Hoe je borsten verzorgen tijdens het geven van borstvoeding?

In dit artikel vind je alle informatie die je moet weten over hoe je je borsten kunt verzorgen tijdens de borstvoeding.
Hoe je borsten verzorgen tijdens het geven van borstvoeding?
Angela Herrero Marin

Geschreven en geverifieerd door de farmaceutisch technicus Angela Herrero Marin.

Laatste update: 22 december, 2022

Borstvoeding geven is de meest natuurlijke manier om je baby te voeden. De voordelen ervan zijn ontelbaar en vaak onvervangbaar. Daarom spreken de meeste zwangere vrouwen de wens uit hun kleintjes zo veel mogelijk borstvoeding te geven. Maar ben je je bewust van hoe je je borsten moet verzorgen tijdens het geven van borstvoeding?

Vaak hoor je nog enkele klassieke zinnen als “je moet je borst voorbereiden op het geven van borstvoeding”. Je hoeft echter niets voor te bereiden om je kind te kunnen voeden, want je borst is daar perfect voor ontworpen.

Maar wat je wel kunt (en moet) doen is meer leren over borstverzorging tijdens het geven van borstvoeding. Er zijn bepaalde manieren om de meest voorkomende complicaties (zoals kloofjes in de tepels) te voorkomen. Als je die op tijd uitvoert, kun je 100% van je borstvoeding genieten. Je kunt het dan zelfs zo lang volhouden als jij en je baby willen.

Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden als het tijd is om borstvoeding te geven. Neem er nota van!

Je borsten verzorgen: “borstvoeding geven zou geen pijn moeten doen”

Hoe je borsten verzorgen tijdens het geven van borstvoeding

Je hebt deze zin waarschijnlijk al vaak gehoord, en als je een beginner bent, kun je het benauwd krijgen als je meer dan eenvoudig ongemak voelt bij het zogen van je kleintje. Ben je voorgelogen of is er iets mis met je? Helemaal niet, want pijn is een subjectieve gewaarwording die met vele factoren samenhangt. Toch zit er een kern van waarheid in deze veronderstelling.

In het begin van de borstvoeding kun je verwachten dat je borsten ongemakkelijk aanvoelen en een beetje pijnlijk zijn. Je tepels zijn het kostbaarste element geworden voor die hongerige baby die er bijna permanent aan zuigt gedurende zo’n 10 tot 12 voedingen per dag. Bovendien is de huid die ze bedekt vochtig en wordt vatbaarder voor irritatie door het schuren tegen je kleren.

Tot slot zorgen alle lichamelijke en hormonale veranderingen die je lichaam ondergaat na de bevalling ervoor dat je borsten veel gevoeliger worden. Dit is heel logisch om over na te denken als je bedenkt hoeveel ze gegroeid zijn en hoeveel bloedtoevoer ze hebben om melk te produceren. Je borstklieren zijn full time aan het werk!

Kortom,  al deze factoren beïnvloeden de gewaarwording van het pijnlijke gevoel van de borsten. Maar gelukkig went je lichaam er na een tijdje aan en passen de weefsels zich aan deze nieuwe toestand aan. En beetje bij beetje houdt het ongemak bijna helemaal op.

Als de pijn daarentegen weken aanhoudt of er komen andere ongemakken bij (zoals bloedingen, koorts of verharding van de borsten), is het beter om professionele hulp te zoeken bij een lactatiekundige om te beoordelen wat er echt aan de hand is.

Hoe je borsten verzorgen tijdens het geven van borstvoeding

Hier zijn enkele nuttige tips om je te helpen pijn en andere veel voorkomende borstvoedingscomplicaties te vermijden. Besteed er dus aandacht aan en breng ze in praktijk.

1. Beoordeel of de baby goed is aangelegd

Na de eerste voeding van je pasgeborene is het belangrijk te controleren of hij goed aanlegt. Als dit niet goed gebeurd en het mondje en tepel niet goed verbinden, dan is dit de belangrijkste oorzaak van pijn en het ontstaan van kloofjes in de eerste weken van borstvoeding.

Om deze reden raden bijvoorbeeld NICE-richtlijnen (Engelse link) aan om de borstvoedingstechniek van de moeder vanaf de eerste voedingen te controleren. Hoe eerder actie ondernomen wordt, hoe eerder het probleem verholpen zal zijn.

Je moet in gedachten houden dat het ontstaan van tepellaesies niet normaal is en gecorrigeerd moet worden zodat het de borstvoeding niet hindert.

2. Laat je baby zo vaak voeden als nodig is

Borstvoeding geven op verzoek is een van de 10 belangrijkste sleutels die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Deze strategie is niet alleen gunstig voor het kind, maar ook voor de moeder. Dit zorgt namelijk voor een correcte lediging van de melkklier en voorkomt veel complicaties.

