Bevat flesvoeding alle voedingsstoffen die baby's nodig hebben?

Flesvoeding is een vervanging voor moedermelk, maar bevat het alle voedingsstoffen die baby's nodig hebben? Wij vertellen je wat je moet weten.
Bevat flesvoeding alle voedingsstoffen die baby's nodig hebben?

Laatste update: 04 november, 2023

Exclusieve borstvoeding is de methode bij uitstek om onze baby’s te voeden. Maar soms zit er niets anders op dan het geheel of gedeeltelijk te vervangen door flesvoeding. De redenen kunnen variëren, zoals werk, medische behandelingen, lage melkproductie, of anatomische oorzaken, onder andere. Wanneer dit gebeurt, is de vraag die opkomt of deze flesvoeding alle voedingsstoffen bevatten die baby’s nodig hebben.

Hieronder kijken we wat de deskundigen ons vertellen en gaan we grondig na of onze kinderen goed gevoed worden met flesvoeding. Vergeet niet dat de kinderarts van je kind de aanwijzingen zal geven en aangeeft wat het beste is voor de baby.

Wat is flesvoeding?

Flesvoeding is een voedingsproduct waarvan de formulering gebaseerd is op koemelk. Het is bedoeld om de baby gedurende het eerste levensjaar te voeden.

Flesvoeding is aangepast aan de door internationale organisaties (Engelse link) voorgestelde eisen van calorieën en voedingsstoffen. Elke groeifase van een baby heeft zijn eigen behoeften en de melkformule zal dienovereenkomstig veranderen.

Soorten flesvoeding

Dit zijn de 2 soorten flesvoeding voor elke groeifase van een kind:

  1. Startersformules: dit zijn formules die gebruikt worden vanaf de geboorte tot 4 of 6 maanden, volgens de aanwijzingen van de kinderarts. Het is erop gericht de samenstelling van moedermelk na te bootsen.
  2. Vervolgformules: aangewezen vanaf 4 of 6 maanden tot een jaar. Het is bedoeld om de aan de baby geïntroduceerde aanvullende voeding te begeleiden.

Er zijn ook groeiformules op de markt voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Daarnaast zijn er nog andere speciale formules, die zijn uitgewerkt om bepaalde problemen met de spijsvertering, absorptie of intolerantie voor bepaalde stoffen op te vangen. Daartoe behoren formules voor premature kinderen, met toegevoegde verdikkingsmiddelen, lactosevrije formules, en die met gemodificeerde eiwitten, onder andere.

Bevat flesvoeding alle voedingsstoffen die baby's nodig hebben
Flesvoeding is samengesteld uit een mengsel van ingrediënten die eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen leveren die in hoeveelheid en kwaliteit vergelijkbaar zijn met die in moedermelk.

Ontdek of flesvoeding alle voedingsstoffen voor onze kinderen bevat

Elke vrouw produceert de ideale melk voor haar kind, en daarom moeten die flesvoedingen die van koemelk afkomstig zijn, gemodificeerd worden in kwaliteit en hoeveelheid voedingsstoffen. Maar hoe wordt elk van hen aangepast?

Calorieën

Flesvoedingen moeten 67 calorieën per 100 milliliter leveren als ze volgens de instructies worden bereid. Deze waarde komt overeen met die van moedermelk. Vervolgformules, die de introductie van nieuwe voeding aanvullen, leveren daarentegen tussen de 60 en 85 calorieën per 100 milliliter.

Eiwitten

De 3,5 gram eiwitten in koemelk worden met 1,2 tot 1,8 gram verminderd wanneer ze worden omgezet in flesvoeding. De eiwitwaarde van moedermelk varieert van 0,9 tot 1,1 gram per 100 ml. Deze verminderde oplossing verlicht de nog onvolgroeide nierbelasting van zuigelingen.

Ook de biologische waarde van startformules neemt toe. Toevoeging van meer wei-eiwit aan koemelk zorgt voor een hoger gehalte aan essentiële aminozuren, die gebruikt worden voor de groei van zuigelingen. De Voedingscommissie van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) benadrukt dat de verhouding wei-eiwit/caseïne 60/40 moet zijn.

In opvolgformules bestaat 85% van alle eiwit uit caseïne, bij 2,4 gram per 100 milliliter. Dit verhoogt de oplosbaarheidsbelasting op nierniveau matig, maar de baby heeft de biologische rijpheid om dit op te lossen.

Vetten

Het percentage vetten tussen moedermelk en koemelk verschilt niet in hoeveelheid, maar wel in kwaliteit en opname. De hoeveelheid vet die aan de flesvoeding wordt toegevoegd garandeert de bijdrage van 50% van de energie die de baby in de eerste 6 maanden van groei en ontwikkeling nodig heeft.

