Meest voorkomende twijfels over pasgeborenen in hun eerste uren

De meest voorkomende twijfels over pasgeborenen ontstaan als je thuiskomt van de kraamafdeling, dus verduidelijk ze met de arts vóór het ontslag.
Meest voorkomende twijfels over pasgeborenen in hun eerste uren
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Als de baby geboren is, ontstaan er veel zorgen bij ouders, vooral bij hen die deze ervaring voor de eerste keer meemaken. Hoewel bepaalde lichamelijke verschijnselen veel voorkomen en van voorbijgaande aard zijn, kunnen ze door een gebrek aan kennis toch grote ongerustheid veroorzaken. Daarom delen we vandaag de meest voorkomende twijfels over pasgeborenen in de eerste uren van hun leven met je, en geven we de antwoorden op al die twijfels. Lees dus verder!

1. De handen en voeten van mijn baby zijn blauwachtig, is dit normaal?

In de eerste uren na de geboorte is het normaal dat de handen en voeten van de baby koud zijn en een blauwachtige tint hebben. Hun bloedsomloop is zich namelijk aan het aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder.

Deze kleuring wordt vooral waargenomen in de extremiteiten omdat die uit bloedvaten van een kleiner kaliber bestaan. Dit hoeft niet te betekenen dat ze het koud hebben. Het is echter raadzaam ze de juiste hoeveelheid warmte te bieden.

Na een paar uur of dagen krijgen deze lichaamsdelen dezelfde kleur als de rest van de huid.

2. Twijfels over pasgeborenen: waarom is het hoofd van mijn baby asymmetrisch?

Sommige baby’s kunnen met een enigszins misvormd hoofd geboren worden omdat de botten waaruit het hoofd bestaat nog niet samengevoegd en verzegeld zijn en bij het passeren van het geboortekanaal ‘wat ingedeukt’ kunnen zijn.

Deze asymmetrie, verlenging, of bobbel die in het hoofd van de pasgeborene verschijnt normaliseert gewoonlijk naarmate de dagen verstrijken. Het zou dus geen grote bezorgdheid moeten wekken.

3. Hoe vaak moet ik mijn baby voeden?

Een van de meest voorkomende twijfels over pasgeborenen heeft betrekking op de frequentie waarmee ze gevoed moeten worden. Het beste is dus borstvoeding te geven op verzoek of de borstvoeding te begeleiden op basis van de signalen van je baby.

In het algemeen nemen pasgeboren baby’s dagelijks tussen de 8 en 12 voedingen melk. Dat is gemiddeld één voeding om de 2 tot 3 uur. Dit komt door de geringe capaciteit van hun maag. Tot ze zichzelf beginnen te reguleren, kun je ze de eerste weken beter niet langer dan 3 of 4 uur zonder borstvoeding laten.

A other breastfeeding her newborn.
Borstvoeding geven op verzoek is de beste strategie om je baby te voeden en ook om de hechting tussen moeder en kind te bevorderen.

4. Mijn baby slaapt veel, mag ik hem wakker maken?

Je hoeft niet te schrikken als je pasgeboren baby veel slaapt, want het is gebruikelijk dat ze tussen 16 en 20 uur per dag rusten. We raden niet aan ze wakker te maken, tenzij ze al 2 tot 3 uur slapen en gevoed moeten worden.

Het is belangrijk op te merken dat baby’s in dit stadium nog geen vast slaapritme hebben. Het is dus belangrijk je aan hun behoeften aan te passen en geleidelijk routines in te bouwen om ze te helpen rusten.

5. De huid van mijn baby is droog, hoe behandel ik dat?

Een pasgeboren baby kan na de geboorte een droge en schilferige huid hebben, of die 2 of 3 dagen na de geboorte beginnen te vervangen. Dit schilferingsproces is normaal en duurt meestal ongeveer 3 weken. Na deze tijd vervangt de nieuwe huid de oude en verdwijnt de droogheid.

Extra producten gebruiken om het te behandelen is niet nodig. In sommige gevallen kan je echter een speciale olie- of alcoholvrije lotion of parfum aanbrengen.

