Het afbouwen van de borstvoeding

In het leven van elke baby, komt er een tijd dat het afbouwen van de borstvoeding begint. Dan begint het opbouwen van het voedingspatroon van je baby.
Het afbouwen van de borstvoeding

Laatste update: 21 juni, 2018

Een van de beste manieren om je baby te helpen om borstvoeding vaarwel te zeggen is het opbouwen van een voedingspatroon met vaste voeding gedurende de dag. Dit betekent dat je begint met het afbouwen van de borstvoeding en dit overdag niet meer aanbiedt. Je kan altijd in de avond nog borstvoeding geven.

Hoe werkt deze methode? Hoe pas je dit toe? In dit artikel zullen we je daarover alles vertellen.

Over het algemeen zouden moeders moeten wachten met het afbouwen van de borstvoeding tot hun baby 8 tot 9 maanden oud is.

Tegen deze tijd zijn de kinderen begonnen met bijvoeding. Dit betekent dat de baby nog steeds alle voedingstoffen krijgt die zij nodig heeft, zelfs wanneer ze minder borstvoeding aangeboden krijgt.

Deze manier van het opbouwen van het voedingspatroon van je baby vraagt om een bepaalde rijpheid. Je baby moet zich kunnen focussen op andere stimuli. Dit betekent dat de zintuigen van je baby voldoende ontwikkeld moeten zijn om het opbouwen van het voedingspatroon tot een succes te maken.

Het is echter niet altijd zo gemakkelijk. Sommige baby’s zijn erg gehecht aan de borst van de moeder, zelfs wanneer ze niet eens echt honger hebben. 

Maar geen stress wanneer dit het geval is. Niets is onmogelijk. Hieronder vind je enkele suggesties die je helpen je doel te bereiken.

Redenen voor het afbouwen van de borstvoeding

Overdag geen borstvoeding meer geven is de eerste stap naar de transitie naar andere voeding. Hiervan kan flesvoeding wel of geen onderdeel uitmaken.

De meest voorkomende redenen voor een moeder om hiervoor te kiezen zijn:

  • Een persoonlijke keuze van de moeder. 
  • Verminderde interesse van het kind.
  • Weinig tot geen melkproductie in de borsten.

Advies voor het afbouwen van de borstvoeding

1. Stop met het geven van borstvoeding gedurende de dag

Hoewel deze tip misschien voor de hand ligt, is het belangrijk dit te benoemen. Vele moeder geven toe aan de verleiding om overdag borstvoeding te geven, zelfs na verscheidene dagen of zelfs weken succesvol afbouwen. 

Je belangrijkste doel tijdens het afbouwen van borstvoeding is om geleidelijk de voedingsgewoontes van je baby te veranderen.

Afbouwen van de borstvoeding: baby met flesje

In plaats van het geven van de borst, vervang je de voeding met fruitpuree, yoghurt voor baby’s of andere recepten die je baby lekker vindt.

Wanneer je baby geen honger heeft, kan je je baby afleiden met iets anders. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld speelgoed, zing liedjes of doe iets anders.

Onthoud dat dit een geweldige moment is om andere texturen, smaken en ingrediënten te introduceren. Gebruik dit daarom voor je eigen gemak om het afbouwen van de borstvoeding te realiseren.

2. Wen je kind aan eten met andere mensen

Gedurende de eerste maanden in het leven van je baby is het geven van borstvoeding synoniem aan het versterken van de band tussen moeder en kind.

Echter, wanneer het afbouwen van de borstvoeding begint, is het van belang dat het kind ook leert eten met andere gezinsleden erbij.

Laat bijvoorbeeld iemand anders de middagvoeding op zich nemen. Of kies daarvoor een andere maaltijd die de familie het beste uitkomt.

Dit is met name van belang bij werkende moeders, of moeders die in de nabije toekomst weer aan het werk gaan.

Tegelijkertijd helpt dit het kind ook om een bepaald gevoel van onafhankelijkheid te ontwikkelen met betrekking tot degene waar hij zich aan hecht.

Moeders zouden moeten wachten met het afbouwen van de borstvoeding tot hun baby 8 tot 9 maanden oud is.

3. Bouw de borstvoeding geleidelijk af

Wederom willen we benadrukken dat dit een proces is. Het is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet.

Wanneer je hier abrupt mee stopt, kan dit voor problemen bij jou en je kind zorgen.

Allereerst moet je kind zich aanpassen aan zijn nieuwe dieet. Ten tweede zal een afname van voeding pijnlijke borsten veroorzaken om deze vol zitten met melk.

Het is ook niet goed voor de nog in ontwikkeling zijnde spijsvertering van je baby om het dieet drastisch om te gooien. Je kind heeft tijd en geduld nodig. Het vraagt om consequent omgaan met deze geleidelijke verandering.

Baby borstvoeding geven

4. Vermijd het afbouwen van de borstvoeding in periodes van stress

Wanneer je baby door een moeilijke tijd gaat, is het afbouwen van de borstvoeding geen goed idee. Bijvoorbeeld wanneer jij weer aan het werk gaat. 

Dit houdt verband met de vorige tip. Te veel abrupte veranderingen kunnen averechts werken wanneer je de gewoontes van je baby wil veranderen.

Daarom, is het belangrijk om hierin verandering aan te brengen vóór of na een drukke periode.

“Wanneer je baby door een moeilijke tijd gaat, is het afbouwen van de borstvoeding geen goed idee. Bijvoorbeeld wanneer jij opnieuw begint met werken.”

5. Begin met het stoppen van borstvoedingen

Moeders zouden het voedingsritme van hun baby in de gaten moeten houden. Hierop gebaseerd zouden eerst de voedingen die niet met slaappatronen te maken hebben gestopt moeten worden.

Dit betekent waarschijnlijk dat je de tweede en de op-een-na-laatste voeding kan stoppen. Misschien kan je dan voeden net na zijn badje.

Het zal echter minder gemakkelijk zijn om de voedingen die verband houden met het slaapritme van je baby te stoppen, omdat dit hen helpt ontspannen.

Het gebruik van flesvoeding, gegeven door de moeder of iemand anders, kan een optie zijn als vervanging van de borstvoeding.

Uiteindelijk is iedere baby anders en dat geldt ook voor de band tussen de moeder en de baby.

Daarom weet niemand beter dan de moeder hoe ze het afbouwen van de borstvoeding het beste kan aanpakken.   

Je zal verstelt staan over het aanpassingsvermogen van je baby. Het is gewoon een kwestie van proberen en kijken hoe het gaat.

Ook kan je, wanneer het nodig is, besluiten dat de tijd nog niet rijp is en het nogmaals proberen op een ander moment. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.