6 Voedingsmiddelen die verstikking bij kinderen kunnen veroorzaken

We gaan je vertellen welke voedingsmiddelen verstikking bij jonge kinderen kunnen veroorzaken, zodat je ze in hun dieet kunt vermijden. Blijf lezen.
6 Voedingsmiddelen die verstikking bij kinderen kunnen veroorzaken
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 01 december, 2022

Bij de voeding van kleine kinderen is het van cruciaal belang te voorkomen dat bepaalde voedingsmiddelen worden geïntroduceerd die bij kinderen verstikking kunnen veroorzaken, vooral tijdens de eerste levensjaren. Het sliksysteem is nog niet volledig ontwikkeld, en inefficiëntie kan de gezondheid van de kleintjes in gevaar brengen.

Dit is een van de redenen waarom men aanbeveelt om kinderen altijd te begeleiden bij het eten. Het is goed dat ouders toezicht houden op het proces en dat er iemand bij hen is in geval van verstikking. Zo kun je proberen het zo snel mogelijk op te lossen.

Voedingsmiddelen die verstikking bij kinderen kunnen veroorzaken

We gaan je laten zien welke voedingsmiddelen verstikking bij kleintjes kunnen veroorzaken, zodat je kunt proberen ze te vermijden in het dieet van jongere kinderen.

1. Pinda’s

Noten zijn voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid. Ze zijn echter gevaarlijk in de eerste levensfase vanwege hun kleine omvang en harde aard. Bovendien is het risico nog groter als pinda’s in hun geheel en in de schil worden gegeten, want dan kunnen ze de luchtwegen verstoppen.

2. Worstjes

Worstjes worden in een studie (Engelse link), gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, genoemd als gevaarlijk voedsel voor kinderen. In dit geval is het risico op verstikking verhoogd, wat in het ergste geval de dood tot gevolg kan hebben.

Voedingsmiddelen die verstikking bij kinderen kunnen veroorzaken
Ondanks dat worstjes een voedingsmiddel zijn met een zachte textuur, veroorzaken ze veel verstikking bij kinderen, vooral als ze in stukjes worden gesneden.

3. Druiven

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in BMJ zijn druiven voedingsmiddelen die bij kinderen verstikking en verstopping van de luchtpijp kunnen veroorzaken vanwege hun grootte en zachte consistentie. Daarom moet hun opname in het dieet van jonge kinderen worden vermeden. Bovendien kan de aanwezigheid van zaden binnenin het voedsel het probleem verergeren.

4. Snoepjes

Kinderen zijn dol op snoepjes. Deze voedingsmiddelen veroorzaken echter 15% verstikking bij kinderen in de Verenigde Staten. Het risico komt voort uit de kleine omvang van deze producten en hun hardheid, die tot verstikking kunnen leiden als ze in de luchtpijp terechtkomen. Bovendien is het mogelijk dat ze versnipperen in kleinere stukjes die in de luchtwegen terecht kunnen komen.

5. Vlees

Vlees is goed voor 12% van de verstikkingsgevallen in Spanje. Dit komt doordat sommige kinderen moeite hebben met het correct kauwen ervan. Het risico is groter als we het hebben over een soort vezelig voedsel dat moeilijk door te bijten is. Daardoor kan de luchtpijp verstopt raken als het in het verkeerde keelgat schiet.

6. Pitten en botten

Alles met een pit of botten is vatbaar voor het veroorzaken van verstikking bij kinderen. Een voorbeeld zijn kersen. Ook olijven kunnen problemen veroorzaken. Maar de botten van vleesvoeding kunnen bij kleintjes meer dan één schrikreactie veroorzaken. Daarom kun je deze voedingsmiddelen het beste al gesneden aanbieden om de risico’s te beperken.

Een stuk vlees met botten
Voedingsmiddelen met botten zijn gevaarlijk voor kinderen, dus kun je ze beter verwijderen voordat je ze aanbiedt. Bovendien is het in het geval van vlees raadzaam het in kleine stukjes te snijden om de risico’s te beperken.

Methoden om verstikking bij kinderen te voorkomen

De laatste jaren is een methode om kinderen te voeden, genaamd Baby-led weaning of de Rapley methode populair geworden. Ondanks de bewezen voordelen is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om verstikking te voorkomen die de gezondheid van kleintjes in gevaar kan brengen. Daarom is het belangrijk dat kinderen altijd onder toezicht staan als ze enig voedsel aangeboden krijgen om te hanteren en te consumeren.

Tegelijkertijd is het belangrijk om kinderen geen hard en klein voedsel te geven, zoals de reeds genoemde. Als ze botten bevatten, is het beter ze in stukken te snijden en dit deel te verwijderen om problemen te voorkomen. In het geval van het bereiden van papjes of puree is het verstandig om ervoor te zorgen dat de textuur volledig homogeen is.

Het vermijden van verstikking is de sleutel tijdens de eerste levensfasen

Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende voedingsmiddelen die verstikking bij kinderen kunnen veroorzaken. Daarom moet je voorkomen dat je ze in het dieet opneemt. Ook moet je een reeks preventieve maatregelen toepassen voor het geval deze producten wel in het dieet voorkomen.

Vergeet niet dat verstikking bij kinderen fataal kan zijn, vooral als het wordt veroorzaakt door een klein, hard element, zoals een bot. Als deze situatie zich voordoet, kun je het beste snel handelen en zo nodig naar de eerste hulp gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Belangrijk! Hoe red je het leven van je kind als deze plotseling stopt met ademen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Belangrijk! Hoe red je het leven van je kind als deze plotseling stopt met ademen?

We hopen dat dit nooit gebeurt, maar we zullen met je delen hoe je het leven van je kind kunt redden als deze plotseling stopt met ademen.  • Altkorn, R., Chen, X., Milkovich, S., Stool, D., Rider, G., Bailey, C. M., Haas, A., Riding, K. H., Pransky, S. M., & Reilly, J. S. (2008). Fatal and non-fatal food injuries among children (aged 0-14 years). International journal of pediatric otorhinolaryngology72(7), 1041–1046. https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2008.03.010
  • Lumsden AJ., Cooper JG., (2017) The choking hazard of grapes: a plea for awareness. Archives of Diasease in Childhood, 102:473-474

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.