkingsreiziger, die de Victoria Watervallen op de Zambezi rivier in Afrika ontdekte.
 • David Copperfield: Een Amerikaanse illusionist en goochelaar, wiens echte naam David Seth Kotkin is. Copperfield is ook toeristisch ondernemer en is eigenaar van een museum gewijd aan magie in Las Vegas.
 • David Beckham: Een voormalige Engelse voetballer en zakenman.
 • David Bowie: Een Brits componist, producer, muzikant en acteur die bekend staat als de ‘Thin White Duke’. Hij werd beschouwd als een vernieuwer in de muziekwereld, nam meer dan 20 albums op en werd gedurende zijn hele carrière meermaals bekroond.
 • David Guetta: Een in Frankrijk geboren DJ en muziekproducer met 7 studio-albums en honderden optredens over de hele wereld.
 • David Bisbal: Een Spaanse zanger, acteur en componist, auteur van het hitje Bulería en vele andere.
Een baby ligt heerlijk te slapen
Je baby zal de mooiste naam hebben die je je ooit voorgesteld hebt, want het is de naam die je hart verovert zodra je hem hoort.

David: de naam van een koning en nog veel meer

Hoewel de naam David die van een koning en profeet is, is het bekendste verhaal van dit bijbelse personage de strijd met Goliath, die in verschillende artistieke uitingen vereeuwigd werd.

De epische strijd en triomf van David over de reus die hem doodde is het onderwerp geweest van verschillende interpretaties en is de bron van talloze levenslessen (Engelse link) geweest. Het gaat over de strijd van een klein iemand tegen een superieure macht, die hij met zijn vaardigheden en een slimme strategie verslaat.

Als je deze naam voor je kind kiest, vergeet dan niet hem dit verhaal te vertellen!

Maar het kan gebeuren dat je, hoewel je de oorsprong en betekenis van de naam David al kent, toch verder wilt zoeken naar andere alternatieven om de naam van je kind te kiezen.

In dat geval raden we je bijvoorbeeld aan om jongensnamen te zoeken die met je lievelingsletter beginnen. Je hebt ook andere leuke lijsten, zoals namen die met de zee te maken hebben, kleuren, en nog veel meer. Wellicht ook interessant voor jou

Jongensnamen die beginnen met de letter O
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Jongensnamen die beginnen met de letter O

Als je zwanger bent en nog niet besloten hebt hoe je je baby jongen gaat noemen, is hier een lijst met namen die beginnen met de letter O.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.