De voordelen van de Rapley-methode

De voordelen van de Rapley-methode
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 30 juli, 2018

In het artikel van vandaag willen we het hebben over de vele voordelen van de Rapley-methode als een manier om je kind kennis te laten maken met bijvoeding.

Volgens deskundigen wachten veel ouders te lang voordat ze vast voedsel aan hun baby beginnen te introduceren. Weet je waarom?

Wanneer een baby op zijn eigen hand begint te kauwen, nemen veel ouders aan dat dit is, omdat hij op het punt staat zijn eerste tanden te krijgen. Maar eigenlijk is dit iets wat je baby doet om zichzelf voor te bereiden op eten.

Steeds weer zie je dat je baby zijn hand in zijn mond steekt. En niet alleen zijn hand, maar alles wat hij vindt. En als hij eenmaal iets in zijn mond heeft, dan begint hij te kauwen.

Wanneer de tijd komt om hun baby vaste voeding te geven, beginnen veel ouders met geprakt of gepureerd voedsel. Als je kind echter te veel aan deze structuren gewend raakt dan kunnen er problemen ontstaan.

Er kan een moment komen waarop hij niet langer de behoefte voelt om dingen te pakken en in zijn mond te stoppen. En zijn nieuwsgierigheid om nieuwe dingen uit te proberen, kan verdwijnen.

Vergeet niet dat de voeding van je baby de basis is voor zijn gezondheid.

“Als ik goed eet en slaap, dan ben ik niet ziek”

– Anoniem –

De wetenschap

Volgens deskundigen duurt het veel te lang voordat ouders voedingsmiddelen in het dieet van hun kind introduceren die niet zijn geprakt of gepureerd.

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat moedermelk de beste voedingsbron is voor baby’s tijdens hun eerste levensmaanden.

Na 6 maanden moet de borstvoeding echter vergezeld gaan van aanvullende voeding. Dit dieet moet worden geleid door de behoeften van je kind, evenals zijn ontwikkeling en de interesse die hij toont in voedsel.

Als je je baby al vroeg vast voedsel geeft, dan zal hij het vermogen ontwikkelen om dit in zijn mond te manipuleren zonder te stikken. Hoe sneller een kind deze vaardigheid ontwikkelt, hoe minder kans op verstikking.

Dit is waar we de Rapley-methode introduceren. Met deze methode kan je kind een actieve deelnemer aan zijn voeding zijn. Het helpt ook om obesitas bij kinderen te voorkomen.

Baby eet puree

Wat is de Rapley-methode?

De Rapley-methode is een specifieke methode om de aanvullende voeding aan je kind te introduceren. Het is gebaseerd op het aanbieden van voedsel aan je kind dat hij kan vastpakken en naar zijn mond kan brengen, in plaats van het met de lepel voeden van puree.

De sleutel tot deze techniek is je kleintje hetzelfde voedsel geven dat de rest van het gezin eet.

In plaats van het voedsel fijn te prakken, geef je je kind porties die hij gemakkelijk kan oppakken met zijn handen. Je kunt bijvoorbeeld je baby stukjes sperziebonen, aardappelen, bananen, peren, etc. geven.

Je baby kan het voedsel zelf oppakken en in zijn mond stoppen. Hierdoor kan hij niet alleen experimenteren met verschillende smaken, maar ook met verschillende texturen. En door te kauwen, zal hij de spieren in zijn mond versterken.

In het begin zal je baby waarschijnlijk heel weinig eten. Maar na verloop van tijd zal hij grotere hoeveelheden gaan eten.

Als je kind eenmaal zijn eten heeft geprobeerd en heeft laten zien dat hij niet meer wil, dan kun je hem de borst aanbieden of hem zijn fles geven om er zeker van te zijn dat hij verzadigd is.

Met de Rapley-methode kan je kind een actievere rol aannemen waarin hij zelf de hoeveelheid voedsel regelt die hij eet. Hij ontwikkelt ook een beter gevoel van verzadigd zijn, wat obesitas bij kinderen helpt voorkomen.

Basisaanbevelingen voor de Rapley-methode

Om te garanderen dat aan de energiebehoeften van je kind wordt voldaan en om het risico op verstikking te voorkomen, is het uiterst belangrijk oplettend te zijn als het gaat om de voeding van je baby.

 • Bied voedingsmiddelen aan die voldoende energie leveren.
 • Ga door met borstvoeding geven.
 • Geef elke dag voedingsmiddelen die ijzer bevatten.
 • Wees altijd oplettend naar je baby en pas het eten aan zijn behoeften aan.

Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen tussen 1 tot 3 jaar veel sneller groeien dan volwassenen. Daarom zal het je misschien verbazen dat je 2-jarige meer eet dan zijn ouders.

Potje met puree

De voordelen van de Rapley-methode

 • Bevordert de borstvoeding.
 • Het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten.
 • Ontwikkelt eetgewoonten waarbij eten in verband gebracht word met het verzadigingsgevoel.
 • Bevordert de motorische ontwikkeling van het kind.
 • Een grotere aanvaarding van voedsel dat normaal door de familie wordt gegeten, met een verscheidenheid aan texturen en smaken.
 • Het kind eet gezonder voedsel.
 • De Rapley-methode is respectvoller naar het kind toe.
 • Bijvoeding wordt gezien als een leerproces.
 • De baby beslist hoeveel hij eet – de hoeveelheid doet er niet toe.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, et al. Complementary feeding: a position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN). Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1):119-32.
 • Vissers KM, Feskens EJM, van Goudoever JB, Janse AJ. The timing of initiating complementary feeding in preterm infants and its effect on overweight: a systematic review. Ann Nutr Metab. 2018;72(4):307-15.
 • Pérez-Escamilla R, Segura-Pérez S, Lott M. Feeding guidelines for infants and young toddlers: A responsive parenting approach. Nutrition Today. 2017;52(5):223-31.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.