29 Kindernamen geïnspireerd door voedsel

Weet je al hoe je je baby gaat noemen? Als je iets origineels wilt, nodigen we je uit om deze door voedsel geïnspireerde namen te ontdekken.
29 Kindernamen geïnspireerd door voedsel
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 28 maart, 2023

Kleintjes namen geven die geïnspireerd zijn door voedsel is een trend die helemaal in is. Om die te volgen hoef je alleen maar te denken aan smaken, geuren, ingrediënten en andere voedsel gerelateerde dingen die een aansprekende betekenis hebben.

Jaren geleden was het kiezen van een naam voor je kinderen een eenvoudiger taak. Meestal werden namelijk de namen van grootouders, ouders of een speciaal familielid gebruikt. Ook religieuze aspecten hadden een sterke invloed en namen werden gekozen aan de hand van de heiligen dag van de geboorte van de baby’s.

Hoe kies je de perfecte naam voor je baby

Tegenwoordig is het kiezen van de juiste naam voor je kleintje een leuker proces, dat we zeker delen met vrienden, met de oudere kinderen thuis, en ook… met het internet!

“Een naam is een onderscheidend teken dat zijn drager individualiseert en identificeert. Het is de nexus die uiteenlopende ervaringen verbindt en waarvan de keuze culturele aspecten, motieven en verwachtingen bevat; evenals een mobilisatie van mensen voor de registratie ervan. Het is een opgelegde identiteit die beantwoordt aan de verwachtingen van ouders ten aanzien van hun kinderen”.
-Sue en Telles (2007)- (Spaanse link).

Tijdens je zoektocht vind je ongetwijfeld namen van allerlei aard en enkele zeer originele. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse namen, die geïnspireerd zijn op films, die beginnen met een speciale letter, en ook namen die geïnspireerd zijn door voedsel. Deze laatste beginnen de laatste tijd veel aandacht te trekken van nieuwe ouders.

Durf jij een lekkere naam voor je baby te kiezen? Om je te helpen ze beter te leren kennen, hebben we een lijst opgesteld waarin je de perfecte ingrediënten vindt voor de naam van je toekomstige kind.

Jongensnamen geïnspireerd door voedsel

Caesar

Caesar is een mannelijke naam van Latijnse oorsprong. Het is ook de naam van een exquise salade gemaakt met croutons, sla, knoflook, citroensap, ei, ansjovis, Dijon mosterd, Worcestershire saus, Parmezaanse kaas, olijfolie en zwarte peper. Een geweldige combinatie van frisheid en intense smaken. Wat vind je van deze sterke naam voor je kind?

Gerst

Dit graan is van groot belang voor zowel dieren als mensen.

Colby

Een soort kaas genoemd naar de stad waar hij voor het eerst werd ontwikkeld, in Wisconsin.

Chip

Het klinkt delicaat en zacht, zoals de Britse broodjes, of lekker zoals aardappelchips. Het is ook een variant van de Engelse naam Charles.

Fig

Net als de vrucht die hem inspireert, verwijst de naam naar iets gezonds en lekkers. Wat zijn betere kenmerken om je kind te identificeren?

Herb

Dit woord verwijst naar de planten die we vaak gebruiken om smaak toe te voegen aan ons voedsel en onze thee, maar het is ook een afkorting van Herbert, een oude Germaanse naam die ‘leger-helder’ betekent.

Kobe

Een van de meest prestigieuze vleessoorten ter wereld, van rundvlees afkomstig uit Japan.

Mac

Een naam van Gaelische oorsprong, waarvan de oorspronkelijke betekenis ‘zoon’ is. Het is erg populair in de Verenigde Staten, waar het verwijst naar de beroemde ‘Big Mac’ hamburgers van de McDonald’s keten.

Napoleon

Oorspronkelijk uit Frankrijk en aangepast in Colombia, is het een van de zoetste en rijkste desserts ter wereld.

Tamir

Een van de populairste en belangrijkste voedingsmiddelen van het oude Arabië.

Vin

Dit is de Franse term voor wijn en zijn roodachtige tinten.

Waldorf

Voor vegetariërs en dierenliefhebbers is dit een heerlijke salade die je verliefd maakt op zijn naam.

Wellington

Dit is een van de meest uitgelezen en gewaardeerde vleesbereidingen in het Verenigd Koninkrijk.

Kindernamen geïnspireerd door voedsel

Meisjesnamen geïnspireerd door voedsel

Olijf of Olive

Zijn groene tinten zullen elke ouder verliefd maken. Ongetwijfeld draagt de vrucht van de olijfboom een elegante naam met bijbelse oorsprong, perfect voor de toekomstige koningin des huizes.

Anise

Dit is een specerij die symbool staat voor een bijzonder meisje.

Brie

Met al zijn Franse essentie zal deze kaassoort je verliefd maken.

Charlotte

Als je een dessertliefhebber bent, zal dit Franse ijs je boeien.

