12 stimulatie-oefeningen voor tijdens de zwangerschap

In dit artikel zullen we zien wat deze stimulatie inhoudt, welke typen er zijn en ook enkele stimulatie-oefeningen om te doen tijdens het derde trimester. Ben je er klaar voor? Blijf dan lezen.
12 stimulatie-oefeningen voor tijdens de zwangerschap

Laatste update: 30 oktober, 2018

Hoewel het vreemd lijkt, beginnen kinderen te leren voordat ze zelfs maar geboren worden, als ze maar een goede stimulans hebben. Tijdens het derde trimester, wanneer het zenuwstelsel van de baby is ontwikkeld en klaar is om te functioneren, is het tijd voor moeders om stimulatie-oefeningen te gaan doen.

Deze stimulatie helpt naast het ontwikkelen van het fysieke en emotionele niveau van de baby, ook om een ​​emotionele band met de ouders te ontwikkelen. Om deze stimulatie-oefeningen te laten werken, is het echter belangrijk dat ze elke dag worden gedaan.

Het is ook belangrijk om de baby niet te veel uit te putten. Deze stimulatie-activiteit zal uiteindelijk een normale dagelijkse routine worden.

Soorten stimulatie oefeningen voor tijdens de zwangerschap

Stimulatie voor de motoriek

Wanneer de moeder deze oefeningen doet, helpt het om de perceptie van de baby van ruimte en beweging te ontwikkelen dankzij de verschillende posities van de moeder.

Visuele stimulatie

Deze oefeningen stimuleren het netvlies met het doel om de baby aan licht te laten wennen. Het bereidt het kind voor op de omgeving van de geboorte en bevordert ook zijn nieuwsgierigheid en aandacht.

Stimulatie van de zintuigen

De hele dag je buik aan raken, is een manier om lichamelijk contact te maken en te communiceren met je baby. Je kunt oefeningen doen door op verschillende manieren je buik aan te raken, zoals kloppen, strelen, wrijven of onder de douche te gaan staan.

Zwangere buik en muzieknoten

Auditieve stimulatie

Een van de eerste zintuigen van een baby is het gehoor. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om oefeningen te doen die dit zintuig ontwikkeld, zoals: naar muziek luisteren, verschillende geluiden maken, met de baby praten enzovoort.

Stimulatie-oefeningen voor tijdens de zwangerschap

Schommelen in een stoel

Ga in een schommelstoel zitten en beweeg zachtjes op een bepaald ritme.

Zwemmen in het water

Ga naar het zwembad en drijf in het water terwijl je rustig beweegt zonder jezelf onder te dompelen.

Dans alleen of met je partner

Neem elke dag enige tijd om te dansen. Beweeg soms met zachte en vloeiende bewegingen en dans andere keren met je partner, terwijl hij je buik aanraakt, zodat je baby papa kan voelen. Je stimuleert je baby op motorische en sensorische niveaus.

Met een zaklamp schijnen

Richt een zaklantaarn op de buik en verplaats deze zodat de kleine het licht kan volgen.

Profiteer van mooi weer

Als het zonnig is, profiteer er dan van en baad gedurende 5 minuten in de zon met je buik ontbloot. Op deze manier bereikt het natuurlijke licht je kind.

Vrouw buiten op een yogamat

Liefkoos je buik

Gebruik de palm van je hand om je buik voorzichtig te aaien.

Masseer met crèmes

Profiteer van je vochtregulerende routine om je baby te stimuleren. Maak cirkelvormige bewegingen op je buik om de crème in te masseren.

Raak je buik aan met je vingertoppen

Raak met korte aanrakingen, met je vingertoppen, op verschillende plaatsen je buik aan.

Speel met je baby

Druk zachtjes op hetzelfde gebied waar je baby net heeft geschopt.

Luister naar muziek

Luister echter altijd met een passend volume. Dit maakt een verbinding tussen de baby en de buitenwereld. Afhankelijk van het type muziek, het tempo en de snelheid, kan de baby zich ontspannen of opgewonden voelen. Het luisteren naar instrumentale muziek wordt aanbevolen.

Praat met je baby

Jij en je partner moeten met je baby communiceren alsof hij of zij al uit de baarmoeder is. Praat alsof je baby al bij je is en zing voor hem of haar. De vader kan ook tegen de baby praten, waardoor hij of zij stemmen kan herkennen. Dit kan ook de band tussen ouder en kind bevorderen.

Luister naar geluiden van buitenaf

Deze geluiden bereiden de baby voor op het leven na de geboorte. De geluiden komen voort uit je dagelijkse leven en levensstijl, zoals wanneer je kookt, wandelt, auto’s op straat hoort enzovoort. Dit zal je baby vertrouwd maken met de geluiden die hem na de geboorte te wachten staan.

Studies hebben geconcludeerd dat ouders die betrokken zijn bij de stimulatie van hun baby tijdens de zwangerschap een veel sterkere en diepere band hebben met hun kind. Neem dus de tijd die je nodig hebt om je kleintje tijdens de zwangerschap te stimuleren en met hem te communiceren. Het zal dus de moeite waard zijn.  It might interest you...

Ontwikkeling van de foetus: fasen en beïnvloedende factoren
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Ontwikkeling van de foetus: fasen en beïnvloedende factoren

Een embryo wordt een foetus tijdens de achtste week in de baarmoeder. Tijdens deze fase van ontwikkeling van de foetus meet de foetus ongeveer ande...