13 ongewone meisjesnamen en hun betekenis

13 ongewone meisjesnamen en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je in verwachting bent van een meisje, is hier een lijst met ongewone meisjesnamen, samen met hun betekenissen. Ze zullen je vast en zeker inspireren!

Deze namen zijn een prachtig geschenk en bovendien een buitenkansje om aan originele namen met een onwaarschijnlijke kracht te komen.

Een naam kiezen… het is de eerste stap die wordt genomen om de identiteit van een persoon op te bouwen. De naam van je dochter zal binnenkort haar presentatiebrief aan de samenleving zijn.

Enkele unieke voorbeelden

Ongewone namen laten je kleine meisje er uitspringen. Ze zal dan iets hebben dat haar in de toekomst onderscheidt.

In dit artikel delen we een lijst met namen die toekomstige ouders mogelijk zullen interesseren.

Meisje met moeder

Abigail: deze naam komt uit het Oude Testament. Abigail was de derde vrouw van koning David. Ze werd tot vrouw gekozen door de vorst vanwege haar grote voorzichtigheid en intelligentie. De naam Abigail is van Hebreeuwse oorsprong. Het betekent ‘de vreugde van de vader’ of ‘de vreugde van mijn vader.

Asenat: voor ouders die echt een ongewone naam willen, is dit de perfecte keuze. Asenat verschijnt in het Oude Testament, hoewel deze naam oorspronkelijk uit Egypte komt. De naam is geïnspireerd door de godin Neith en betekent dan ook ‘bezit van de godin Neith’.

Alma: deze mooie naam is van Latijnse herkomst (almus) en betekent ‘zij die leven geeft’. Deze naam roept zowel gevoeligheid als liefde voor het leven op. Het is een naam voor zowel ouders als dochters die echte dromers zijn.

De oorsprong van deze ongewone meisjesnamen

Caterina: deze naam is een variant van ‘Catalina’ of ‘Katherine’. De naam komt oorspronkelijk uit Griekenland maar wordt nu vooral gebruikt in Italië. De naam betekent ‘zuivere kaste’ en is gekoppeld aan Santa Catalina.

Daenerys: ouders die van tv-series  houden, moeten deze optie misschien overwegen. Deze naam komt uit de literaire saga ‘Game of Thrones’. Het is de  naam van een personage dat wordt gekenmerkt als zijnde sterk, vastberaden, nobel, moedig en mooi.

Martina: deze naam is een variant van Martin. Het komt van het Latijnse Martinus en betekent ‘gewijd aan Mars’ of ‘gehecht aan Mars’. Deze naam is verbonden met de God van oorlog. 

Lucrecia: als je je meisje wilt inspireren om een winnaar te worden, is dit de perfecte naam. De naam Lucrecia heeft zijn oorsprong in het Latijn en betekent ‘de winnaar’ of ‘degene die voordelen brengt’. Het is daarom een ideale naam om je toekomstige dochter te inspireren.

Miranda: deze sterke vrouwelijke naam komt van het Latijnse woord mirari. Miranda betekent ‘bewonderingswaardig’. Er zijn veel variaties zoals ‘Miralda’, ‘Mirabel’ en ‘Mirinda’.

Malisa: deze Hebreeuwse naam is een combinatie van twee namen, te weten ‘Miriam’ en ‘Elisa’. Het moet trouwens niet worden verward met de naam ‘Melissa’. Malisa betekent ‘hulp van God’.

Ongewone meisjesnamen

Meer meisjesnamen met een bijzondere betekenis

Monserrat: deze naam is van Catalaanse afkomst. Het verwijst naar een berg die zich in Barcelona bevindt en het betekent ‘gezaagde berg’. Het is een heilige plaats voor de Spanjaarden omdat de beeltenis van de Maagd van Monserrat daar rust.

Regina: deze naam wordt gebruikt om de aanhangers van de katholieke religie in vroegere tijden te definiëren. Regina is van Latijnse afkomst en betekent ‘koningin van de hemel’. Deze naam werd voorheen gebruikt voor vrouwen met een vriendelijke en religieuze geest. In de middeleeuwen werd de naam bovendien gebruikt om naar de Maagd Maria te verwijzen.

Kimi: deze naam is van Japanse afkomst en betekent ‘de ongeëvenaarde’ of ‘degene die geen gelijke heeft’. Met deze naam zal je dochter er zeer zeker uitspringen. Bovendien is het niet alleen een originele naam, maar heeft de naam daarnaast ook nog een goede klank.

Svetlana is ook een ongewone naam voor meisjes. Het is een vrij gebruikelijke naam in Rusland en Oost-Europa. Het betekent ‘licht van de wereld’ of ‘helderheid’. Svetlana lijkt misschien moeilijk uit te spreken, maar het ligt evenwel goed in het gehoor.

Ongewone meisjesnamen worden overigens meestal gezocht door ouders die op zoek zijn naar een originele, een originele naam voor hun dochter. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.