Clementine

Clementine is een hybride citrusvrucht, verkregen door de combinatie van mandarijn en bittere sinaasappel. Het is ook een Franse naam die is afgeleid van Clemens, wat ‘zacht, zachtaardig’ betekent, hoewel het ook ‘zoet’ betekent. Het is dus verbonden met het culinaire thema.

Dulce

Wat is er mooier dan de kleine des huizes een naam te geven op de meest schattige en dierbare manier die er is? Met Dulce bereik je dit doel.

Hazel

De hazelnoot lijkt op walnoten, maar met een ongeëvenaarde zoetheid in dessertbereidingen,

Honey

Deze naam verwijst naar zoetheid en is ook een veelgebruikte term voor vertedering. Hoewel hij vaak als bijnaam wordt gebruikt, zal deze ongewone naam je kleine meisje zeker bekoren!

Ginger

Deze traditionele geneeskrachtige plant wordt al generaties lang gewaardeerd om zijn geweldige eigenschappen.

Madeleine

Dit is de naam van een Frans zandkoekje in de vorm van een schelp.

Margarita

Als het je favoriete pizza of cocktail is, heb je al de perfecte naam voor je dochter.

Nori

Dit komt van een Japanse term voor een soort eetbaar zeewier.

Olivia

Een vrouwelijke naam afkomstig van het Latijnse woord ‘oliva’, dat verwijst naar de vrucht van de olijfboom. Het heeft ook een speciale betekenis, want de olijftak is het symbool van de vrede of ‘zij die de vrede beschermt’. Olivia is een naam die veel gebruikt wordt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Quinoa

Dit bekende en populaire volkoren graan heeft de laatste tijd veel bekendheid gekregen. Daarom is het een zeer originele en moderne optie.

Rozemarijn of Rosemary

Deze naam is van Engelse oorsprong en is een van de meest gewaardeerde aromatische kruiden in de keuken, vanwege de bijzondere smaak en het aroma dat het aan voedsel geeft. De betekenis van Rozemarijn is ‘dauw van de zee’, kun je je je kleine meid met deze naam voorstellen?

Saffron

Dit is de naam van de saffraanbloem, een zeer geurige en unieke specerij. Zo zullen baby’s met deze delicate naam waarschijnlijk ook zijn.

Een zwangere vrouw zoekt namen voor haar baby

Meer namen geïnspireerd door voedsel voor jongens en meisjes

We houden allemaal van eten! Maar namen die daarop geïnspireerd zijn? Die vormen een heel goede gelegenheid als je wilt vernieuwen met de naam van de toekomstige baby. Specerijen, ingrediënten, bloemen, vruchten, kruiden en heerlijke oliën zullen je kind een persoonlijk tintje van distinctie geven.

Appel, Cinnamon, Cherry, Coco en Berry, zijn andere voedsel gerelateerde namen die de lijst kunnen aanvullen en meer opties bieden om uit te kiezen. Al deze namen worden snel populair en zijn een trend geworden onder beroemdheden.

“Al vroeg in het leven kunnen sommige mensen een gevoel van unieke identiteit ontlenen aan hun relatief unieke namen.”
-HuajianCai (2020)- (Engelse link)-

Als je ze echt mooi vindt, moet je je niet inhouden. De keuze voor een op voedsel gebaseerde naam kan je misschien wat vreemd vinden, maar het is het proberen waard als je je baby een voortreffelijke naam geeft met een geweldige persoonlijkheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bao, H.-W.-S., Cai, H., DeWall, CN, Gu, R., Chen, J. y Luo, YLL (2020). La singularidad del nombre predice la elección de carrera y el logro profesional. doi:10.31234/osf.io/53j86
  • Danny Santa María Pinedo y Álvaro Maurial Mackee (2019). Motivos y estrategias en la elección del nombre. Entre la identidad y las expectativas. Revista Académica del RENIEC.
  • Minaya, J., Pinedo, D. S. M., & del Reniec, E. R. (2020). Revista Académica Nombres vol. 5, n° 2. Revista Académica Nombres vol. 5, n° 2. Recuperado de https://www.academia.edu/41842294/Revista_Acad%C3%A9mica_Nombres_vol_5_n_2
  • Nombres de Bebés de la A a la Z, Significados, Orígenes y Más – Generador de Nombres. (s. f.). Recuperado 7 de abril de 2022, de Generadordenombres.com website: https://www.generadordenombres.com
  • Salazar, S. (2016). El gran libro de los nombres para tu bebé Guía ilustrada de nombres para niño y niña. Barcelona: Planeta.
  • Sue, Ch. & Telles, E. (2007) Assimilation and gender in naming. American Journal of Sociology. Los Ángeles, 2007, Vol. 112(5): pp. 1383-1415. Recuperado de: <http://papers.ccpr.ucla.edu/papers/PWP-CCPR-2007-051/ PWP-CCPR-2007-051.pdf>

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.