Moet je met je baby in de baarmoeder praten?

Moet je met je baby praten in de baarmoeder? Het antwoord is ja! Deze actie verbetert de neurale ontwikkeling van de baby en versterkt de band met de moeder, naast vele andere voordelen.
Moet je met je baby in de baarmoeder praten?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Moet je met je baby in de baarmoeder praten? Alle specialisten zijn het met deze stelling eens. De voordelen zijn talrijk, niet alleen om de neurale vorming van de foetus te stimuleren, maar ook omdat je vanaf de eerste maanden van ontwikkeling een emotionele band tussen jou en je kind kunt opbouwen.

Intuïtief hebben vrouwen altijd de behoefte gevoeld om te praten met de baby die ze in hun baarmoeder dragen, misschien als reactie op een emotionele impuls. Met de vooruitgang in de geneeskunde is echter al aangetoond dat deze actie na zes maanden zwangerschap een van de meest gunstige is.

Om deze reden zullen we elk van de voordelen van communicatie met uw kind in de baarmoeder uitleggen.

Moet je met je baby in de baarmoeder praten?

Zoals we eerder aangaven, zijn specialisten het erover eens dat praten met je baby in de baarmoeder verschillende voordelen heeft. Dit zijn de belangrijkste:

Binding

Tussen zes en zeven maanden zwangerschap voltooit het gehoor van een baby zijn vorming bijna. Wanneer dit gebeurt, beginnen ze aandacht te schenken aan de geluiden die het dichtst bij hen staan. Logischerwijs zijn dit de stem van hun moeder en hun hartslag.

Natuurlijk horen ze deze geluiden niet duidelijk, omdat ze ondergedompeld zijn in het vruchtwater. Maar voortdurend naar deze geluiden luisteren, creëert een gevoel van vertrouwdheid, bescherming en verbondenheid.

Zozeer zelfs dat de foetus zich vanaf de leeftijd van zes maanden bewust is van de externe habitat. Bovendien kunnen ze met aangename geluiden bewegen of zelfs schrikken van intense geluiden; een feit dat is bewezen door artsen die hartslagen evalueren.

Daarom zal het feit dat de moeder, vader en andere familieleden constant met een baby praten, de baby stimuleren om zich te hechten aan de stemmen die hen tijdens hun groei zullen begeleiden. Daarom zal het de liefde en tederheid van de ouders voor de ongeboren baby wakker maken.

Een vader die de buik van zijn zwangere partner aanraakt.

Voordelen voor hun vorming

Specialisten zijn van mening dat praten met je baby in de baarmoeder, maar ook zingen of muziek maken voor hem, een goede stimulans kan zijn voor zijn of haar neuronale ontwikkeling.

Deze externe prikkels zullen bij het kind een bijzondere interesse in luisteren opwekken. In feite kan het bewegen in de richting van de geluidsstimulus die het waarneemt, of het nu bijvoorbeeld de hartslag van de moeder is of de geluiden van haar eigen darmtransit.

Wanneer baby’s aangename geluiden horen, hebben ze de neiging om te bewegen als een teken van vreugde. Als teken hiervan bewegen ze hun armen en benen en draaien ze hun hoofd; sommige moeders melden ook dat ze schoppen of tikken voelen van de beweging.

Al deze acties dragen bij aan de cognitieve ontwikkeling van de foetus (Engelse link). Ze helpen ook om de baby te kalmeren van de immanente stress die ze voelen door hun anatomische ontwikkeling of zelfs door de druk die de baarmoeder op hun lichaam uitoefent in de laatste weken van de zwangerschap.

Baby’s die naar hun ouders luisteren, creëren bij zichzelf een gevoel van vertrouwdheid, bescherming en binding.

Hoe moet je tegen je baby in de baarmoeder praten?

De stemmen van de moeder, vader en broers en zussen creëren een band met de ongeboren baby. Ze kunnen ze heel duidelijk horen, vooral de stem van de moeder.

Als je met je ongeboren baby praat, raden experts aan om op een normale toon te praten, zonder te schreeuwen. Ouders en broers en zussen kunnen de buik van de moeder benaderen om hun stem beter op te laten vallen.

De meest aanbevolen momenten van de dag om met ze te praten zijn ‘s middags en ‘s avonds, omdat experts denken dat dit het moment is waarop de activiteit toeneemt en ze alerter zijn.

Een vader met zijn oor tegen de buik van zijn zwangere partner.

Klassieke muziek voor je baby in de baarmoeder

Naast het praten met de baby, spelen veel ouders ook muziek. Kinderen kunnen ernaar luisteren, maar het mag niet op een hoog volume staan, omdat het ongemak voor je kleintje kan veroorzaken.

Tegelijkertijd is er ook gesuggereerd dat klassieke muziek kinderen kan stimuleren, waardoor ze intelligenter worden. Helaas is deze bewering controversieel, omdat er veel meer onderzoeken zijn die geen uitsluitsel geven over deze gedachte.

Het kan in ieder geval geen kwaad; veel moeders beweren dat het kind na de geboorte de melodieën herkent die in de baarmoeder voor hen werd gespeeld en dat het luisteren ernaar hen helpt om gemakkelijker te slapen.

Kortom, mama en papa, begin met het opbouwen van een band met je geliefde baby door middel van dialoog. Als extra bonus, begeleid je stem met warme strelingen op de buik.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.