Om de kwaliteit van de vetten te verbeteren worden plantaardige oliën toegevoegd als bron van meervoudig onverzadigde vetzuren. Bij voorkeur worden saffloer-, zonnebloem-, soja- en maïsolie gebruikt. Verder is er aandacht voor omega-6 en omega-3. In het geval van linolzuur omega-6 is er een grens. Flesvoedingen moeten namelijk 0,2 tot 0,8 gram per procent bevatten, met een verhouding van 5 tot 15 delen linolzuur tot 1 deel linoleenzuur omega-3.

Deze verhouding zal het lichaam van de baby in staat stellen andere vetzuren te produceren die deelnemen aan zijn ontwikkeling. Dat is het geval met docosahexaeenzuur of DHA, een meervoudig onverzadigd vetzuur dat verband houdt met een goede cognitieve en visuele ontwikkeling bij pasgeborenen, volgens een publicatie in het tijdschrift Global Nursing.

Koolhydraten

De koemelk die gebruikt wordt voor flesvoeding moet verrijkt zijn met lactose, omdat moedermelk bijna twee keer zoveel koolhydraten bevat. Dit koolhydraat (Engelse link) functioneert als de belangrijkste energiebron, bevordert de biologische beschikbaarheid van calcium, en verbetert de darmgezondheid van de baby. Na 6 maanden worden de samenstellingen van flesvoeding gemengd met vaste stoffen van maïsstroop, glucose en in sommige gevallen, sacharose.

Een moeder leest het etiket van de flesvoeding
De toevoeging van suiker in formules voor zuigelingen na 6 maanden wordt in twijfel getrokken vanwege de zoetheid die het oplevert en de voorkeur die de baby voor deze smaak zal ontwikkelen.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn in overeenstemming met de hoeveelheden die in moedermelk voorkomen. Het hogere of lagere aandeel van sommige ervan wordt gecontroleerd, omdat een onevenwichtige verhouding de absorptie en de interactie met andere mineralen kan beïnvloeden.

In het bijzondere geval van ijzer, omdat de waarden ervan laag zijn in moedermelk, worden formules aangevuld met niet minder dan 1 milligram per 100 calorieën. Wanneer ascorbinezuur wordt toegevoegd, verbetert de opname van ijzer aanzienlijk.

Wat zeggen internationale deskundigen?

Het tijdschrift Anales de Pediatria (Spaanse link) concludeert dat melkformules binnen de referentiewaarden vallen voor energie-, eiwit-, vet- en koolhydraatinname. De micronutriënten moeten echter worden herzien op basis van de huidige behoeften van de zuigeling en de nadelige effecten ervan.

Tegelijkertijd werden opvolgformules opnieuw bekeken door de Early Nutrition Academy (Engelse link). Hun voedingswaarden werden aangepast op basis van de rijping van de baby en de bijdrage van de voeding na 6 maanden.

Moedermelk is uniek en fundamenteel

Flesvoedingsformules worden uitgewerkt met alle internationale controles om de bijdrage van energie en voedingsstoffen aan de groeiende baby te garanderen. Wij herhalen echter dat de bio-psycho-sociale en emotionele relatie die wordt bereikt met moedermelk als exclusieve voeding gedurende de eerste 6 maanden uniek is. In dit opzicht voedt het niet alleen de baby, maar bereidt het hem ook voor op de toekomst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Comité de Nutrición de la AEP. manual práctico de Nutrición en Pediatría. (2007). Disponible en: https://mcmpediatria.org/sites/default/files/sitefiles/manual_nutricion.pdf
  • Hernell O. (2012). Current safety standards in infant nutrition–a European perspective. Ann Nutr Metab;60(3):188-91. doi: 10.1159/000338210. Epub 2012 Jun 6. PMID: 22699765.
  •  Jardí Piñana, Aranda Pons, Bedmar Carretero, Arija Val (2015). Composición nutricional de las leches infantiles. Nivel de cumplimiento en su fabricación y adecuación a las necesidades nutricionales. Anales de pediatría. Vol. 83. Núm. 6. páginas 417-429.
  • Koletzko B, Bhutta ZA, Cai W, Cruchet S, El Guindi M, Fuchs GJ, Goddard EA, van Goudoever JB, Quak SH, Kulkarni B, Makrides M, Ribeiro H, Walker A. (2013) Compositional requirements of follow-up formula for use in infancy: recommendations of an international expert group coordinated by the Early Nutrition Academy. Ann Nutr Metab;62(1):44-54. doi: 10.1159/000345906. Epub 2012 Dec 13. PMID: 23258234.
  • Matencio Hilla, E.; Abellán Ballesta, P.; Romero Braquehais, F. (2012). Funcionalidad y recomendaciones nutricionales de ácidos grasos esenciales y sus derivados en la alimentación del lactante a partir de los 6 meses de edad. Enfermería Global, 25, 367-380.
  • World Gastroenterology Organization. Yogurt in Nutrition. Disponible en: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/YINI/WGOF_180206_WGO-YINICampaign_QA_SpanishTranslation.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.