6. Twijfels over pasgeborenen: wanneer mag je hun nagels knippen?

Een andere veel voorkomende twijfel over pasgeborenen is het moment waarop hun nagels geknipt moeten worden. Baby’s worden meestal geboren met erg lange vingernagels en om te voorkomen dat ze zich krabben, moet je ze vanaf de eerste dag van de geboorte kort houden.

Sommige moeders kiezen ervoor ze wanten om te doen om te voorkomen dat ze zich bezeren, terwijl ze een paar dagen wachten met het knippen van de nagels. Het is echter het beste ze geen wanten aan te doen en hun handjes vrij te laten om hun tastzin te stimuleren en ze de wereld te laten leren kennen.

7. Twijfels over pasgeborenen: waarom heeft mijn baby witte pukkeltjes op zijn neus?

70% van de pasgeboren baby’s kan last hebben van een voorbijgaande aandoening die erythema toxicum (Spaanse link) heet. Dit verschijnt in de vorm van witte pukkeltjes met een rode basis die op het gezicht, de romp en de ledematen te zien zijn. Ze verdwijnen meestal tussen 3 dagen en 2 weken na de geboorte.

Ook kan een pasgeborene milium op de neus of kin hebben, dat meestal na een paar dagen zonder behandeling verdwijnt.

Hun kinderarts zal de mogelijke dermatologische aandoeningen die de baby presenteert evalueren en de goedaardigheid en vergankelijkheid ervan bevestigen.

8. Is het normaal dat mijn baby vaak niest en de hik heeft?

Niezen en de hik zijn twee veel voorkomende verschijnselen bij baby’s. Niezen verschijnt als een natuurlijke reflex die nodig is om de kleine neusgangen vrij te maken. De hik komt ook vaak voor, maar de oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk. Zeker is dat deze twee symptomen na verloop van tijd minder worden.

9. Waarom is mijn baby geel?

Sommige pasgeboren baby’s kunnen last hebben van een aandoening die geelzucht heet. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed. Dit is normaal en neemt in de meeste gevallen af naarmate de baby meer vertrouwd raakt met borstvoeding.

Als het bilirubinegehalte erg hoog is, kan de kinderarts aanbevelen de baby in het gezondheidscentrum onder een speciale lamp te leggen. Door de lichtenergie kan de bilirubine in de huid worden gemetaboliseerd en via de urine worden uitgescheiden.

10. Doet de navelstreng pijn?

Een van de meest voorkomende twijfels over pasgeborenen is of de baby pijn voelt als de navelstreng gemanipuleerd wordt. We kunnen je geruststellen. Het bewegen en schoonmaken van het stompje van de navelstreng is niet pijnlijk. Er zitten namelijk geen zenuwen in de vernauwing ervan.

Het is heel belangrijk dat je niet bang bent het dagelijks schoon te maken en dat je het aan de lucht blootstelt en uit de luier houdt, zodat het droogt en niet geïnfecteerd raakt.

Het is gebruikelijk dat dit overblijfsel er in de eerste 2 weken van het leven af valt. In deze periode moet je de aanwezigheid van tekenen van infectie, zoals nare geur, roodheid en ontsteking in het navelgebied, evalueren. Als een van deze verschijnt, raadpleeg dan je kinderarts.

11. Hoe weet ik of mijn baby te ingepakt is?

De belangrijkste regel bij het aankleden van je pasgeboren baby is dat je hem één laag kleding meer aantrekt dan wat je zelf draagt.

De eerste dagen heeft je baby nog niet het vermogen om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Hij heeft dus meer warmte nodig als de omgeving koud is. Maar je moet oppassen dat je ze niet te veel inpakt, want ze kunnen niet tegen oververhitting. Dat kan dus gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

12. Twijfels over pasgeborenen: hoe moet een pasgeborene slapen?

Baby’s moeten op hun rug en op een veilige ondergrond slapen om de slaap en ontwikkeling te bevorderen en ook om het risico van plotse dood syndroom te verminderen, zoals het Ministerie van Gezondheid van Argentinië  (Spaanse link) verklaart.

