9 voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden niet moet geven
Als het gaat om het voeden van je baby van 6 maanden, is het essentieel om te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. In deze fase van de kennismaking met aanvullende voeding zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je je baby van 6 maanden beter niet kunt geven vanwege mogelijke risico’s of bijwerkingen. In dit artikel vertellen we je over een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden en waarom.
Voedingsmiddelen die je beter niet aan baby’s van 6 maanden kunt geven
Verslikken in voedingsmiddelen, allergieën en overbelasting van de nieren zijn enkele van de risico’s wanneer we nieuwe voedingsmiddelen introduceren in het dieet van een baby van 6 maanden. Dus hier is een lijst met voedingsmiddelen die je moet vermijden.
Onthoud dat de voedingsmiddelen die je introduceert in het dieet van je kleintje en de manier waarop je dat doet, moeten worden begeleid door gezondheidsprofessionals. Raadpleeg daarom altijd je kinderarts.
1. Koemelk
Hoewel melk een aanbevolen voedingsmiddel is voor veel kinderen in de wereld, moet het pas na 12 maanden in het dieet van baby’s worden geïntroduceerd . Vóór de leeftijd van één jaar wordt moedermelk aanbevolen en als dit niet mogelijk is, moet het worden vervangen door flesvoeding die is aangepast aan elke conditie en leeftijd.
Waarom zou je dit voedsel niet geven aan je baby van 6 maanden? Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) bevat koemelk hoge waarden eiwitten en mineralen die de nieren van het kind niet kunnen verwerken en darmbloedingen kunnen veroorzaken. Het mist ook een aantal noodzakelijke voedingsstoffen die moedermelk wel levert.
2. Rond of hard voedsel
Rond of hard voedsel kan een verstikkingsrisico vormen voor baby’s die nog leren kauwen en slikken.
In 2021 heeft het Internationaal Tijdschrift voor Kindergeneeskunde Otorhinolaryngologie (Engelse link) laten zien dat verstikking nog steeds een veel voorkomende doodsoorzaak is bij kinderen tussen 0 en 4 jaar.
Met dit in gedachten kun de volgende voedingsmiddelen beter niet geven aan je baby van 6 maanden:
- hele druiven
- wortels
- appels
- noten
- popcorn
Om ongelukken te voorkomen, moet je deze voedingsmiddelen in heel kleine stukjes snijden, de schil en zaden verwijderen en ze heel goed pureren of koken. Wat popcorn betreft, moet je wachten tot na de leeftijd van twee jaar voordat je het aan je kind geeft.
3. Honing
Honing is een natuurlijke zoetstof die kan worden gebruikt om babyvoeding te zoeten. Het is echter een voedingsmiddel dat je je kind pas moet geven als het één jaar oud is.
Ghaida Batarseh van de Michigan State University (Engelse link) zegt dat bijenhoning verantwoordelijk is voor 68% van de gerapporteerde gevallen van botulisme, de belangrijkste oorzaak in de Verenigde Staten.
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de toevallige besmetting van honing met sporen van een bacterie, Clostridium botulinum genaamd, die een gif afgeeft dat het zenuwstelsel aantast. Voor de leeftijd van één jaar hebben baby’s nog geen sterk genoeg immuunsysteem om deze bacterie te bestrijden.
4. Bladgroenten en andere groenten
Het tijdschrift Pediatric research (Engelse link) wijst erop dat baby’s stoffen, nitrieten genaamd, die in hoge concentraties het hemoglobine oxideren dat zuurstof naar het lichaam transporteert, niet kunnen metaboliseren. Dit komt door de onvolwassenheid van hun spijsverteringsstelsel en het ontbreken van bepaalde enzymen.
Dit is een van de redenen waarom methemoglobinemie, of het ‘blauwebabysyndroom’ optreedt, een aandoening waarbij bijna geen zuurstof de lichaamscellen bereikt. Volgens het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (Spaanse link) zijn de belangrijkste bronnen van nitrieten:
- snijbiet
- bieten
- sla
- selderij
- spinazie
- pompoen
- raap
- en, op lagere niveaus, onder andere courgette, prei, sperziebonen en wortelen.
