De oorsprong en betekenis van de naam Olivia

De oorsprong van de naam Olivia komt van het Latijnse Olivus, dat 'olijf' betekent. Blijf lezen om meer te ontdekken over deze prachtige naam.
De oorsprong en betekenis van de naam Olivia
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 18 september, 2022

Als je op zoek bent naar een elegante naam voor je baby, maar tegelijkertijd een die sterk is, mooi klinkt en een heel bijzondere uitspraak heeft, dan zul je met plezier de oorsprong en betekenis van de naam Olivia ontdekken.

Deze meisjesnaam voldoet aan alle bovengenoemde kenmerken en is al tientallen jaren een trend in verschillende landen, vooral in de Verenigde Staten. Daar staat hij op de eerste plaats (Engelse link). Ook in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada heeft de naam een vooraanstaande plaats verworven in de voorkeuren van ouders.

Het mannelijke alternatief van Olivia is Oliver, dat een van de populairste jongensnamen is geworden. Dus, zonder verder oponthoud, laten we de naam Olivia eens nader bekijken!

Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Olivia

Olivia is een naam met een heel bijzondere betekenis, en elke ouder zou trots zijn om zijn/haar kleine meisje zo te noemen. Volgens de etymologie komt het van het Latijnse olivus, dat ‘olijf’ betekent, en verwijst het naar de vrucht of tak van deze boom.

De betekenis omschrijft men als ‘de vreedzame’, ‘degene die de vrede beschermt’, of ‘degene die Gods vrede brengt’. En juist sinds de oudheid is de olijftak de voorstelling van de vrede. De bijbelse lezing (Engelse link) van Genesis wijst erop dat een duif aan het einde van de zondvloed Noach een olijftak in zijn snavel bracht. Een teken dat het water zich van de aarde had teruggetrokken. Voor Grieken daarentegen wordt deze tak beschouwd als een symbool van wijsheid en vruchtbaarheid.

Olivia in toneelstukken, tekenfilms, series en films

De eerste vermeldingen van de naam Olivia dateren uit de 13e eeuw in Engeland, toen William Shakespeare de naam populair maakte door het literaire personage gravin Olivia tot leven te wekken in zijn komedie Twaalfde Nacht.

Daarna kwam de massale verspreiding in de jaren 1970, onder invloed van de release van Grease, de hitfilm met Olivia Newton-John in de hoofdrol. Een paar jaar eerder vestigde Hollywoodster Olivia de Havilland, die het personage van Melanie vertolkte in de klassieke film Gone with the Wind, de aandacht op deze naam in de Verenigde Staten.

In de meer recente geschiedenis heeft Olivia ouders betoverd vanwege verschillende fictieve personages, zoals detective Olivia Benson, in de serie Law & Order; en Olivia Pope, in het tv-drama Scandal. De naam Olive, een populair alternatief voor de naam Olivia, werd ook bekend dankzij Popeye, de tekenfilm die de Amerikaanse tekenaar Elzie Crisler Segar in 1929 maakte.

De oorsprong en betekenis van de naam Olivia
Olive, een alternatief voor de naam Olivia, kreeg grote populariteit dankzij de personages uit tekenfilms en tv-series. De vrouw van Popeye is een van de bekendste voorbeelden.

Sint Olivia van Palermo

Deze naam is ook bekend dankzij de heilige Olivia van Palermo, een 5e-eeuwse martelares, geboren in deze stad op het eiland Sicilië. Elke 10 juni eert men haar. Ter ere van haar viert men op deze datum daarom Olivia-dag.

De heilige Olivia wijdde zich aan het prediken van het christendom en bereikte de bekering van veel mensen, waaronder de Arabische gemeenschap. Haar daden werden echter in twijfel getrokken door de autoriteiten, die haar gevangenneming en executie bevolen. Ze werd gegeseld, gevild met een hark en ondergedompeld in kokende olie. Haar overblijfselen rusten in de kathedraal van Palermo.

