Mijn kind is bang om te stikken tijdens het eten

Is je kind bang om te stikken tijdens het eten? Hier zijn enkele tips om je kind zo goed mogelijk te helpen. 
Mijn kind is bang om te stikken tijdens het eten

Laatste update: 01 april, 2021

De angst om te stikken staat bekend als fagofobie, een specifiek type fobie dat wordt gekenmerkt door een extreme en irrationele angst om voedsel door te slikken. Maar wat kun je doen als je kind bang is om te stikken tijdens het eten?

Deze aandoening heeft een aanzienlijke invloed op het leven van de mensen die eraan lijden. Ze hebben last van een extreme angst tijdens het eten en proberen zelfs elke situatie die met voedsel te maken heeft te vermijden.

Lijdt je kind aan deze aandoening? Als dit het geval is, lees dit artikel dan zorgvuldig voor. We zullen uitleggen wat je in dit geval het beste kunt doen.

Mijn kind is bang om te stikken tijdens het eten: wat kan ik doen?

De angst om te stikken komt vaak voor bij sommige kinderen nadat ze een traumatische ervaring met verstikking hebben gehad met voedsel. Ook kunnen ze het krijgen nadat ze in het bijzijn zijn geweest van iemand anders die in zijn eten stikte. Hoewel er nog vele andere redenen zijn waarom deze fobie kan ontstaan, zijn dit de meest voorkomende.

Een kind wil niet eten

Ongeacht de oorzaak van het probleem, is het belangrijkste om een oplossing te vinden. Wil je je kind helpen om zijn of haar angst om te stikken tijdens het eten overwinnen? Hier zijn enkele richtlijnen die je toe kunt passen tijdens etenstijd.

Wees geduldig en kalm

We weten dat het erg verontrustend is als je kind niet meer wil eten. Vooral als ze dit niet meer willen vanwege de angst om te stikken. Toch moet je rustig blijven in deze situatie.

Je kind dwingen om te eten of boos op hem of haar worden zal niet helpen, omdat de irrationele angst daar niet door weg zal gaan. Je moet dus geduld hebben en etenstijd zo stressvrij en aangenaam mogelijk maken.

Toon begrip voor je kind wanneer hij of zij bang is om te stikken tijdens het eten

Het is belangrijk dat je kind weet dat je begrijpt hoe moeilijk het voor hem of haar is om te eten. Je moet je steun duidelijk tonen en vertellen dat er niks ergs zal gebeuren.

In deze gevallen is een open en goede communicatie essentieel. Op deze manier voelt je kind zich op zijn gemak om zijn gedachten en gevoelens over het probleem te uiten.

Hou de eettijden bij

Een van de stappen die je moet nemen als je kind bang is om te stikken, is maaltijden bijhouden en ervoor te zorgen dat etenstijd niet uitgesteld wordt.

Haal het bord van je kind weg als hij of zij van streek of enorm gespannen raakt.

Probeer met het hele gezin te eten

Probeer, wanneer dat mogelijk is, met het hele gezin te eten. Dit is belangrijk, want op deze manier zal je kind begrijpen dat dit vooral een moment is om gezellig samen te zijn. Daarnaast zal je kind zien dat de rest van de gezinsleden eet zonder gevaar te lopen.

Vraag een specialist om hulp

Je kunt het beste een specialist raadplegen wanneer de situatie niet is verbeterd nadat je de hierboven genoemde stappen hebt gevolgd. Deze specialist zal je kind helpen zijn of haar irrationele angst te overwinnen met behulp van een gespecialiseerde behandeling.

Een kindje dat niet wil eten

Het belang van het behandelen van de angst voor stikken tijdens het eten

Als deze angst een lange tijd aanhoudt, kan dit leiden tot een hele hoop negatieve gevolgen voor de persoon die aan fagofobie lijdt, zowel fysiek als mentaal:

  • Ondervoeding. Als een kind besluit niet meer of heel weinig te eten, heeft het lichaam niet langer de benodigde voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren.
  • Sociale isolatie. Door maaltijden met andere mensen (familie, vrienden, etc.) te vermijden, begint het kind afstand te nemen van de mensen om zich heen.
  • Depressie. Dit kan een gevolg zijn voor het ervaren van psychologische problemen op dagelijkse basis.

Dus, zoals je kunt zien, is dit geen simpele zaak. Grijp in zodra je deze angst bij je kind merkt. Dit is vooral van belang voor de fysieke en mentale gezondheid van je kind. Je moet proberen hier zo snel mogelijk een einde aan te maken om grotere problemen te voorkomen.

Je kind zal graag een normaal leven willen leiden waarin hij of zij, net zoals anderen, kan genieten van eten. Wees er daarom om je kind te helpen, ondersteunen en begeleiden in dit moeilijke proces om een fobie of irrationele angst te overwinnen. Wellicht ook interessant voor jou

Nomofobie bij tieners – wat moet je hierover weten?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Nomofobie bij tieners – wat moet je hierover weten?

Nomofobie is een nieuwe term die gebruikt wordt om een hedendaags fenomeen aan te duiden: de angst om geen toegang te hebben tot het internet.  • Nardone, G. (2012). Miedo, pánico, fobias: la terapia breve. Herder Editorial.