6 Gezonde gewoonten die bij kinderen aangemoedigd moeten worden

Leer over de gezonde gewoonten die bij kinderen aangemoedigd moeten worden om de basis te leggen voor een goede gezondheid.
6 Gezonde gewoonten die bij kinderen aangemoedigd moeten worden
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Een gezond leven begint vanaf de kindertijd opgebouwd te worden. Het is dus essentieel te weten welke gezonde gewoonten bij kinderen aangemoedigd moeten worden. Zo helpen we ze hun doel te bereiken om hun gezondheid en welzijn ook in de volwassenheid te behouden.

De kindertijd is het meest gunstige stadium om bepaalde gewoonten aan te leren. De hersenen zijn dan namelijk veel ontvankelijker voor leren. Daarom zal het de moeite waard zijn om vandaag tijd te investeren in het bijbrengen van noties van zelfzorg aan je kleintjes op de middellange en lange termijn.

Ga na of je genoeg tijd besteedt om je kinderen gezonde routines bij te brengen!

Gezonde gewoonten die bij kinderen aangemoedigd moeten worden: de beste strategie voor gezondheidspreventie

Spelen, sporten en een evenwichtige voeding zijn fundamentele pijlers voor het behoud van een goede gezondheidstoestand. Er zijn echter nog veel meer heilzame gewoonten die je je kinderen van jongs af aan moet bijbrengen. Let dus op!

1. Een evenwichtig en gevarieerd dieet

Variatie is een van de hoofdbestanddelen van gezonde voeding en wordt bepaald door de opname van alle voedselgroepen in de dagelijkse voeding. Dat zijn groentenen fruit, vlees, zuivelproducten, meel (pasta en baksels), granen en peulvruchten. Ze leveren allemaal de voedingsstoffen, vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om zijn vitale functies beter te vervullen.

Tegelijk is het belangrijk aandacht te besteden aan het evenwicht van de voeding, dat betrekking heeft op de wenselijke verhoudingen van elk van de genoemde groepen in de dagelijkse voeding. Hiervoor kunnen we ons baseren op de voedselpiramide, die ons de weg wijst naar de porties en aanbevolen hoeveelheden van elk voedingsmiddel, volgens de algemene behoeften.

Gezonde gewoonten die bij kinderen aangemoedigd moeten worden
Zonder al te veel in detail te treden, is er een algemene richtlijn om de voedselconsumptie van kinderen aan te passen: Meer aanwezigheid van verse voedingsmiddelen en minder verpakte en ultra-bewerkte voedingsmiddelen.

Vergeet de eetgewoonten niet!

Aan de variatie en het evenwicht moeten we nog enkele andere aanbevelingen toevoegen om de eetgewoonten van de kleintjes te verbeteren:

  • Zorg voor de gewoonte om elke ochtend een goed ontbijt te eten.
  • Plan ook de etenstijden om ‘snacken’ te voorkomen.
  • Maak gerechten aantrekkelijk voor kinderen om hun acceptatie te verbeteren.

Volgens het ALADINO rapport (Spaanse link) zijn in Spanje en in heel Europa in het algemeen overgewicht en zwaarlijvigheid bij kinderen de laatste 40 jaar gestaag toegenomen. En dit verschijnsel houdt voor een groot deel verband met de slechte eetgewoonten die kenmerkend zijn voor deze tijd.

2. Frequente en voldoende hydratatie

Water drinken is de beste keuze om een goede staat van hydratatie te handhaven. Ons lichaam bestaat hoofdzakelijk uit deze vloeistof. Dag na dag wordt het op verschillende manieren verbruikt of gaat het verloren (huid, speeksel en urine, onder andere).

Daarom is het belangrijk het lichaamswater aan te vullen, zelfs als dorst niet wordt waargenomen. Dit doe je met een aangepaste inname, die wordt bepaald aan de hand van het lichaamsoppervlak van het kind.

Hoewel kinderen dol zijn op vruchtensappen, bevatten deze een grote hoeveelheid suiker. Het is dus beter ze te reserveren voor speciale gelegenheden en ze niet elke dag te consumeren.

