Hoe ontwikkel je de intelligentie van je baby

Hoe ontwikkel je de intelligentie van je baby
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 juli, 2018

We hebben al vaak gehoord dat baby’s veel dingen in de baarmoeder kunnen leren. Maar als ze eenmaal zijn geboren, dan zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken om de intelligentie van je baby te ontwikkelen.

De technieken om de intelligentie van onze kinderen te ontwikkelen en te verbeteren zijn gevarieerd maar eenvoudig. Ze zijn allemaal zeer positief voor de baby.

Als ze van jongs af aan worden toegepast, help dat je kind niet alleen om intelligent te worden, maar ook gelukkig en verenigd te zijn met zijn ouders.

Zou je graag willen weten hoe je de intelligentie van je baby kan ontwikkelen? Hier zijn een aantal technieken, voor zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling.

“Er is altijd een moment in je kindertijd wanneer de deur opengaat en de toekomst binnen laat.”

– Graham Greene –

De Tomatis-methode voor de stimulering van de intelligentie

Met meer dan 50 jaar van onderzoek richtte Dr. Alfred A. Tomatis de discipline van luistertherapie op. Dit onderzoek brengt vakgebieden samen die betrekking op perceptie, communicatie en luisteren.

Baby met koptelefoon

Muziek stimuleert baby’s vanaf een jonge leeftijd. Dr. Tomatis is van mening dat het oor veel meer functies heeft dan er zijn ontdekt. Naast het luisteren en het helpen handhaven van het evenwicht, verhoogt het auditieve zintuig ook het elektrische potentieel van de hersenen.

Hij concludeerde dat het oor kan helpen het leren te verbeteren en de algemene ontwikkeling te stimuleren en dat het kan worden gestimuleerd door bepaalde geluiden. Het verbetert de communicatie en het leervermogen, vooral bij baby’s en jonge kinderen. Daarnaast verbetert het ook de motoriek en balans.

Wat is de Tomatis-methode?

De Tomatis-methode bestaat uit een muziektherapie. Deze is gebaseerd op het luisteren naar composities van Mozart, gregoriaanse gezangen en de stem van de moeder, zelfs in de baarmoeder.

Met deze methode willen we een ontspanning van de spieren in het middenoor voorkomen. Die gewoonte kunnen sommige baby’s onbewust ontwikkelen en daardoor bepaalde geluidstimuli blokkeren.

De kleintjes zijn uitgerust met een koptelefoon die de geluiden reproduceert, gefilterd op bepaalde hoge frequenties, die Dr. Tomatis beschouwt als de natuurlijke frequenties bij de ontwikkeling van het gehoor.

Je kunt ook het gehoor van je baby ontwikkelen terwijl hij in de baarmoeder zit, luisterend naar de bovengenoemde muziek.

Studies bevestigen dat de muziek van Mozart een directe invloed heeft op de ontwikkeling van baby’s, zowel creatief als intellectueel. Zowel psychologen, leerkrachten, spraaktherapeuten als artsen adviseren deze behandeling.

Zwangere buik met koptelefoon

Nu ken je enkele uitstekende technieken om de intelligentie van je baby in de baarmoeder te stimuleren. Door naar Mozart te luisteren, kan je het gehoor van je baby al op zeer jonge leeftijd ontwikkelen.

Nu presenteren we de eenvoudigste tips om de intelligentie van je baby te ontwikkelen en te verbeteren.

Hoe ontwikkel je de intelligentie van je baby?

1. Creëer een band met je baby

Volgens Tracy Cutchlow, auteur van het boek ‘Brain Rules for Babies’, zijn de hersenen op zoek naar veiligheid. En als het geen veilige omgeving waarneemt, is het veel moeilijker om te leren. Het is zeer belangrijk je kind zekerheid te geven.

Een van de veiligste manieren om je baby zekerheid te bieden, is door het onderhouden van een sterke relatie met je partner. Het is ook een uitstekende manier om een ​​band met je baby op te bouwen door regelmatig tegen je baby te praten en contact te leggen via huid-op-huid-contact.

2. Vertel hem hoe je dag was

Een van de manieren waarop je de intelligentie van je baby kunt ontwikkelen, is door veel met hem te praten terwijl hij in de baarmoeder zit. Studies bevestigen dat het kan helpen je kind meer te laten praten op 3-jarige leeftijd.

Het varieert van het aantal woorden en hun complexiteit. Wanneer je je baby over je dag vertelt, geef je hem veel woorden die perfect werken.

3. Communiceer ‘face to face’ met hem

Als dit betekent dat je grappige gezichten naar je baby trekt, doe het dan! Dit is een uitstekende manier om zijn intelligentie te ontwikkelen. Volgens studies beginnen baby’s met 3 of 4 maanden oud gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Met 5 maanden kunnen zij emoties in gezichten herkennen en tussen de 7 en 9 maanden kunnen ze de gebaren van een hond of aap begrijpen.

Verbale communicatie zal ervoor zorgen dat je baby in de toekomst beter in een team zal kunnen samenwerken, met minder argumenten en sterkere relaties.

4. Wijs objecten aan

Studies bevestigen dat baby’s veel sneller leren als je objecten aan ze aanwijst. Eerst zal je baby naar jou kijken als je iets aan hem aanwijst, maar naarmate hij ouder wordt, dan zal hij naar de objecten beginnen te kijken. Na 9 maanden zal hij degene zijn die je de objecten aanwijst. Probeer altijd dingen aan hem aan te wijzen.

Met deze tips zal het veel gemakkelijker zijn om de gewenste resultaten te behalen. Het is echter het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk geniet van de tijd die je met je baby doorbrengt.

Je zal zien dat je de band tussen moeder en kind kan versterken en dat dit ook de emotionele band zal verdiepen. Ga ervoor! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parra, A. C. (2003). Programa de estimulación prenatal del quinto al noveno mes de gestación: desarrollo de la capacidad cerebral y de la inteligencia promoviendo el aprendizaje de los bebés en el útero (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/14257
  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.