Varianten van de naam Olivia

We laten je de bekendste varianten van de naam Olivia zien:

 • Olyvia (Engels)
 • Alyvia (Engels)
 • Lyvia (Engels)
 • Livia (Engels / Latijn)
 • Livie (Latijn)
 • Olive (Iers)
 • Olivie (Latijn)

Behalve variaties op de naam komen we ook bijnamen of verkleinwoorden van Olivia tegen, zoals Liv, Ollie en Livie. De eerste is een Scandinavisch woord dat ‘leven’ betekent, en is populair gemaakt door de actrice Liv Tyler, die optrad in de saga The Lord of the Rings.

Beroemde vrouwen met de naam Olivia

Olivia Mary de Havilland
De Amerikaanse actrice Olivia Mary de Havilland, overleden in 2020, werd een van de beroemdste vrouwen in de filmgeschiedenis door haar rol in de film Gone with the Wind.

Veel getalenteerde vrouwen die zich inzetten voor de kunsten hebben met trots de naam Olivia gedragen. Ontdek enkele van hen:

 • Olivia Newton-John: Brits-Australische zangeres en actrice geboren in Cambridge, Verenigd Koninkrijk, op 26 september 1948. Ze overleed op 8 augustus 2022, op 73-jarige leeftijd. Ze is bekend door haar hoofdrol in de film Grease, naast acteur John Travolta.
 • Olivia Culpo: Een Amerikaans model en winnares van de Miss Universe 2012 en Miss USA 2012 verkiezingen.
 • Nog een Amerikaanse actrice en model, Olivia Wilde: Bekend van haar rol in de televisieserie House.
 • Olivia Mary de Havilland: Was een Brits-Amerikaanse actrice en winnares van twee Oscars. Ze werd een van de meest gevierde Hollywoodsterren uit de filmgeschiedenis. Ze overleed op 26 juli 2020, op 104-jarige leeftijd.
 • Olivia Goldsmith: Amerikaanse schrijfster, vooral bekend om haar roman The First Wives Club, die in 1996 werd bewerkt tot een beroemde film.
 • Olivia Smart: Drievoudig Brits nationaal kampioen kunstschaatsen. Ze komt momenteel uit voor Spanje en is in 2017 genaturaliseerd.

De persoonlijkheid van meisjes met de naam Olivia

Er wordt gezegd dat meisjes met de naam Olivia meestal een verlegen en teruggetrokken karakter hebben. Maar tegelijkertijd zijn ze vriendelijk, aanhankelijk en hebben ze een groot gevoel voor humor. Ook bezitten ze grote innerlijke kracht, besluitvaardigheid en zelfvertrouwen. Ze blinken meestal uit in de wereld van de kunst.

Olivia, beschermer van de vrede

Een mooie en elegante naam zal het beste geschenk zijn voor je kleine meisje, want ze zal hem haar hele leven meedragen. Je dochter zal zeker gefascineerd zijn als ze opgroeit en de oorsprong en betekenis van Olivia kent en je bedanken dat je die naam voor haar hebt gekozen.

Door Olivia te kiezen, markeer je haar geboorte als een zegen die vrede in je huis zal komen brengen. Als je kleintje binnenkort uitgerekend is, geef je haar een prachtige naam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Albaigés J. El libro de los nombres de niño y niña: Su origen, historia y significado. 1° edic. España: RBA Libros; 2011. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=yT_ODwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=wFTuWXAnbO&sig=qV9617A05yTdZpG1wRsJMpIcskY#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false
 • Tuan L. El gran libro de los nombres en 5 idiomas. 1° edic. De Vecchi Ediciones; 2021. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=H2dNEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=0l1OM_VHmL&sig=L16hWCfuAIatMYVSrMHWPTd3yyc#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false
 • Bahr C, Hernández H. ¿Tienen significado los nombres propios?: Una aproximación al debate inconcluso en torno a la semántica y (difusa) categorización de nombres propios y comunes. Rev. Zeitschrift für romanische Philologie. 2018; 134 (2): 329-348. Disponible en: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/zrp-2018-0022/html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.