Daarom raadt deze instantie aan om spinazie en snijbiet niet te eten voor de leeftijd van één jaar. Als het om de een of andere reden toch nodig is om ze te gebruiken, zorg er dan voor dat je niet meer dan 20 gram per 100 gram puree gebruikt. Als je baby last heeft van maag- en darminfecties, dan moeten ze helemaal worden geweerd.5
5. Vis met veel kwik
Sommige vissoorten, zoals zwaardvis, geelvintonijn en haai, kunnen zeer hoge gehaltes kwik bevatten. Dit is een verontreiniging die volgens de American Academy of Pediatrics (Engelse link) schadelijke effecten kan hebben op het zich ontwikkelende zenuwstelsel van een kind.
Volgens deze organisatie behoren tegelvissen, Atlantische slijmkop, marlijn, grootoogtonijn en blauwvintonijn ook tot de voedingsmiddelen die je beter niet aan opgroeiende kinderen kunt geven. De rest van de vissen, zoals zalm, forel of tonijn, kan na zes maanden in het dieet worden opgenomen.
6. Cafeïnehoudende voedingsmiddelen
Cafeïne zit in voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, thee, chocolade, snoep, kauwgom, munt en sommige dranken zoals energiedrankjes en koolzuurhoudende dranken.
Een groep onderzoekers publiceerde in het tijdschrift Frontiers in psychiatry (Engelse link) dat cafeïne een stimulerend middel is voor het centrale zenuwstelsel en dat het de slaappatronen van baby’s kan verstoren en prikkelbaarheid kan veroorzaken.
Volgens de groep experts zijn zuigelingen kwetsbaar voor cafeïne, dus moet het gecontroleerd worden tijdens de borstvoeding, omdat het via de moedermelk kan passeren.
Verder stellen gezondheidsinstanties dat er tot nu toe geen ‘veilige dosis’ cafeïne is vastgesteld voor kinderen onder de 12 jaar. Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (Engelse link) is echter van mening dat 3 milligram per kilogram gewicht per dag veilig zou kunnen zijn.
Tegelijkertijd stelt het Johns Hopkins Ziekenhuis (Engelse link) dat, hoewel er geen federale richtlijnen zijn, zij aanbevelen om te wachten met het opnemen van cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken in het dieet van een kind tot de leeftijd van vier jaar.
7. Bewerkte voedingsmiddelen
Bewerkte voedingsmiddelen zoals salami, ham, gebak, snacks, ontbijtgranen, kruiden en instant soepen bevatten veel zout, suiker en additieven die schadelijk zijn voor je baby. Daarom staan ze op de lijst van voedingsmiddelen die je beter niet aan je baby van 6 maanden kunt geven.
The American Journal of Clinical Nutrition(Engelse link) wijst er ook op dat bewerkte voedingsmiddelen vitale voedingsstoffen missen die nodig zijn voor een goede groei en ontwikkeling van je baby.
8. Zout en suiker
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) stelt voor om de zoutconsumptie onder de bevolking te verminderen, vooral bij kinderen. Men raadt aan om het helemaal niet te gebruiken in babyvoeding tot na twee jaar. Maar wat is de belangrijkste reden? Nou, hun nieren zijn nog niet voorbereid op de hoeveelheid natrium die zout levert.
Daarnaast moeten baby’s de originele smaken van elk voedingsmiddel kunnen proeven, zonder zout, zodat ze hun smaak en voorkeuren beginnen vast te stellen.
Wat betreft suikerconsumptie stelt de WHO dat de consumptie beperkt moet worden tot minder dan 10 procent van de totale calorie-inname en stelt voor om het nog verder te beperken, namelijk tot 5 procent van de totale calorieën in het dieet van een kind. Mogelijk overgewicht of obesitas en een verhoogd risico op tandbederf rechtvaardigen deze beperking bij kinderen.
Je moet je baby niet alleen geen geraffineerde of bruine suiker geven, maar ook geen voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals ijs, koekjes, gebak, frisdrank, commerciële sappen, energiedrankjes en sportdrankjes.
De European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (Spaanse link) beveelt aan om geen suiker te gebruiken in het dieet van baby’s tot 2 jaar. Vanaf dat moment wordt aangeraden om tot slechts vier theelepels per dag te gebruiken.
9. Allergene voedingsmiddelen
Het wordt niet volledig afgeraden om vanaf zes maanden zeer allergene voedingsmiddelen zoals pinda’s, noten, eieren, koemelk, tarwe, vis, schaaldieren, sesam en soja met voorzichtigheid in het dieet van zuigelingen op te nemen.