Enkele punten om zeker van te zijn zijn dat de wiegmatras stevig is en dat er geen voorwerpen in liggen. Hij moet vrij zijn van lakens, dekbedden, kussens en speelgoed, want de aanwezigheid daarvan verhoogt het risico op verstikking.

Pasgeboren baby’s mogen niet op hun zij of op hun buik slapen.

13. Waarom heeft het hoofd van mijn baby zachte delen?

De zachte delen van het hoofd van de baby zijn de fontanellen. De bovenste is ruitvormig en wordt waargenomen als een lichte inzinking in het midden van het hoofd, en de achterste is driehoekig en ligt achter op het hoofd.

Deze sluiten zich meestal in het eerste levensjaar. Hun functie is om de hersenen en de schedel te laten groeien.

14. Hoe snel kan ik mijn baby mee naar buiten nemen voor een wandeling?

Een van de meest voorkomende twijfels over pasgeborenen is wanneer je ze mee naar buiten kunt nemen voor een wandeling. Je kunt ze mee naar buiten nemen zodra je uit het gezondheidscentrum ontslagen bent. Het is een goed idee om dat overdag te doen, als de temperatuur aangenaam is en de zon niet sterk staat. Kies niet-bevolkte plaatsen die vrij zijn van rook en lawaai.

15. De luier van mijn baby heeft vaginale afscheiding, hoe komt dat?

Een wat vreemde ontdekking voor ouders is het ontdekken van wat vaginale afscheiding in de luier van hun baby. Het is echter een vrij normale bevinding bij pasgeborenen en wordt geproduceerd door de passage van oestrogenen van de moeder door de placenta.

Deze afscheiding is wittig en soms bloederig, net als een menstruatie. Maak je geen zorgen, het gaat meestal na een paar dagen over.

Een pasgeboren baby in bad doen hoeft niet elke dag. Maar als je het wilt doen omdat het weer het rechtvaardigt, kan dat.

16. Twijfels over pasgeborenen: moet mijn baby dagelijks in bad?

Het is niet nodig om pasgeborenen dagelijks in bad te doen. Een ideale frequentie zou 3 keer per week zijn en niet langer dan 5 minuten. Het is een goed idee om ze alleen met lauw water te baden. En als de kinderarts het toestaat voeg je alleen een beetje neutrale zeep toe.

Als een baby dagelijks in bad gaat, bestaat het risico dat zijn tere huid beschadigd wordt. Natuurlijk moeten het gezicht en de hals dagelijks schoongemaakt worden, evenals het luiergebied en de navelstreng.

17. Hoeveel gewicht moet een pasgeboren baby wekelijks aankomen?

Dit kan bij baby’s variëren, want er zijn verschillende individuele factoren, zoals de soort voeding die ze krijgen. Let eerst en vooral op de gewichtsverloopcurve van je baby, of hij nu borstvoeding of flesvoeding krijgt.

Om een bereik vast te stellen, moet de baby tussen 100 en 250 gram per week aankomen. Het is echter normaal dat baby’s in de eerste week na de geboorte ongeveer 10% van hun gewicht verliezen, dus deze progressie zal na die tijd beginnen.

18. Wanneer kan ik mijn baby een fopspeen aanbieden?

Het is beter de eerste dagen na de geboorte geen fopspeen aan te bieden, omdat die de borstvoeding kan verstoren. Het is raadzaam te wachten tot dit proces goed op gang is gekomen voordat je de fopspeen begint aan te bieden, en dat is meestal ongeveer 6 weken na de geboorte.

De meest voorkomende twijfels over pasgeborenen

Zeker, het is normaal dat er in de eerste weken van het leven vragen rijzen over de gezondheid en verzorging van pasgeborenen. Vooral als je een nieuwe moeder bent en voor de uitdagingen staat om aan alle behoeften van een klein schepsel te voldoen.

Het belangrijkste is dat je elk van deze twijfels met je kinderarts opheldert en geen actie onderneemt zonder eerst zijn of haar goedkeuring te hebben. Het is een goed idee om de vragen die opkomen vóór de komst van je baby op te schrijven om ze al vroeg te kunnen ophelderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.