3. Meer tijd voor lichaamsbeweging

Zowel spelen als sporten zijn gezonde gewoonten die bijdragen tot een betere lichaamswerking. Het lichaam in beweging houden is een van de gezonde gewoonten die van jongs af aan aangemoedigd moeten worden. Vooral om een zittende levensstijl en overgewicht in de vroege levensfase te voorkomen. Bovendien verbetert sport de levenskwaliteit van mensen, zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal.

4. Gezonde gewoonten: minder uren beeldschermtijd

Hoewel televisie vroeger al belangrijk was, hebben beeldschermen zich tegenwoordig verveelvoudigd en zijn ze het voornaamste gezelschap van veel kinderen geworden.

We weten echter dat veel uren(Engelse link) aan beeldschermen blootstellen niet gezond is voor kinderen. Zitten of liggen met computers of mobieltjes neemt tijd weg voor actief spel, lichaamsbeweging, dingen samen met familie doen, en naar buiten gaan om van de frisse lucht te genieten.

5. Hygiënische gewoonten

Een aspect dat nauw met gezondheid samenhangt is reinheid en lichamelijke hygiëne, vooral het poetsen van tanden en wassen van handen.

Het is geen gemakkelijke opgave om kinderen de gewoonte bij te brengen hun tanden te poetsen, maar het is van essentieel belang dat ze dat doen vanaf dat ze baby’s zijn. Er zijn verschillende technieken voor en de bijbehorende voordelen zijn talrijk.

De gewoonte van handen wassen volhouden is fundamenteel voor de zorg voor ieders gezondheid. Het moet van jongs af aan worden bijgebracht en versterkt, vooral na het spelen in het park, naar het toilet gaan, voor en na het eten, of bij terugkeer uit school.

Een kind wast zijn handen
Handhygiëne redt levens, en als de gewoonte van jongs af aan wordt aangeleerd, vertaalt zich dat in een groter welzijn voor het leven.

6. Slaaptijden

De gewoonte om op een bepaalde tijd naar bed te gaan is essentieel om orde in huis te scheppen en ook, om het ritme van slapen en waken van ons lichaam te respecteren. Het aantal uren slaap dat nodig is varieert naar gelang de leeftijd van het kind en bij de jongsten kan een dutje overdag een noodzaak zijn.

Gezonde gewoonten worden van jongs af aan aangemoedigd en je daden zijn de sleutel

Veel van het leren van kinderen gebeurt door imitatie. Daarom zal je kind kopiëren wat jij thuis elke dag doet. Als je een verandering wilt voorstellen, begin dan met je eigen gewoonten onder de loep te nemen en laat ze door een voorbeeld zien hoe je een gezonder leven kunt leiden.

“Mijn beste raad is dat ouders goede rolmodellen zijn door samen met hun kinderen gezond te eten en lichamelijk actief te zijn.”
-Dr. Holly Nicastro, voedingsdeskundige bij het NIH

Met andere woorden, als jij gezonde gewoonten hebt, zullen je kleintjes die ook hebben. Die gewoonten zullen namelijk niet als verplichtingen of buitengewone gebeurtenissen gezien worden, maar als gewone, alledaagse zaken.

Het gaat erom dat je jezelf organiseert om meer tijd en activiteiten met je kinderen te delen, zodat ze je goed kunnen observeren en kopiëren wat je doet. Maak bijvoorbeeld samen een maaltijd van gezond voedsel klaar, zodat ze kunnen zien welke ingrediënten we gebruiken. Of plan een gezinsuitstapje buiten voor een wandeling, onder andere.

Steun je kind tot slot als het ervoor kiest een appel te eten in plaats van een koekje. Of als het zich op de gebruikelijke tijd uit zichzelf klaarmaakt om naar bed te gaan. En als ze deze keuzes nog steeds niet maken, dring dan met liefde en geduld aan en leg ze uit waarom gezonde gewoonten zo belangrijk zijn voor hen en voor het hele gezin. Wellicht ook interessant voor jou

Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen

Kinderen zijn veel ontvankelijker dan volwassenen als het gaat om het inbouwen van eetgewoonten. Kom meer te weten in het volgende artikel.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.