Oorsprong en betekenis van de naam Ava

Drie letters die magie en nieuwsgierigheid uitstralen. Wil je de oorsprong en betekenis van de naam Ava weten? Lees dan vooral verder!
Oorsprong en betekenis van de naam Ava
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Ken je iemand die Ava heet, dan heb je geluk. Want het is vast en zeker een uniek en authentiek persoon. Aan de andere kant, als je deze kostbare optie overweegt bij je beslissing hoe je de toekomstige koningin van het huis wilt noemen, willen we je vandaag de oorsprong en betekenis van de naam Ava voorleggen.

We delen ook alle bijzonderheden over de oorsprong met je, de geheimen die in deze drie magische letters verborgen liggen en we leggen uit waarom de naam sinds de Middeleeuwen een populaire keuze is geworden. Dit alles en nog veel meer in het volgende artikel. Blijf dus lezen!

Wat is de oorsprong en betekenis van Ava?

In de middeleeuwen was Ava een verkleinwoord voor een meisje. Het zou een klein overblijfsel kunnen zijn van de oude Germaanse namen die met Av- beginnen. Daarom beweren sommigen dat de proto-Germaanse wortel ervan aanleiding zou geven tot de betekenis: ‘gua, eiland’.

Het huidige onderzoek maakt echter nog niet duidelijk wat de definitieve oorsprong van Ava is. Er wordt gewezen op verschillende gebeurtenissen die mogelijk licht bieden om te ontdekken welke betekenissen deze wonderlijke optie verbergt:

  • Sommige deskundigen beschouwen Ava als een meisjesnaam van Latijnse oorsprong die ‘leven, vogel, water, eiland’ betekent.
  • Voor anderen is Ava een naam van Hebreeuwse oorsprong en zinspeelt op ‘de vrouw die leven geeft’. Het zou dus een variant kunnen zijn van de bijbelse naam Eva.
  • Perzen, daarentegen, brengen deze optie in verband met het ‘zoete geluid, de stem’. Kortom, met de natuur zelf en haar schoonheid.

In elk geval lijdt het geen twijfel dat de verscheidenheid aan hypothesen over de oorsprong van Ava ook is wat haar nog bijzonderder maakt. Ava is dus een naam die bij de wereld hoort, en alle betekenissen geven licht, magie, goede waarden en positiviteit.

Oorsprong en betekenis van de naam Ava
De naam van je baby is iets heel bijzonders en een geschenk dat je jezelf geeft, zelfs zonder haar te kennen, maar als een voorteken van goede eigenschappen.

Geschiedenis van de heilige Ava

De heiligendag van Ava viert men ook en dat gebeurt op 29 april, ter ere van de heilige Ava, katholieke heilige van de Kerk. Noteer daarom deze datum als je iemand speciaal met deze naam kent of als je wilt dat dit de beschermengel van je kleine meisje (of jongen) wordt, voor het geval je kind op deze dag geboren wordt.

In het oorspronkelijke verhaal was de heilige (Engelse link) Ava de dochter van Pipino II van Aquitanië. Op een magische en verrassende manier werd ze door de heilige Rainfredis van blindheid genezen en werd later een benedictijner non in de provincie Henegouwen en werd in het jaar 845 tot abdis gekozen.

Een originele en bloeiende optie

De naam Ava is erg populair in Angelsaksische landen. In feite was het in 2020 de op twee na populairste (Engelse link) meisjesnaam. Ongetwijfeld, als je een originele naam zoekt, is er geen betere keuze dan Ava.

Beroemdheden met de naam Ava

Ava is een erg populaire optie op het Amerikaanse continent, zoals blijkt uit de gelijknamige figuur van Ava Gardner, Amerikaanse actrice en Hollywood ster van grote faam.

Ook zijn er nog andere opmerkelijke beroemdheden die deze kostbare naam dragen:

  • Ava DuVernay: filmregisseur
  • Ava Max: zangeres
  • Actrice Ava Michelle
Een zwangere vrouw met een kroon voor haar buik
Verwacht je een meisje, overweeg dan zeker deze heel bijzondere naam.

Hou nog meer van deze drieletterige naam nu je de oorsprong en betekenis van de naam Ava kent

Sommige ouders kiezen ervoor hun kleine meisje Ave of Avane te noemen als verkleinwoorden en liefkozende varianten voor hun kleine meid. Een vrouw die zo genoemd wordt zal immers zo giechelig zijn dat ze altijd dat kleine meisje in zich zal hebben, naast veel inlevingsvermogen en een geweldige persoonlijkheid.

Er zijn veel geheimen die deze kostbare optie in zich draagt. Als je er meer wilt ontdekken, durf dan de toekomstige koningin van het huis deze naam te geven. Iedereen zal haar bij haar naam onderscheiden en dat zal haar nog specialer maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.