4 Verboden voedingsmiddelen voor baby's jonger dan 2 jaar

Er zijn een aantal verboden voedingsmiddelen voor zuigelingen onder de 2 jaar omdat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Blijf lezen om meer te weten te komen.
4 Verboden voedingsmiddelen voor baby's jonger dan 2 jaar

Laatste update: 07 augustus, 2022

Voor een goede ontwikkeling van een baby is het belangrijk goed op zijn voeding te letten. Daarom is het belangrijk te weten dat er een aantal verboden voedingsmiddelen zijn die zuigelingen vóór hun tweede levensjaar beter niet aangeboden kunnen krijgen. Hetzij omdat ze verstikking kunnen veroorzaken, hetzij omdat ze op middellange termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Alvorens te beginnen is het belangrijk te vermelden dat het essentieel is dat kinderen in de eerste levensjaren een gevarieerde en licht hypercalorische voeding krijgen. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen in dit stadium kan de goede werking van het lichaam in gevaar brengen en veranderingen in de groei en ontwikkeling van kinderen veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, let goed op welke voedingsmiddelen je ten koste van alles moet vermijden.

Weet welke voedingsmiddelen verboden zijn voor baby’s vóór de leeftijd van 2

Hier laten we je zien welke voedingsmiddelen verboden zijn voor baby’s vóór de leeftijd van 2 jaar en waarom. Het is van cruciaal belang te vermijden dat ze in het dieet worden opgenomen, zelfs in kleine hoeveelheden.

1. Verboden voedingsmiddelen: honing

Verboden voedingsmiddelen voor baby's jonger dan 2 jaar
Honing is een voedingsmiddel dat vol zit met voedingsstoffen en veel gezondheidsvoordelen biedt, maar dat vanwege het risico op botulisme bij zuigelingen en jonge kinderen vermeden moet worden.

Vóór het eerste levensjaar kan de inname van honing leiden tot een mogelijk ernstige aandoening die zuigelingenbotulisme genoemd wordt, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Lakartidningen.

Het lichaam van kleine kinderen is niet voorbereid op het verwerken van het toxine van de bacterie Clostridium botulinium, die dit voedingsmiddel gewoonlijk koloniseert.

Het is dus geen goed idee om honing op te nemen in het dieet van kinderen jonger dan 2 jaar. Op deze leeftijd kan het risico namelijk toenemen dat baby’s een pollenallergie ontwikkelen. Bovendien verhoogt de dikke textuur de kans op verstikking.

2. Snoepgoed

De consumptie van grote hoeveelheden suiker tijdens de kindertijd verhoogt het risico (Engelse link) op het ontstaan van stofwisselingsziekten op middellange en lange termijn. Daarom moet de aanwezigheid van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals enkelvoudige koolhydraten, zeer beperkt zijn.

Bovendien bevatten snoepjes een aantal additieven die de microbiota van de kleintjes kunnen beschadigen. Het zijn voedingsmiddelen die ‘lege’ calorieën leveren, dus is het belangrijk om hun consumptie tijdens de eerste levensfasen te vermijden. Vanaf dit moment is het beter snuisterijen met mate te eten.

3. Hele noten

Noten zijn heel gezonde voedingsmiddelen. Ze leveren namelijk een goede hoeveelheid eiwitten en hoogwaardige vetten. Noten bevatten ook micronutriënten zoals ijzer, zink, of calcium.

Ze hebben echter een hoog allergeen potentieel. Ze mogen dus niet in het dieet van kinderen opgenomen worden als er een geschiedenis van atopie is.

Ook moeten we opmerken dat noten, als ze heel aangeboden worden, verstikking kunnen veroorzaken door hun hardheid. Daarom kan men bij baby’s en kleine kinderen de voedingsstoffen van deze spijzen benutten door ze gemalen of als meel aan te bieden.

4. Frisdranken

Met frisdranken gebeurt iets soortgelijks als wat we over zoetigheden zeiden. Het zijn drankjes die vanuit voedingsoogpunt niets goeds bieden en die, tot overmaat van ramp, een overdreven hoeveelheid enkelvoudige suikers en kunstmatige additieven bevatten. Daarom is het beter ze minder te consumeren.

Kleine kinderen horen geen frisdrank te drinken
In het geval van kinderen kan het echt schadelijk zijn voor hun gezondheid als ze al op jonge leeftijd gewend raken aan de aanwezigheid van frisdranken en koolzuurhoudende dranken in hun dieet.

Vermijd verboden voedingsmiddelen in het dieet voor zuigelingen jonger dan 2 jaar

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er een reeks voedingsmiddelen die verboden zijn voor kinderen jonger dan 2 jaar. De meeste ervan zijn voedingsmiddelen die geen hoge voedingsdichtheid hebben. We kunnen ze tot de groep van industriële ultra-bewerkte voedingsmiddelen rekenen. Ze moeten in het dieet van bijna iedereen vermeden worden.

Vergeet niet dat het optimaliseren van de voeding in de eerste levensfasen van essentieel belang wordt geacht. Het is de sleutel tot het bevorderen van een reeks goede gewoonten en gebruiken die in de loop der jaren gemakkelijk volgehouden kunnen worden. In feite scheppen goede routines die in de kindertijd worden ingevoerd een goede basis om het ontstaan van ziekten in de toekomst te vermijden. Wellicht ook interessant voor jou

Voedingsmiddelen die een verstikkingsgevaar vormen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Voedingsmiddelen die een verstikkingsgevaar vormen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die verstikkingsgevaar opleveren en beter niet aan jonge kinderen kunnen worden aangeboden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wikström, S., & Holst, E. (2017). Spädbarnsbotulism – skäl att inte ge honung till barn under ett år [Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year]. Lakartidningen114, ELMF.
  • Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf, M., Embleton, N. D., Hojsak, I., Hulst, J., Indrio, F., Lapillonne, A., Mihatsch, W., Molgaard, C., Vora, R., Fewtrell, M., & ESPGHAN Committee on Nutrition: (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition65(6), 681–696. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001733

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.