9 voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden niet moet geven

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden beter niet kunt geven. Zo kunnen honing en koffie de algehele gezondheid van je kind in gevaar brengen.
9 voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden niet moet geven

Laatste update: 20 april, 2024

Als het gaat om het voeden van je baby van 6 maanden, is het essentieel om te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. In deze fase van de kennismaking met aanvullende voeding zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden beter niet kunt geven vanwege mogelijke risico’s of bijwerkingen. In dit artikel vertellen we je over een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden en waarom.

Voedingsmiddelen die je beter niet aan baby’s van 6 maanden kunt geven

Verslikken in voedingsmiddelen, allergieën en overbelasting van de nieren zijn enkele van de risico’s wanneer we nieuwe voedingsmiddelen introduceren in het dieet van een baby van 6 maanden. Dus hier is een lijst met voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Onthoud dat de voedingsmiddelen die je introduceert in het dieet van je kleintje en de manier waarop je dat doet, moeten worden begeleid door gezondheidsprofessionals. Raadpleeg daarom altijd je kinderarts.

1. Koemelk

voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden niet moet geven zoals koemelk
Ouders moeten wachten tot hun kinderen de eerste verjaardag hebben bereikt voordat ze koemelk introduceren.

Hoewel melk een aanbevolen voedingsmiddel is voor veel kinderen in de wereld, moet het pas na 12 maanden in het dieet van baby’s worden geïntroduceerd . Vóór de leeftijd van één jaar wordt moedermelk aanbevolen en als dit niet mogelijk is, moet het worden vervangen door flesvoeding die is aangepast aan elke conditie en leeftijd.

Waarom zou je dit voedsel niet geven aan je baby van 6 maanden? Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) bevat koemelk hoge waarden eiwitten en mineralen die de nieren van het kind niet kunnen verwerken en darmbloedingen kunnen veroorzaken. Het mist ook een aantal noodzakelijke voedingsstoffen die moedermelk wel levert.

2. Rond of hard voedsel

Rond of hard voedsel kan een verstikkingsrisico vormen voor baby’s die nog leren kauwen en slikken.

In 2021 heeft het Internationaal Tijdschrift voor Kindergeneeskunde Otorhinolaryngologie (Engelse link) laten zien dat verstikking nog steeds een veel voorkomende doodsoorzaak is bij kinderen tussen 0 en 4 jaar.

Met dit in gedachten kun de volgende voedingsmiddelen beter niet geven aan je baby van 6 maanden:

  • hele druiven
  • wortels
  • appels
  • noten
  • popcorn

Om ongelukken te voorkomen, moet je deze voedingsmiddelen in heel kleine stukjes snijden, de schil en zaden verwijderen en ze heel goed pureren of koken. Wat popcorn betreft, moet je wachten tot na de leeftijd van twee jaar voordat je het aan je kind geeft.

3. Honing

Honing is gevaarlijk voor je baby
Gezien het risico op botulisme en het onderontwikkelde immuunsysteem van een zuigeling, moeten kleintjes wachten tot ze één jaar oud zijn voordat ze honing mogen proberen.

Honing is een natuurlijke zoetstof die kan worden gebruikt om babyvoeding te zoeten. Het is echter een voedingsmiddel dat je je kind pas moet geven als het één jaar oud is.

Ghaida Batarseh van de Michigan State University (Engelse link) zegt dat bijenhoning verantwoordelijk is voor 68% van de gerapporteerde gevallen van botulisme, de belangrijkste oorzaak in de Verenigde Staten.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de toevallige besmetting van honing met sporen van een bacterie, Clostridium botulinum genaamd, die een gif afgeeft dat het zenuwstelsel aantast. Voor de leeftijd van één jaar hebben baby’s nog geen sterk genoeg immuunsysteem om deze bacterie te bestrijden.

4. Bladgroenten en andere groenten

Het tijdschrift Pediatric research (Engelse link) wijst erop dat baby’s stoffen, nitrieten genaamd, die in hoge concentraties het hemoglobine oxideren dat zuurstof naar het lichaam transporteert, niet kunnen metaboliseren. Dit komt door de onvolwassenheid van hun spijsverteringsstelsel en het ontbreken van bepaalde enzymen.

Dit is een van de redenen waarom methemoglobinemie, of het ‘blauwebabysyndroom’ optreedt, een aandoening waarbij bijna geen zuurstof de lichaamscellen bereikt. Volgens het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (Spaanse link) zijn de belangrijkste bronnen van nitrieten:

  • snijbiet
  • bieten
  • sla
  • selderij
  • spinazie
  • pompoen
  • raap
  • en, op lagere niveaus, onder andere courgette, prei, sperziebonen en wortelen.

Daarom raadt deze instantie aan om spinazie en snijbiet niet te eten voor de leeftijd van één jaar. Als het om de een of andere reden toch nodig is om ze te gebruiken, zorg er dan voor dat je niet meer dan 20 gram per 100 gram puree gebruikt. Als je baby last heeft van maag- en darminfecties, dan moeten ze helemaal worden geweerd.5

5. Vis met veel kwik

Sommige vissoorten, zoals zwaardvis, geelvintonijn en haai, kunnen zeer hoge gehaltes kwik bevatten. Dit is een verontreiniging die volgens de American Academy of Pediatrics (Engelse link) schadelijke effecten kan hebben op het zich ontwikkelende zenuwstelsel van een kind.

