21 Koningsnamen voor jongens

Wil je een koninklijke en illustere keuze om de toekomstige koning van je huis te kronen? Mis dan de beste koningsnamen voor jongens niet.
21 Koningsnamen voor jongens
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je er ooit van gedroomd een kleine erfgenaam te hebben om je erfgoed voort te zetten? Zou je graag een echte prins grootbrengen, die een glorieuze en fascinerende naam draagt? Als dat zo is, en je bent ook gepassioneerd door geschiedenis, dan mag je de beste lijst met koningsnamen voor jongens niet missen.

Geloof het of niet, je kleintje is er klaar voor om over het huishouden te heersen en de harten van zijn verwanten te veroveren. Let dus op onze selectie, want hier vind je misschien die optie die je zocht.

Een lijst van de meest illustere koningsnamen voor jongens

Zoals weergegeven in het boek Profeten en Koningen, van Ellen G. White, worden koningen al sinds de tijd van het Joodse volk vereerd als goddelijke gezanten om over de mensen te heersen.

Als je wilt weten welke mogelijkheden de personages die de namen van koningen dragen voor je in petto hebben, lees dan zeker onze selectie!

Koningsnamen voor jongens
Een zoon is in staat je hart te veroveren en in je leven te heersen, alleen al door geboren te worden en de weerkaatsing van je ogen door zijn blik terug te geven.

Koningsnamen voor jongens: van A tot D

 • Adam: Dit is de naam van de kroonprins die schittert in Beauty and the Beast.
 • Albert: Dit is de naam van de prins van Monaco. Hij is van Duitse oorsprong en betekent ‘luisterrijk door adel’.
 • Alexander: De meest bekende figuur uit de 4e eeuw v.Chr. is Alexander de Grote, schepper van een van de grootste rijken in de geschiedenis. Het komt uit het Grieks en betekent ‘beschermer’.
 • Alfonso: Deze naam maakt al verschillende generaties deel uit van de Spaanse heerschappij. Het is ook een erg populaire keuze in Spanje, Portugal en Italië. Het stamt uit de gotische periode en zinspeelt op degene die ‘altijd klaar is voor de strijd’.
 • Arthur: De moedigste koning aller tijden geeft roem aan deze unieke en bijzondere optie.
 • Charles: Al tientallen jaren is prins Charles de erfgenaam van de Engelse kroon. Maar ook is het de naam die door verschillende monarchale huizen gekozen wordt. Hij komt uit het Duits en betekent ‘sterk en viriel mannelijk’.
 • Christiaan: Christian van Denemarken is ook de toekomstige erfgenaam van de Deense kroon. Deze naam is van Latijnse oorsprong en betekent ‘volgeling van Christus’.

Van E tot G

 • Edward: In de chronologie van de koningen van Engeland zinspeelt deze Germaanse naam op de ‘glorieuze voogd’ van het huis dat hij vertegenwoordigt.
 • Emmanuel: Betekent ‘God is met ons’ in het Hebreeuws. Daarom wordt ook Jezus van Nazareth in de Bijbel met deze naam aangeduid. Emmanuël wordt voor christenen erkend als ‘de koning der koningen’.
 • Frederik: Onder de koningshuizen van de Germaanse landen is deze naam een van de populairste. Het zinspeelt op de ‘prins van de vrede’.
 • Felipe: De Spaanse kroon populariseerde deze optie omdat ze Felipe I, ‘de schone’ noemden. In feite zijn er in dit koningshuis in totaal 6 koningen die deze naam gedragen hebben. Het komt uit het Grieks en betekent ‘vriend van de paarden’.
 • Fernando: Je hebt waarschijnlijk wel eens van deze optie gehoord, want hij nodigt je uit je te herinneren aan de echtgenoot van Isabella van Castilië, Ferdinand van Aragon, door critici erkend als ‘de katholieke monarchen’. Je moet ook weten dat de oorsprong ervan Duits is en dat het verwijst naar iemand die ‘intelligent en gedurfd’ zal zijn.
 • Florian: Dit is de naam die men in de literatuur samenstelde om te verwijzen naar de prins van Sneeuwwitje, die haar bevrijdt van de vloek van de heks.
Een jongen als koning verkleed
De naam van een kind zegt veel over de wensen die zijn ouders voor hem hebben. Kies dus verstandig en laat je hart je gids zijn.

Meer namen van koningsnamen voor jongens: van H tot Z

 • Harald: Deze naam werd in Noorwegen populair gemaakt door Harald I van Noorwegen (ook wel ‘Harald mooi haar’ genoemd). Hij was de eerste koning van het Noordse land, maar zijn verkiezing was zo succesvol dat zijn erfgenaam tegenwoordig Harald V heet.
 • Hendrik: Dit is een naam die veel koninklijke families kozen. Onder enkele van zijn markante personages vinden we de figuur van Hendrik VIII en Prins Hendrik, hertog van Sussex en tweede erfgenaam van de Engelse troon.
 • Jacobus: Deze naam komt van het Hebreeuwse Jakob, dat zinspeelt op degene die ‘door de hiel gesteund’ wordt. Ongetwijfeld valt Jakobus I van Aragon op, ‘de veroveraar’, die koning was van Aragon, Valencia en Mallorca.
 • Joachim: Net als de vorige optie draagt ook de troonopvolger, Joachim van Denemarken, een naam van Hebreeuwse traditie. In feite is dit de naam die gegeven werd aan een van de koningen van Juda.
 • Juan: Juan Carlos I was de eerste koning van Spanje na de jaren van dictatuur. Zoals je je kunt voorstellen, is het ook een optie van Hebreeuwse oorsprong.
 • Louis: In Frankrijk heeft deze optie in het koningshuis getriomfeerd, want deze natie had 18 koningen die deze naam droegen. Hoewel de etymologie ervan niet duidelijk is, geloven sommige deskundigen dat het ‘zegevierende strijder’ betekent.
 • Mufasa: Dit is de naam van Simba’s vader, uit The Lion King. Ongetwijfeld een leuke, moderne en zeer originele optie.
 • William: Dit is een heel traditionele keuze bij Europese koningshuizen. Natuurlijk draagt prins William van Engeland het ook. Het zinspeelt op de ‘vastberaden beschermer’.

Kroon de kleine des huizes met een van deze koningsnamen voor kinderen

Hoewel de waarheid is dat in elk land historici (Spaanse link) de lijn van koninklijke afstamming van hun gebied opmaken, blijft de universele chronologische lijn van al degenen die over de mensheid geregeerd hebben nog onbeslist.

De hier genoemde figuren zijn uit een uitgebreide lijst gekozen omdat ze, behalve dat ze bekende personages zijn, ook een voor en een na in onze geschiedenis gemarkeerd hebben.

Dus, als je wilt dat je kind een van deze koningsnamen draagt, aarzel dan niet om voor een van deze mogelijkheden te kiezen. Dus, durf jij de toekomstige koning van je huis in stijl te verwelkomen? Laat het ons weten in de reacties!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Clarke, P. (2007). Líneas del Tiempo: Fechas Históricas del Mundo . Editorial Panamericana.
 • de White, E. G. (2020). Profetas y reyes. Editorial ACES.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.