Kinderboeken om aandacht en concentratie te verbeteren

Het ontwikkelen van een reeks vaardigheden en bekwaamheden, vanaf dat kinderen jong zijn, is essentieel voor hun ontwikkeling. Ontdek hier boeken om de aandacht en concentratie te verbeteren!
Kinderboeken om aandacht en concentratie te verbeteren

Laatste update: 01 oktober, 2020

Vandaag geven we je een ​​selectie kinderboeken om de aandacht en concentratie op een leuke, gemakkelijke en vermakelijke manier te verbeteren.

Tegenwoordig worden kinderen aan veel prikkels blootgesteld. Daarom wordt het voor hen steeds belangrijker om zich te kunnen concentreren op en aandacht te schenken aan één bepaald ding of activiteit.

Verschillende spellen kunnen kinderen helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. Andere hulpmiddelen, zoals kinderboeken, zijn echter ook ideaal om deze aandacht en concentratie te ontwikkelen.

Kinderboeken om de aandacht en concentratie te verbeteren

Eentje is anders. Een zoekboek door Britta Teckentrup

Dit type boek is een van de beste om kinderen te helpen het vermogen van aandacht en concentratie te verbeteren en te ontwikkelen. De herhalende structuur van de pagina’s zorgt ervoor dat kinderen zich erop moeten concentreren, zodat ze het element dat anders is dan de rest kunnen onderscheiden.

De sterren van dit boek zijn dieren. Kinderen zijn dol op boeken met dieren, wat betekent dat dit een extra stimulans voor hen is.

Kinderen rondom een boek

De structuur van elk van de pagina’s van dit boek is hetzelfde. Aan de rechterkant vindt de lezer een paar poëzie-rijmpjes. Deze rijmpjes geven ze een aanwijzing voor het dier dat anders is in de bijgaande illustratie aan de linkerkant.

Vanwege het succes van het boek publiceerde de auteur een vervolg met de titel Kijk! Twee zijn gelijk. Deze keer moet de lezer niet alleen een ander dier vinden, maar ook een ander paar.

Vervolgens publiceerde de auteur het derde deel, getiteld Waar is de baby? Met een soortgelijk thema als de eerste twee boeken, moeten kinderen in dit boek op de pagina’s zoeken naar baby’s van verschillende dieren.

Zoek en vind kinderboeken door Thierry Laval

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de titels van deze fantastische collectie, aanbevolen voor kinderen van drie jaar en ouder, een vergelijkbare structuur. Elk van deze titels is gericht op een ander thema, zoals:

 • Geschiedenis
 • De wereld
 • School
 • Huis
 • Vervoersmiddelen
 • Prehistorie
 • De boerderij

Elk van de pagina’s van de verschillende titels bestaat uit twee flappen die als venster openen. Deze flappen zijn objecten om naar te zoeken als het eenmaal is geopend.

Het meest opvallende moment voor kinderen is wanneer ze de kleppen openen en de fantastische en gedetailleerde illustraties ontdekken. Het is een leuke manier te leren, te ontdekken, van boeken te genieten en vaardigheden te verbeteren. Deze boeken worden aanbevolen voor kinderen van drie jaar en ouder.

Twee meisjes zoeken samen in een zoekboek

Het Muizenhuis door Karina Schaapman

De pagina’s van deze fantastische serie boeken van Karina Schaapman bieden een eindeloze bron van informatie. Tijdens het lezen ontdekken kinderen het verhaal van Julia en haar vriend Sam, die in het Muizenhuis wonen. Wat echter de aandacht van kinderen trekt, is dat ze geen illustraties op de pagina’s zullen vinden, maar echte schaalmodellen van het huis van de auteur.

Dit is een van de beste kinderboeken om aandacht en concentratie te verbeteren. Het stelt kinderen namelijk in staat om naar verschillende objecten te zoeken en hun aandacht te richten op de vele details op de pagina’s.

Waar is Wally? door Martin Handford

We konden Waar is Wally? gewoon niet van deze lijst weglaten. Dit personage, gekenmerkt door zijn bril, blauwe spijkerbroek en rood-wit gestreepte trui en hoed, heeft namelijk generaties bezig gehouden.

Dit boek is ongetwijfeld de pionier van kinderboeken om de aandacht en concentratie te verbeteren. Deze boekencollectie heeft talloze titels, die zich in verschillende delen van de wereld bevinden en waar jong en oud van genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Teckentrup, B. (2015). Uno como ninguno. Flamboyant.
 • Teckentrup, B. (2016). Dos como ninguno. Flamboyant.
 • Haworth, K. (2018). ¿Dónde está el bebé?. Flamboyant.
 • Laval, T. (2008). Busca y encuentra en el mundo. SM
 • Handford, M. (2019). ¿Dónde está Wally?. B de Block.
 • Schaapman, K. (2015). La casa de los ratones. Blackie.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.