Volgens deze organisatie behoren tegelvissen, Atlantische slijmkop, marlijn, grootoogtonijn en blauwvintonijn ook tot de voedingsmiddelen die je beter niet aan opgroeiende kinderen kunt geven. De rest van de vissen, zoals zalm, forel of tonijn, kan na zes maanden in het dieet worden opgenomen.

6. Cafeïnehoudende voedingsmiddelen

Koffie is niet goed voor je kind
Cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken moeten worden vermeden bij baby’s en jonge kinderen

Cafeïne zit in voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, thee, chocolade, snoep, kauwgom, munt en sommige dranken zoals energiedrankjes en koolzuurhoudende dranken.

Een groep onderzoekers publiceerde in het tijdschrift Frontiers in psychiatry (Engelse link) dat cafeïne een stimulerend middel is voor het centrale zenuwstelsel en dat het de slaappatronen van baby’s kan verstoren en prikkelbaarheid kan veroorzaken.

Volgens de groep experts zijn zuigelingen kwetsbaar voor cafeïne, dus moet het gecontroleerd worden tijdens de borstvoeding, omdat het via de moedermelk kan passeren.

Verder stellen gezondheidsinstanties dat er tot nu toe geen ‘veilige dosis’ cafeïne is vastgesteld voor kinderen onder de 12 jaar. Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (Engelse link) is echter van mening dat 3 milligram per kilogram gewicht per dag veilig zou kunnen zijn.

Tegelijkertijd stelt het Johns Hopkins Ziekenhuis (Engelse link) dat, hoewel er geen federale richtlijnen zijn, zij aanbevelen om te wachten met het opnemen van cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken in het dieet van een kind tot de leeftijd van vier jaar.

7. Bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen zoals salami, ham, gebak, snacks, ontbijtgranen, kruiden en instant soepen bevatten veel zout, suiker en additieven die schadelijk zijn voor je baby. Daarom staan ze op de lijst van voedingsmiddelen die je beter niet aan je baby van 6 maanden kunt geven.

The American Journal of Clinical Nutrition(Engelse link) wijst er ook op dat bewerkte voedingsmiddelen vitale voedingsstoffen missen die nodig zijn voor een goede groei en ontwikkeling van je baby.

8. Zout en suiker

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) stelt voor om de zoutconsumptie onder de bevolking te verminderen, vooral bij kinderen. Men raadt aan om het helemaal niet te gebruiken in babyvoeding tot na twee jaar. Maar wat is de belangrijkste reden? Nou, hun nieren zijn nog niet voorbereid op de hoeveelheid natrium die zout levert.

Daarnaast moeten baby’s de originele smaken van elk voedingsmiddel kunnen proeven, zonder zout, zodat ze hun smaak en voorkeuren beginnen vast te stellen.

Wat betreft suikerconsumptie stelt de WHO dat de consumptie beperkt moet worden tot minder dan 10 procent van de totale calorie-inname en stelt voor om het nog verder te beperken, namelijk tot 5 procent van de totale calorieën in het dieet van een kind. Mogelijk overgewicht of obesitas en een verhoogd risico op tandbederf rechtvaardigen deze beperking bij kinderen.

Je moet je baby niet alleen geen geraffineerde of bruine suiker geven, maar ook geen voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals ijs, koekjes, gebak, frisdrank, commerciële sappen, energiedrankjes en sportdrankjes.

De European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (Spaanse link) beveelt aan om geen suiker te gebruiken in het dieet van baby’s tot 2 jaar. Vanaf dat moment wordt aangeraden om tot slechts vier theelepels per dag te gebruiken.

9. Allergene voedingsmiddelen

Allergene voedingsmiddelen
Ouders moeten de aanbevelingen van hun kinderarts zorgvuldig opvolgen bij het introduceren van zeer allergene voedingsmiddelen bij zuigelingen.

Het wordt niet volledig afgeraden om vanaf zes maanden zeer allergene voedingsmiddelen zoals pinda’s, noten, eieren, koemelk, tarwe, vis, schaaldieren, sesam en soja met voorzichtigheid in het dieet van zuigelingen op te nemen.

De organisatie Alleen over kinderen (Engelse link) raadt echter aan om ze één voor één te introduceren, met een tussenperiode van enkele dagen, en ze voedingsmiddelen aan te bieden waar je baby al vertrouwd mee is. Ook moeten we deze voedingsmiddelen alleen onder streng toezicht introduceren. Op die manier heb je de tijd om te letten op mogelijke tekenen van een allergische reactie, zoals braken, uitslag, diarree of ademhalingsmoeilijkheden.

Het doel is om een gezond dieet samen te stellen dat is aangepast aan de groeifase van je baby

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de veiligheid van het dieet van je baby voor een gezonde groei. Daarom moeten we eenvoudige specerijen zoals zout, suiker in al zijn aanbiedingsvormen, bewerkte voedingsmiddelen, koffie, thee, chocolade en afgeleiden daarvan uitsluiten.

Wat minimaal bewerkte voedingsmiddelen betreft, moeten koemelk, honing, groene bladeren en andere groenten zoals bieten, rapen, prei en pompoen niet in het dieet van je baby worden opgenomen. Tegelijkertijd moeten we voedingsmiddelen met een bepaalde vorm en textuur, zoals druiven, wortels en rauwe appels, ook uit het dieet weren vanwege het risico op verstikking.

Het is noodzakelijk om te zorgen voor een evenwichtige en gevarieerde voeding die zowel kwalitatief als kwantitatief voldoende is. Bovendien is dit het juiste moment om goede eetgewoonten aan te leren, te beginnen met een gezond gezinsdieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.