7 dinosaurusfilms waar je kinderen dol op zullen zijn

Sporen en fossielen die miljoenen jaren geleden verborgen lagen, verschijnen weer in je huiskamer met deze dinosaurusfilms waar je kinderen dol op zullen zijn.
7 dinosaurusfilms waar je kinderen dol op zullen zijn

Laatste update: 03 juli, 2022

We heten je weer welkom in je thuisbioscoop met de volgende dinosaurusfilms waar je kinderen dol op zullen zijn. Bovendien zullen ze hen essentiële aspecten bijbrengen over deze uitgestorven dieren uit het verleden, maar die in de harten van de kleintjes levend blijven.

Als je nieuwsgierig bent en in een tijdmachine wilt stappen om een reis te maken tussen 231 en 243 miljoen jaar geleden, schrijf dan de volgende titels op van dinosaurusfilms om met je gezin te bekijken.

7 dinosaurusfilms waar je kinderen dol op zullen zijn

1. The Land Before Time, een van de beroemdste dinosaurusfilms waar je kinderen van zullen houden (1988, +5 jaar)

Littlefoot, onze trouwe vriend Apatosaurus (langnek), voelt zich verloren na een enorme aardbeving die zijn hele soort heeft uitgeroeid, behalve hij. Onderweg verliest hij, ondanks een vaststaande wet dat dinosaurussen alleen met hun eigen soort omgaan, geloof noch hoop en gaat samen met zijn trouwe vrienden een avontuur tegemoet door de desolate landen.

Steven Spielberg plaatste de film destijds in een periode van enorme bladschaarste. Zo werden hele kuddes herbivoren gedwongen een afmattende reis te maken naar de legendarische Grote Vallei. Dit was een paradijs dat veilig was voor roofdieren en vol zat met verschillende soorten planten en water.

Zullen de vrienden het halen tot hun bestemming? Je kunt er alleen achter komen als je durft te kijken.

2. We’re Back! A Dinosaur’s Story (1993, +6 jaar oud)

Een oranje T. Rex leefde miljoenen jaren geleden wild in zijn natuurlijke omgeving. Maar op een mooie dag besluit kapitein Neweyes met zijn tijdmachine terug in de tijd te reizen en een paar dinosaurussen naar de Aarde te brengen. Maar nadat hij ze met wat magische cornflakes van intelligentie heeft voorzien.

Als ze in de Big Apple aankomen, zorgen de dieren voor opschudding onder de jeugd. Alles lijkt geweldig te gaan. De broer van Kapitein Grote Ogen heeft echter een beter plan: Om ze te gebruiken voor zijn circusvoorstelling.

Dit is weer zo’n avontuur, ook van Steven Spielberg, met medewerking van Universal Studios, dat de kleintjes in je huis in verrukking zal brengen. Bovendien heeft het de origineelste liedjes en soundtracks waarop jij en je kinderen kunnen dansen.

3. Jurassic Park, een van de mythische dinosaurusfilms waar je kinderen dol op zullen zijn (1993, +13 jaar)

Dit is een van de meest bejubelde films omdat het een van de beste science fiction en avonturenfilms in de geschiedenis is. Zo zouden we dit meesterwerk van de grote Steven Spielberg willen omschrijven, die enkele van de meest realistische beelden in de productie ervan verwerkte.

De plot bestaat uit het klonen van dinosaurussen op een verloren eiland dat voor toeristisch bezoek is ontworpen. Om de haalbaarheid van het project te testen worden echter verschillende wetenschappers en deskundigen uitgenodigd hun mening te geven.

De waarheid is dat de zaak niet al te best verloopt en dat de natuur haar gang gaat in het slechtst mogelijke scenario; het lijkt erop dat het geïnstalleerde beveiligingssysteem niet sterk genoeg is om de dieren tegen te houden.

Het is interessant te weten dat verschillende leraren een artikel (Engelse link) maakten voor het Journal of Chemical Education om hun leerlingen te laten zien dat de fantasie van Crichton (schrijver van het boek waarop de film gebaseerd is) niet nieuw was. In feite werd het in 1963 voorgesteld door Nobelprijswinnaar Linus Pauling en Emile Zuckerkand, in het manuscript Chemical Paleogenetics: Molecular ‘Restoration Studies’ of Extinct Life Forms.

4. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (2009, +7 jaar oud)

Het derde deel van de bekendste Ice Age saga keert terug met dezelfde personages. In dit geval moeten Manny de mammoet, Diego de sabeltandtijger en de rest van de groep Sid, de luiaard, redden uit de diepten van de ondergrondse wereld.

