Hoe leef je gelukkig terwijl je borstvoeding geeft?

Borstvoeding geven is niet voor iedereen een plezierige ervaring. Hier enkele tips om deze fase toch zo gelukkig mogelijk te beleven.
Hoe leef je gelukkig terwijl je borstvoeding geeft?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 december, 2018

Van alle periodes van het moederschap is de periode dat je borstvoeding geeft een van de meest bijzondere. In deze periode vormt er zich een ongeëvenaarde band tussen moeder en haar kind. Daarnaast is het een verantwoordelijkheid en een eer voor haar om de bron van voedsel te zijn.

Temidden van zoveel emoties en taken is het noodzakelijk om ruimte over te laten om gelukkig te leven in de periode dat je borstvoeding geeft.

Borstvoeding geven is zelfs zo belangrijk dat je ermee begint wanneer je baby nog maar een paar minuten oud is.

Dit heeft twee functies: de eerste is om de baby al vroeg een connectie te geven met zijn moeder en zijn zuigreflexen te testen. Daarnaast is het belangrijk voor hem om de nodige voedingsstoffen uit de eerste melk, colostrum genaamd, te absorberen en te verteren.

Vooral nieuwe moeders kunnen in deze periode wat zorgen hebben. Hier zijn een aantal belangrijke aanbevelingen zodat jij en je kleintje gelukkig kunnen leven tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.

Tips om gelukkig te zijn tijdens de periode dat je borstvoeding geeft

1. Heb geen twijfels en schaam je niet

Borstvoeding geven is een volkomen natuurlijk proces. Denk maar aan dieren, die net als ons zoogdieren zijn. Ze kunnen niet redeneren waarom ze het doen, maar toch zijn ze perfect in staat om hun jongen te voeden.

Laat je niet afschrikken door mensen die zeggen dat je het niet in het openbaar moet doen of dat je je moet verstoppen om borstvoeding te geven. Er is geen grotere misvatting dan dat. Voel je altijd in je recht om je baby te voeden wanneer dat nodig is.

Tips om gelukkig te zijn tijdens de periode dat je borstvoeding geeft

2. Vind de juiste houding

In het begin is het normaal dat je je misschien niet op je gemak voelt in de klassieke houding om je baby te voeden. Er zijn echter nog veel meer posities. De keuze hangt helemaal af van wat comfortabel is voor jou en de baby.

Een slechte houding kan leiden tot slechte melkproductie en irritatie van de tepel. Dit komt door de slechte zuigkracht van de baby wanneer hij oncomfortabel is.

Het is echter geen factor waar je je veel zorgen om hoeft te maken. Met tijd zal je erachter komen welk van de vele posities het best bij jou past. Dit zal ook het probleem oplossen.

Borstvoeding geven is zo belangrijk dat je er in feite mee begint wanneer de baby nog maar een paar minuten oud is. Het kan echter zorgen voor vragen en twijfels, vooral bij nieuwe moeders.

3. Wat moet je eten?

De baby krijgt via de moedermelk de voedingstoffen binnen die de moeder in haar lichaam heeft. Deze zijn natuurlijk verkregen via haar dieet. Daarom wordt aanbevolen dat moeders ongezonde gewoontes achterwege laten – zoals tijdens de zwangerschap – en zich aan een compleet en gevarieerd dieet houden.

Volgens deskundigen zijn de essentiële voedingsstoffen in deze periode:

  • calcium
  • ijzer
  • koolhydraten (die leveren energie)
  • eiwitten
  • gezonde vetten

Vergeet ook niet om altijd gehydrateerd te blijven.

4. Is het tijd om te stoppen?

Er zijn moeders die zich ongemakkelijk voelen als ze te lang borstvoeding geven. Enerzijds maken ze zich zorgen dat ze niet genoeg melk produceren om aan de behoeften van hun kind te voldoen. Anderzijds zijn ze bang dat het schadelijk kan zijn wanneer ze niet op tijd stoppen.

Wat de eerste betreft is het belangrijk dat je na 6 maanden andere voedingsmiddelen aan je baby gaat aanbieden om een gevarieerd dieet te creëren. Je melkproductie zou geen probleem moeten zijn; het regelgevende mechanisme van je lichaam zal daarvoor zorgen.

Wat de tweede zorg betreft, langdurig borstvoeding geven is niet schadelijk. Als moeder en kind het willen zou je vijf, zes of zelfs zeven jaar borstvoeding kunnen geven.

Er is echter vaak veel sociale druk hierover. Nogmaals, degenen die de keuze maken zijn jij en je kind. Kritiek is eigenlijk te wijten aan het gebrek aan informatie vanuit de samenleving.

Een moeder vormt een band met haar kind vals ze borstvoeding geeft

5. Wat kan er misgaan?

Zoals bij elke nieuw proces in ons leven waarmee we geconfronteerd worden maken we ons zorgen dat iets ons problemen kan geven. De meeste moeders slagen er echter in om succesvol borstvoeding te geven, ook zij die voor het eerst moeder zijn.

Natuurlijk kunnen er zich problemen voordoen. De meest voorkomende zijn ontsteking of pijn in de tepels en een conditie genaamd mastitis.

Geen van deze is echter ernstig. Je kan er makkelijk overheen komen met bepaalde zorg en natuurlijk de hulp van je dokter.

Onthoud als laatste dat je niet alleen bent in dit proces. Je partner, je familie en je vrienden zijn er om je te helpen en te adviseren. Je zorgen voor jezelf houden is het laatste wat je moet doen: uit ze om kalm te blijven.

Als je toch nog met deskundigen – naast je dokter natuurlijk – over dit onderwerp wilt praten zijn er groepen toegewijd aan het adviseren van moeders met zorgen en problemen zodat de moeder gelukkig kan leven terwijl ze borstvoeding geeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Martín, M. M., & de Ramognini, P. G. (2015). El camino para una lactancia y crianza feliz. Grijalbo.
  • Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272011000300007&script=sci_arttext&tlng=pt

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.