Germaanse namen voor meisjes: 12 voorbeelden

Heb je zonet te horen gekregen dat je een dochter verwacht? Gefeliciteerd! Nu weet je dat het tijd is om een naam te kiezen voor je dochter.
Germaanse namen voor meisjes: 12 voorbeelden
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 03 november, 2018

Waarom ga je niet tegen de stroom in door te kiezen voor één van de Germaanse namen voor je dochter?

Je moet weten dat de meeste Germaanse namen voor meisjes te maken hebben met:

  • macht
  • inspanning
  • waardigheid
  • roem en succes

Er zijn ook andere Germaanse namen die doelen op:

De juiste naam kiezen hangt uiteraard af van allerhande factoren. De cultuur en familietraditie kunnen een invloed hebben. Bovendien willen veel ouders een originele naam kiezen voor hun kind.

Vanwege deze aandachtspunten zijn er veel ouders die voor een Germaanse naam kiezen voor hun dochter.

12 Germaanse namen voor meisjes

Als namen van Germaanse origine je wel aanspreken, dan volgt hier een lijstje met 12 mogelijkheden.

1. Adalia

Het eerste voorbeeld van een Germaanse naam op onze lijst is Adalia. Dit is een naam met een dubbele herkomst. Het komt zowel uit het Germaans als uit het Hebreeuws.

Deze meisjesnaam betekent ‘de nobele‘. In het Hebreeuws is het afgeleid van een jongensnaam uit het Oude Testament en betekent het: ‘God is rechtvaardig‘.

Vreemd genoeg is Adalia ook de naam van een gemeente in de provincie Valladolid in Spanje. De naam werd in het verleden ook gebruikt voor de stad Antalya in Zuid-Turkije aan de Middellandse Zee.

2. Alicia

Alice en Alicia zijn verkorte vormen van de Germaanse naam Adalheidis die ‘simpel, met een nobele ziel‘ betekent. Andere variaties zijn onder andere Elise en Alisa. Enkele bekende mensen met deze naam zijn Alicia Keys en de Spaanse pianiste Alicia de Larrocha.

Meisje in bed

3. Carla

Dit is de vrouwelijke vorm van de Germaanse jongensnaam Karl wat ‘vrije man‘ of ‘sterke man‘ betekent. Carla kan daarom geïnterpreteerd worden als ‘sterke en vrije vrouw‘.

Enkele populaire variaties zijn onder andere:

  • Karla
  • Carlotta
  • Carolina

De naam is sinds de jaren ’70 ook populair geworden in landen waar Spaans wordt gesproken.

4. Emma

Emma is tegenwoordig een van de populairste Germaanse meisjesnamen. Het is afgeleid van het Oude Hoogduitse woord ermen wat ‘volledig‘ of ‘universeel‘ betekent.

Oorspronkelijk werd Emma gebruikt als een afkorting voor namen die met ermen begonnen. Emma is ook een bijnaam voor meisjes die Amelia en Emmeline heten.

5. Edina

Edina betekent ‘rijke vriend‘. Het is een vrouwelijke variatie op de Engelse en Germaanse naam Edwin.

“Ik hoop dat mijn dochter een krachtige vrouw wordt die zichzelf niet beoordeelt aan de hand van haar uiterlijk maar aan de hand van kwaliteiten die van haar een intelligente, sterke en verantwoordelijke vrouw maken.”

– Isaiah Mutafa –

6. Frida

Frida is Oud-Germaanse naam. Het is afgeleid van het woord Fridu dat ‘vrede‘ betekent.

De bekendste Frida is ongetwijfeld Frida Kahlo, de Mexicaanse schilderes die bekend is vanwege haar unieke schoonheid en haar bijzondere talent.

7. Gisele

Dit is een muzikale naam die innerlijke kracht oproept.

Gisele (of Gisela) is afgeleid van het Oud-Germaanse Gisil-hard. Dit betekent ‘zij die zo sterk is als een pijl’ of ‘zij die een krachtige pijl is’.

8. Irma

Irma is een afgekorte vorm van Irmina, een naam die afgeleid is van het Germaanse Irmin.

Deze oude naam betekent ‘g eweldig’ of ‘majestueus’. De naam verwijst ook naar de god Irmin, een machtige godheid in de Noorse mythologie.

9. Linda

Linda is de meest voorkomende verkorte vorm van Germaanse namen zoals:

Hermelinda

Adelinda

Belinda 

Sommige schrijvers suggereren dat het van het Germaanse lind afgeleid kan zijn. Lind betekent ‘schild’.

Er zijn echter andere etymologen die beweren dat de naam van linda/lindo afkomstig is, wat in hedendaags Spaans of Portugees dan weer ‘mooi’ of ‘aantrekkelijk’ betekent.

Meisje in het gras

10. Melba

De namen Milva, Milba of Melba betekenen vriendelijk en beschermend’. De laatste vorm is ook een leuk woord om naar de Australische stad Melbourne te verwijzen.

11. Roselyn

Roselyn is nog een naam die meer dan één herkomst heeft. De eerste en meest voor de hand liggende is een combinatie van de namen Rose en Lynn.

De tweede etymologie suggereert echter dat het afgeleid is van het Germaanse Rosalind. Dit betekent ‘tam paard’ of ‘mooie roos’.

12. Odilia

Dit is ons laatste voorbeeld in de lijst met Germaanse meisjesnamen. Odilia betekent ‘de vrouw van het landhuis’ of ‘de bezitter van weelde’. Het Oud-Germaanse Oda is hier bovendien de oervorm van.

Er zijn duidelijk veel mogelijkheden wat betreft Germaanse meisjesnamen. Daarnaast klinken ze een voor een prachtig.

Als je je dochter een naam wil geven die eruit springt, dan zijn de hierboven genoemde mogelijkheden goede opties.

Overleg met je partner welke naam jullie samen het leukst vinden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.