De oorsprong en betekenis van de naam Peter

Heb je al eens aan deze optie voor je kleintje gedacht? Is dit de naam van iemand van wie je houdt? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Peter.
De oorsprong en betekenis van de naam Peter
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Wil je de oorsprong en betekenis van de naam Peter weten? Tegenwoordig is het wereldwijd een van de opties geworden die door toekomstige ouders het meest gekozen wordt. Maar de geschiedenis ervan gaat terug tot de tijd van Jezus Christus.

Als je alle details wilt leren kennen die dit kostbare alternatief belichten, mis dan het volgende artikel niet. Word verliefd op deze traditionele naam!

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Peter?

Etymologiespecialisten van de Universiteit van Chili (Spaanse link) geven aan dat uit het Laat Latijn de naam Petrus kwam. Met de betekenis van ‘steen’ of om te verwijzen naar iemand die ‘stevig als een rots’ is, volgt het de traditie van Christus. Want het was Jezus zelf die aldus de naam gaf aan de discipel die het fundament van de Kerk zou worden. Wat misschien weinig mensen weten is dat het uit het Grieks komt en dat het dezelfde betekenis behoudt.

“En Ik zeg u, dat gij Petrus zijt, en op deze rots zal Ik mijn gemeente bouwen, en de poorten van Hades zullen haar niet overwinnen”.
-Matheüs 16:18, de Bijbel-

De oorsprong en betekenis van de naam Peter
De keuze van de naam voor je baby is een bijzonder moment. Je wilt namelijk met dit woord overbrengen hoe bijzonder hij voor je is.

De geschiedenis van de naam Peter

Hoewel er in de Romeinse tijd vermelding is van verschillende varianten (Petro, Petronius, Petrollus, o.a.), gaat de geschiedenis die de ware oorsprong van Petrus smeedt terug tot de tijd van Christus.

De heilige Petrus was de belangrijkste discipel van Jezus Christus, die de naam van Simon verwisselde voor deze nieuwe die hem door God gegeven werd. Petrus geeft dan ook in zichzelf de taak aan die Christus hem toevertrouwde: de steunpilaar te zijn van de instelling die de christenen vertegenwoordigt.

Maar zoals een in 2015 door de Pontifical Javeriana University (Bogota) gepubliceerde studie (Spaanse link) aantoont, zijn de meningsverschillen over de interpretaties van de rol van de apostel als volgt:

  • Enerzijds kennen katholieken de bisschop van Rome het primaat over alle kerken toe. Dat wil zeggen, het primaat van het gezag over hen die door de Rooms Katholieke Kerk gedoopt zijn.
  • Anderzijds begrijpen protestanten dat de door Petrus gepersonifieerde rots laat zien wat er achter ligt. Daarom wijzen ze op het onderscheid tussen twee rotsen: Petrus (van Petrus, mannelijk) en steen (van petra, vrouwelijk).

De heilige Petrus

Zoals je misschien al geraden hebt, werd de naam van Petrus sinds de Middeleeuwen door ouders over heel Europa verspreid. Dit was te danken aan de navolging en het prestige die de heilige Petrus verwierf. Alle christenen beschouwden hem namelijk als de eerste paus van Rome.

Verder zegt men dat Petrus zelf op dezelfde dag als de heilige Paulus gemarteld werd. Maar hij werd ondersteboven gekruisigd. Men achtte hem namelijk niet waardig op dezelfde manier als Christus te sterven.

Daarom wordt, zoals de heiligenkalender aangeeft, Petrus’ feestdag op dezelfde dag gevierd als die van Paulus: 29 juni. Evenzo zijn er meer dan honderd heiligen met deze naam.

Een baby ligt heerlijk te slapen
Je baby zal de mooiste naam dragen die je je ooit voorgesteld hebt, want het zal er een zijn die je hart in vervoering brengt, alleen al bij het horen ervan.

Geniet van deze prachtige optie nu je de oorsprong en betekenis van de naam Petrus kent

Nu je de oorsprong en betekenis van de naam Petrus kent, is het tijd om deze optie te kiezen voor de toekomstige zoon van je huis.

Ondanks het feit dat het een van de populairste alternatieven onder ouders is, is de waarheid dat hij sterk blijft met het verstrijken van de tijd.

Het mooiste is bovendien dat het een universele optie is die ook in andere gebieden van de wereld aan prestige wint. Enkele van zijn afgeleiden in andere landen zijn de volgende:

  • Pere, in het Catalaans.
  • Kepa, in het Baskisch.
  • Pierre, in het Frans.
  • Pedro, in het Spaans.
  • Pietro, in het Italiaans

Aarzel daarom niet om de naam Peter of een van zijn vele variaties te kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.