Tips voor kinderen om te leren rolschaatsen

Rolschaatsen is een gezonde en leuke bezigheid, maar ook een nuttige manier om het evenwicht bij kinderen te ontwikkelen. Hier staat hoe je kinderen kunt helpen om te leren schaatsen.
Tips voor kinderen om te leren rolschaatsen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 april, 2022

Zijn je kinderen geïnteresseerd in rolschaatsen? Aarzel niet en help ze het snel mogelijk te leren. Rolschaaten (en schaatsen) is leuk, maar het is ook een nuttige sport om het evenwicht van kinderen te ontwikkelen.

Bovendien is het tegenwoordig een populaire bezigheid. Veel kinderen willen leren rolschaatsen. Het is namelijk een leuke en heel gezonde bezigheid. Maar soms is het niet gemakkelijk bij de eerste pogingen.

Het eerste wat kinderen moeten doen is kiezen welk soort schaatsen ze willen gebruiken: Het traditionele type–met twee wielen voor en twee achter–of in-line skates, ook wel rollers genoemd. De laatste bestaan uit vier rubberen wielen in een rechte lijn op dezelfde as. Ze kunnen ook leren schaatsen als ze dat willen.

Het is het beste dat kinderen wachten met leren rolschaatsen tot ze minstens 4 jaar oud zijn en dat ze dat doen met heel eenvoudige oefeningen. Vanaf 7 jaar, als ze de grondbeginselen al geleerd hebben en enige vaardigheid hebben, kunnen ze ingewikkelder en complexere oefeningen leren.

De voordelen van rolschaatsen

Rolschaatsen is leuk, maar het is zoals al gezegd ook een gezonde lichaamsbeweging voor kinderen. Als ze het willen leren, probeer ze dan te helpen en aan te moedigen. Het is een lichamelijke activiteit die de beenspieren versterkt en je lichamelijk uithoudingsvermogen verbetert. Bovendien helpt het ze ook hun evenwicht en concentratie te verbeteren.

Kinderen moeten altijd een speciale, goedgekeurde en goed passende helm dragen. Vergeet die niet want die beschermt ze bij slagen op het hoofd mochten ze vallen. Ze moeten ook kniebeschermers en elleboogbeschermers gebruiken om de gewrichten te beschermen. Verder moeten ze polsbandjes dragen en bescherming aan de handpalmen om schade aan de polsen te voorkomen.

Ze moeten ook comfortabele en bestendige kleding (Engelse link) dragen. Het is erg belangrijk dat de rolschaatsen goed afgesteld zijn. Controleer of ze niet naar opzij bewegen en of ze niet los zitten. Het is belangrijk dat je de juiste maat rolschaatsen koopt of dat ze verstelbaar zijn.

De eerste stappen om te leren rolschaatsen

Het beste is je kleintjes in te schrijven voor rolschaatslessen, zodat ze kunnen leren op de schaatsen te stappen en te beginnen glijden. De instructeurs hebben meestal veel ervaring en weten hoe ze kinderen kunnen helpen hun evenwicht te verbeteren. Meestal doen ze oefeningen en praktische spelletjes zodat ze leren te rolschaatsen.

Als dit niet mogelijk is, moeten de ouders ze geduldig helpen om met eenvoudige oefeningen te leren rolschaatsen. Het belangrijkste is dat ze leren op de rolschaatsen te stappen en evenwicht te verwerven, evenals fundamentele vaardigheden zoals leren stoppen, van richting veranderen, en met hindernissen schaatsen.

Een goed idee is om te beginnen met oefenen op een tapijt of gras. Je kunt een stoel klaarzetten waar ze op kunnen leunen om evenwicht te verwerven. Rolschaatsen zullen op deze ondergronden niet zo gemakkelijk rollen en zo kunnen je kinderen geleidelijk hun vaardigheden op een veilige manier verbeteren.

Probeer je kinderen zover te krijgen dat ze hun lichaam stabiliseren met behulp van hun armen. Laat ze zich eerst aan je vasthouden tot ze zelfvertrouwen krijgen als ze bang zijn om te vallen. Dan moet je beetje bij beetje gaan tot ze kunnen balanceren en loslaten.

Probeer je niet te laten overdonderen als ze niet zo snel gaan als jij denkt dat ze zouden moeten gaan. Het is belangrijk dat ze vertrouwen krijgen en zich geen zorgen maken als ze steeds weer vallen.

Rolschaatsen is misschien in het begin niet gemakkelijk voor kinderen. Probeer ze steeds te motiveren. Wees heel geduldig als ze aan het oefenen zijn en je zult zien hoe je kinderen het in korte tijd geleerd hebben. Als ze eenmaal de basiskennis verworven hebben, kunnen ze veilig schaatsen en zelfs meedoen aan wedstrijden met vriendjes of aan echte wedstrijden.

Praktische tips

Kinderen leren rolschaatsen

Het is altijd een goed idee om het gebied waar onze kinderen gaan rolschaatsen van tevoren te bezoeken om te zien of er gevaar is. Doe het niet op oneffen oppervlakken of oppervlakken die niet vlak zijn. Zoek naar plaatsen waar geen hindernissen zijn met zand, water, stenen, of gaten.

Kinderen moeten het ook niet doen op straten of wegen waar voertuigen kunnen rijden, en ze mogen nooit aan auto’s, motorfietsen of fietsen vastzitten om vooruit te komen.

Het is belangrijk dat ze de techniek vanaf het begin goed leren om vallen en verwondingen te voorkomen. Wees heel geduldig, zodat ze vertrouwen krijgen en de basisbewegingen snel leren.

Probeer ze bijna elke dag te laten oefenen, zodat ze het steeds beter kunnen. Met slechts een half uur zullen ze onthouden wat ze geleerd hebben. De sleutels zijn dat ze zelfvertrouwen krijgen, veel oefenen en dat ze plezier beleven aan rolschaatsen wanneer ze willen en er zin in hebben. Rolschaatsen is een oefening die hen actief en gezond zal houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cámara, J. M., & Campazas, H. R. (2011). Propuesta para abordar el qué y cómo enseñar las habilidades motrices en secundaria: un ejemplo a través del patinaje. Ágora para la educación física y el deporte, 13(2), 197-228. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3696636
  • Vila, R., Guitart, N., Riera, J., & Díaz, J. (2007). Aprendizaje y enseñanza de las habilidades con patines. Apunts Educación Física y deportes, (90), 27-32. https://www.redalyc.org/pdf/5516/551656950004.pdf
  • Mayorga Marín, J. Y., & Mejía Lugo, Z. (2013). Propuesta pedagógica como medio para fortalecer la coordinación dinámica general a partir de la práctica del patinaje en los niños y niñas del grado transición del Jardín Infantil Andy Panda(Bachelor’s thesis, Universidad Libre). https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/7653

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.