De organisatie Alleen over kinderen (Engelse link) raadt echter aan om ze één voor één te introduceren, met een tussenperiode van enkele dagen, en ze voedingsmiddelen aan te bieden waar je baby al vertrouwd mee is. Ook moeten we deze voedingsmiddelen alleen onder streng toezicht introduceren. Op die manier heb je de tijd om te letten op mogelijke tekenen van een allergische reactie, zoals braken, uitslag, diarree of ademhalingsmoeilijkheden.
Het doel is om een gezond dieet samen te stellen dat is aangepast aan de groeifase van je baby
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de veiligheid van het dieet van je baby voor een gezonde groei. Daarom moeten we eenvoudige specerijen zoals zout, suiker in al zijn aanbiedingsvormen, bewerkte voedingsmiddelen, koffie, thee, chocolade en afgeleiden daarvan uitsluiten.
Wat minimaal bewerkte voedingsmiddelen betreft, moeten koemelk, honing, groene bladeren en andere groenten zoals bieten, rapen, prei en pompoen niet in het dieet van je baby worden opgenomen. Tegelijkertijd moeten we voedingsmiddelen met een bepaalde vorm en textuur, zoals druiven, wortels en rauwe appels, ook uit het dieet weren vanwege het risico op verstikking.
Het is noodzakelijk om te zorgen voor een evenwichtige en gevarieerde voeding die zowel kwalitatief als kwantitatief voldoende is. Bovendien is dit het juiste moment om goede eetgewoonten aan te leren, te beginnen met een gezond gezinsdieet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Abad, A. M. D., Aparicio, L. G., Leiva, D. M., Núñez, S. V., Fernández, A. H., & Rey, E. O. (2022). Metahemoglobinemia infantil o síndrome del niño azul. Revista Sanitaria de Investigación, 3(7), 97. https://revistasanitariadeinvestigacion.com/metahemoglobinemia-infantil-o-sindrome-del-nino-azul/
- Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. (s.f.). Leche fortificada de vaca y alternativas a la leche. Recuperado de https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/leche-de-vaca-y-alternativas-a-la-leche.html
- Chang, D. T., Abdo, K., Bhatt, J. M., Huoh, K. C., Pham, N. S., & Ahuja, G. S. (2021). Persistence of choking injuries in children. International journal of pediatric otorhinolaryngology, 144, 110685. https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2021.110685
- European Food Safety Authority. (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. Retrieved May 27, 2015, from https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102
- Healthychildren. American Academy of Pediatrics. Healthy Fish Choices for Kids. Disponible en: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/Protecting-Your-Children-From-Contaminated-Fish.aspx
- Johns Hopkins. Is Coffee Bad for Kids? Actualizado: 19 de febrero de 2020. Disponible: https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/Is-Coffee-Bad-for-Kids
- Jones, J. A., Hopper, A. O., Power, G. G., & Blood, A. B. (2015). Dietary intake and bio-activation of nitrite and nitrate in newborn infants. Pediatric research, 77(1-2), 173–181. https://doi.org/10.1038/pr.2014.168
- Michigan State University. MSU Extension Food & Health. Why you should avoid feeding honey to an infant. Publicado el 19 de febrero del 2021. Disponible en: https://www.canr.msu.edu/news/babies_and_honey_dont_go_together
- Only About Children. Guía paso a paso para introducir alimentos alergénicos a su bebé. Actualizado: 2023. Disponible: https://www.oac.edu.au/news-views/introducing-allergenic-foods-to-your-baby/
- Organización Mundial de la Salud (OMS). Reducir el consumo de sal. Actualizado: 29 de abril de 2020. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
- Poti, J. M., Mendez, M. A., Ng, S. W., & Popkin, B. M. (2015). Is the degree of food processing and convenience linked with the nutritional quality of foods purchased by US households?. The American journal of clinical nutrition, 101(6), 1251–1262. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.100925
- Sociedad Europea de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica (ESPGHAN). Ingesta de azúcar en Bebés, Niños y Adolescentes. Disponible en: https://academianutricionydietetica.org/NOTICIAS/azucarespghan.pdf
- Recommendations for consumption due to the presence of nitrates in leafy vegetables. Aecosan – Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. (n.d.). https://www.aesan.gob.es/en/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/nitratos_hortalizas.htm
- Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Frontiers in psychiatry, 8, 80. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2017.00080