Tijdens de eerste levensuren van de baby zullen de kraamartsen je het optimale tijdsinterval vertellen om te voorkomen dat de bloedglucosespiegel van het kind daalt. Maar na deze kritieke fase van aanpassing aan de buitenomgeving zal de baby zelf in staat zijn de signalen van zijn lichaam om te voeden op te merken.

Hetzelfde zal met jou gebeuren. Daarom is het aanbieden van de borst wanneer een van jullie er behoefte aan heeft het juiste om te doen.

3. Probeer een goede borsthygiëne te handhaven

Dit aspect is essentieel om de tere huid van de tepel te beschermen en haar te helpen haar natuurlijke afweer te versterken. Houd in dit verband rekening met de volgende tips:

  • Was je borsten niet overmatig: De huid van je borsten is schoon en hoeft niet ontsmet te worden voor of na elke voeding. Eén keer per dag je borsten wassen, tijdens je dagelijkse douche, is meer dan genoeg.
  • Vermijd het gebruik van irriterende producten op de huid van je borsten: Het beste product voor de hygiëne van je borsten is zeep en water. Irriterende, schurende of ontsmettende cosmetica zijn niet aan te bevelen.
  • Houd je borsten aan de lucht blootgesteld: Tijdens de eerste weken, de tijd waarin de tepels het meest geïrriteerd zijn, kun je ze het beste aan de lucht blootgesteld houden. Zoals bij elke wond bevordert onbedekt zijn het drogen en de natuurlijke genezing.
  • Je hoeft geen melk op je borsten te smeren: Het is nog steeds goed om na het voeden een paar druppels melk op je borsten te doen om eventuele scheurtjes die ontstaan te genezen. Het is echter bewezen dat deze procedure mastitis (Engelse link) kan verergeren, dus wees voorzichtig!
Een vrouw onder de douche

Commerciële producten om je borsten te verzorgen

Laten we voor we afsluiten een vermelding maken van enkele commerciële producten die worden aangeboden als hulpmiddel om je borsten tijdens de borstvoeding te verzorgen. Je moet echter weten dat aanbevelingen voor het gebruik ervan op basis van wetenschappelijk bewijs schaars zijn. Vertrouw er daarom niet voor 100% op, en raadpleeg bij twijfel je arts of lactatiekundige.

Borstvoedingsbeha’s

Deze zijn een goede bondgenoot tijdens de borstvoeding, vooral als je het huis verlaat. Je moet erop letten dat je er een gebruikt die bij je maat past en die de borst vasthoudt en perfect ondersteunt zonder de borst samen te drukken.

De eerste dagen moet je een beha met een beugel vermijden, om ongemak na het binnenkomen van je melk te voorkomen.

Je borsten verzorgen met een verzorgingscrème 

Er zijn verschillende merken lanoline op de markt voor tepelverzorging en het genezen van tepelkloven. Er is echter enige controverse rond het gebruik ervan. Studies hebben namelijk aangetoond dat er geen duidelijke verbetering optreedt als ze aangebracht worden. Het kan de baby zelfs bemoeilijken bij het aanleggen.

Om scheurtjes te genezen moet je echt zorgen dat de baby zijn mond goed rond de tepel doet. Anders zal je zelfs nadat scheurtjes zijn genezen later toch weer andere scheurtjes en kloven krijgen.

Hydrogel pleisters om je borsten te verzorgen

Deze pleisters kun je bij pijn op de tepels doen om die te verlichten. Je kunt ze eerst in de koelkast leggen om er een koud effect aan te geven.

Sommige specialisten bevelen ze aan om scheurtjes te genezen. Wetenschappelijke studies van de hoogste kwaliteit hebben echter geen bevredigender resultaten gevonden dan die verkregen door de begeleiding van een lactatiekundige.

Tepelschildjes

Bij tepelirritatie kan eenvoudig wrijven tegen kleding erg oncomfortabel worden. Dit kan nog erger worden als er per ongeluk melk lekt. Daarom zijn tepelbeschermers een goede optie voor gebruik buitenshuis. Deze elementen hebben gaatjes om lucht door te laten en zo de genezing van de huid te vergemakkelijken.

Vraag advies over hoe borstvoeding te geven

Om je borsten te verzorgen heb je allereerst goede voorlichting nodig

Zoals je gezien hebt, zijn er geen grote mysteries om je borsten te verzorgen tijdens de borstvoeding. Hoewel het normaal is dat je in het begin wat pijn voelt, moet je dit gevoel niet naturaliseren en je moet een lactatiedeskundige om hulp vragen.

Bedenk dat de eerste oorzaak van borstvoedingscomplicaties de gebrekkige koppeling tussen mond en tepel is. Het kan dus nooit kwaad de techniek nog eens door te nemen.

Tegelijk heb je geen dure cursussen of ingewikkelde technieken nodig om je op borstvoeding voor te bereiden. Je hebt alleen goede steun en kwaliteitsinformatie nodig om te weten wat je moet doen als je deze mooie reis met je toekomstige baby begint. Geniet ervan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.