Huidkleurveranderingen bij pasgeborenen

De huidskleur van de pasgeborene verandert naarmate de baby rijper wordt en de onvolgroeide bloedsomloop verandert. Lees verder voor meer informatie.
Huidkleurveranderingen bij pasgeborenen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 10 februari, 2024

De huid van pasgeborenen verandert na verloop van tijd. In feite zijn de kleurveranderingen die ze ondergaan het gevolg van situaties die zich in het lichaam voordoen. Sommige kunnen zelfs tekenen van een probleem zijn. Het kan enkele maanden duren voordat de permanente kleur van de baby zich ontwikkelt. Lees verder om meer te ontdekken over huidkleurveranderingen bij pasgeborenen.

Waarom treden er bij pasgeborenen huidkleurveranderingen op?

Als een baby geboren wordt, hangen huidkleurveranderingen nauw samen met de omgeving en de gezondheid van de baby. Dit zijn aandoeningen die normaal kunnen zijn, tenzij ze te lang duren.

Blauwe voeten en handen

Acrocyanose is een blauwe verkleuring van de voeten en handen bij pasgeborenen. Na de geboorte komt deze aandoening vaak voor en wordt gezien in de eerste paar uur van het leven.

Deze verkleuring ontstaat doordat zuurstof en bloed bij voorkeur door andere, belangrijkere delen van het lichaam stromen, zoals de longen, hersenen en nieren, in plaats van door de voeten en handen.

Naarmate de tijd verstrijkt, raakt het lichaam van de baby gewend aan de dynamiek van de bloedsomloop die het in de toekomst zal hebben. Het kan echter tijdelijk voorkomen als de baby het bijvoorbeeld koud heeft na een bad.

Huidkleurveranderingen bij een pasgeborene
Cyanose kan over het hele lichaam of op bepaalde plekken voorkomen en geeft de baby een blauwachtige kleur. Dit komt doordat de rode bloedcellen niet genoeg zuurstof naar de organen of weefsels vervoeren.

Paarse lippen en nagels

Blauwebabysyndroom (Engelse link) is een aandoening die bij de geboorte of in de eerste levensmaanden voorkomt. Het belangrijkste kenmerk is een algemene paarsachtige verkleuring van de huid, cyanose genoemd. De gebieden met de dunste huid, zoals de lippen, nagelbedden en oorlellen, zijn het meest opvallend. Cyanose kan verschijnen (Engelse link) over het hele lichaam of rond het gezicht of de mond.

Gele huid

Geelzucht is het geel worden van de huid of het oogwit. In de meeste gevallen begint de manifestatie in het gezicht en verspreidt zich dan naar de borst, onderbuik en benen. De gelige kleur (Engelse link) ontstaat doordat het lichaam rode bloedcellen afbreekt, wat een normaal proces is bij pasgeborenen.

Het product van deze afbraak is bilirubine, dat door de lever wordt gemetaboliseerd en de gele kleur veroorzaakt. Deze pigmentatie verdwijnt meestal vanzelf. Soms is de lever van een pasgeborene echter niet in staat om bilirubine snel genoeg te metaboliseren.

Roze of roodachtige huid

Pasgeborenen hebben vaak een licht uiterlijk of een roze huidskleur. Deze verkleuring komt door de bloedvaatjes die zichtbaar zijn door de tere, dunne huid van de baby. Deze tint is niet de uiteindelijke tint, maar er wordt een grotere hoeveelheid natuurlijk pigment aangemaakt om kleur te geven. Daarnaast kunnen pasgeborenen gekleurde moedervlekken hebben, zoals wijnvlekken.

Bleke huid

Baby’s hebben bij de geboorte een onderontwikkeld bloedcirculatiesysteem, dus het komt vaak voor dat er daardoor verschillende tinten ontstaan. De microvasculatuur blijft zich ongeveer 4 maanden (Engelse link) ontwikkelen. Baby’s hebben op  hun beurt een lagere concentratie melanine dan volwassenen in de huid die wordt blootgesteld aan zonnestralen.

Een pasgeboren baby in een deken gewikkeld
Pasgeborenen kunnen een bleke huid hebben omdat hun huidlagen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daardoor hebben ze niet genoeg melanine om voor meer kleur te zorgen.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Sommige huidkleurveranderingen bij pasgeborenen kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem en vereisen medische aandacht. Als de paarsachtige tint niet verdwijnt na een huilbui, kan dit een teken zijn van een onvolgroeide bloedsomloop of een ademhalingsprobleem. Ook als de baby cyanose van de lippen, nagels en huid heeft.

Hartafwijkingen veroorzaken cyanose bij baby’s omdat het zuurstofgehalte in het bloed lager is dan het zou moeten zijn.

De huid van pasgeborenen en de onvolwassenheid ervan

De huidskleur van pasgeborenen verandert naarmate de baby rijper wordt en de onvolwassen bloedsomloop van de baby verandert. Baby’s hebben ook een zeer dunne huid en zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Na de leeftijd van één jaar begint het huidoppervlak volledig te rijpen en wordt het functioneel en dikker en fungeert het als natuurlijke isolatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fluhr JW, Darlenski R, Taieb A, Hachem JP, Baudouin C, Msika P, De Belilovsky C, Berardesca E. Functional skin adaptation in infancy – almost complete but not fully competent. Exp Dermatol. 2010 Jun;19(6):483-92. doi: 10.1111/j.1600-0625.2009.01023.x. Epub 2010 Mar 23. PMID: 20353516.
  • Steinhorn RH. Evaluación y manejo del neonato cianótico. Clin Pediatr Emerg Med . 2008; 9 (3): 169-175. doi: 10.1016 / j.cpem.2008.06.006
  • Mitra S, Rennie J. Neonatal jaundice: aetiology, diagnosis and treatment. Br J Hosp Med (Lond). 2017 Dec 2;78(12):699-704. doi: 10.12968/hmed.2017.78.12.699. PMID: 29240507.
  • Piazza J, Douin C, Bodson L, Ghuysen A, D’Orio V. Le cas clinique du mois. Syndrome du bébé bleu: la vérité cachée au fond du puits [Blue baby syndrome: the source of the truth]. Rev Med Liege. 2014 Apr;69(4):175-9. French. PMID: 24923096.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.