Sid krijgt echter drie dinosauruseieren in handen die hij weigert terug te geven om ze zelf groot te brengen, iets wat veel hoofdpijn voor zijn vrienden gaat betekenen en dat ze moeten verhelpen voor ze betrapt worden.

5. The Good Dinosaur, een van de moderne dinosaurusfilms waar je kinderen zeker van zullen houden (2015, +7 jaar oud)

In dit grote avontuur zijn de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden niet uitgeroeid. De kleine Apatosaurus, Arlo, zal echter zijn toevlucht moeten nemen tot de hulp van zijn nieuwe vriend (een kleine Neanderthaler) om zijn familie terug te vinden.
Een perfecte film om te leren van hen die anders zijn dan wij, onze angsten te overwinnen, en vooral de grote kracht van vriendschap te waarderen.

6. Dino King: Journey to Fire Mountain (2019, +7 jaar)

We willen je ook een Koreaanse film voorstellen, geregisseerd door Han Sang-ho. In deze film overleven Speckles en zijn zoon (beiden dinosauriërs) elke dag tijdens de Krijt-periode. Ze eten, drinken en leren van de natuur.

Er zijn echter ook vijanden die ze met sluwheid het hoofd moeten bieden.
In dit dramatisch epische verhaal neemt de grote T. Rex hun kleine jongen weg, en Speckles zal talloze hindernissen moeten trotseren om hem terug te krijgen. Zal het hem lukken?

7. Dinosaur (2000, +7 jaar)

De plot begint met een kolonie maki’s die vredig leeft op een paradijselijk eiland, waar ze een dinosaurusei vinden. Als de schaal uitkomt, verschijnt er een kleine iguanodont. De maki’s verwelkomen hem en noemen hem Aladar.

De rust en vrede verdwijnen in de omgeving als de meteorenregen arriveert. Op dat moment moeten Aladar en zijn familie vluchten om zichzelf te redden, en ze ontmoeten hun soortgenoten. Hij zal de baas onder ogen zien, liefde vinden, en weten wat het betekent zich een dinosaurus te voelen, zonder zijn familie lemuren achter te laten.

Tegelijk is het de moeite waard te vermelden dat Steve Brussate (Engelse link), een vermaard paleontoloog, dit tot een van zijn favoriete dinosaurusfilms koos. Waarom? Omdat hij enkele van de meest verbazingwekkende beelden bevat die passen bij de dialoog van de vermenselijkte dieren. Bovendien respecteert hij het oorspronkelijke verhaal van hun uitsterven.

Geniet thuis met je kinderen van deze dinosaurusfilms

Er is geen betere manier om tijd met het gezin door te brengen dan op de bank met een goede film. En als je er ook nog titels met educatieve inhoud aan toevoegt, kunnen je kleintjes twee keer zoveel leren. Dat is volgens een studie die in 2014 gepubliceerd werd (Spaanse link) door het Electronic Journal of History:

De filmwereld heeft zijn eigen Stenen Tijdperk uitgevonden, bevolkt door dinosaurussen en holbewoners, niet zonder soms acht te slaan op wetenschappelijk onderzoek.

Kortom, sommige zijn fantasierijker, andere realistischer. Maar zeker is dat ze allemaal een benadering van de prehistorie geven waarvan kinderen samen met jou zullen genieten. Wil je net zo sterk zijn als zij? Laat de filmmiddag beginnen! Wellicht ook interessant voor jou

De passie van kinderen voor dinosaurussen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De passie van kinderen voor dinosaurussen

Als er iets is wat kinderen hebben, dan is het een passie van kinderen voor dinosaurussen. Ontdek waarom je kind van deze oude wezens houdt.  • Canfield D. A dinosaur expert picks the top 10 dinosaur movies of all time [Internet]. EW.com. 2018 [citado 31 de agosto de 2021]. Disponible en: https://ew.com/books/jurassic-world-expert-picks-best-dinosaur-movies/
  • Delgado J. 7 películas sobre dinosaurios que los niños adorarán [Internet]. Etapainfantil.com. 2021 [citado 31 de agosto de 2021]. Disponible en: https://www.etapainfantil.com/peliculas-dinosaurios
  • Hollis WG Jr. Jurassic park as a teaching tool in the chemistry classroom. J Chem Educ. 1996;73(1):61.
  • Montañés AL, Gabarre TC, Algueró SP, Bel JP. El Paleolítico en los dibujos animados: el universo de ficción prehistórica. Futuro pasado. 2014;(5):31-50.
  • Pauling, L .; Zuckerkandl, E. Acta Chem. Scand. 1963, 17, 59.