De geur van een baby: een sensationele band

De geur van een baby: een sensationele band
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 12 augustus, 2018

Is er iets lekkerder dan de geur van een pasgeboren kind? Bestaat er iets wat onze harten meer doet smelten en wat ons meer raakt dan de natuurlijke geur van een baby? Waarschijnlijk is er weinig in het leven zo onvergetelijk, inspirerend of intens als de liefde voor de geur van een baby.

Geen enkele geur zal je zo vertederen en geen enkele geur is belangrijker dan de geur van een baby. Het omhult je als een kleine oase van liefde, zorg en bescherming.

“De geur en smaak van dingen blijven lange tijd bij je. Zoals zielen, die klaar zijn om ons te herinneren, te wachten en te laten hopen op hun moment. Te midden van de ruïnes en andere onwankelbare dingen. In de kleine en bijna ongrijpbare daling van hun essentie, de enorme structuur van herinnering.”

– Marcel Proust – Herinnering aan het verleden

De geur van een baby

De geur van een baby is een hemelse symfonie

Er zijn studies die aantonen dat de geur van een baby voor een moeder net zo verslavend is als drugs. Evolutionair gezien is dit niet zo vreemd, omdat de reukzin de band tussen een moeder en haar kind versterkt.

Maar hoe werkt dit? Laten we kijken naar deze biologische reactie, die gerelateerd is aan ons moederlijke instinct.

Allereerst moeten we weten dat onze neus essentieel is voor de emotionele verbindingen. Ze helpen bij het leggen van verbindingen met de wereld om ons heen. Het gedeelte van de hersenen wat zich hier mee bezig houdt heet het rhinencephalon, oftewel de olfactorische hersenen.

De olfactorsiche bollen zijn direct gelinkt aan de amygdala, het centrum van het brein dat ons (moederlijke) instinct aanstuurt. Ook geven ze een signaal af aan onze hersenen om dopamine vrij te geven. Dit is een hormoon wat verband houdt met de meest aangename beloningen.

Baby slaapt

Dit betekent dat de geur van een baby in onze beleving altijd geassocieerd zal worden met het overweldigende gevoel van liefde en bescherming. 

De geur van een baby is zo krachtig dat studies hebben aangetoond dat tijdens de zwangerschap en de kraamperiode de reuk van vrouwen gevoeliger en accurater is. Moeders worden zich meer bewust van geur.
Dit fenomeen is essentieel om op neuraal niveau een band te scheppen tussen moeder en kind. Dit is van groot belang voor de emotionele ontwikkeling van een kind.

Hoewel onze reukzin zich gedurende de zwangerschap ontwikkelt, vindt tijdens de geboorte de grootste neurale transformatie plaats: inprenting.

Het is een inprenting die we ons altijd zullen herinneren: de eerste draad in een netwerk van gevoelens die moeder en kind met elkaar verbinden. Sterker nog, binnen 24 na de geboorte weet een moeder haar kind door middel van de geur te onderscheiden van andere baby’s.

Moeder lachtend naar baby

De geur van een baby is van groot belang voor de emotionele communicatie

Wanneer een moeder haar kind vasthoudt, hem knuffelt of hem aait zijn dit gebaren van pure en directe liefde. Tegelijkertijd is het zo dat, wanneer een kind lekker op de schoot van de moeder ligt, beiden communiceren zonder worden. 

Deze emotionele communicatie, die we door middel van gebaren met onze baby bewerkstelligen, zijn de leukste momenten uit deze fase. Het is iets wat bijna iedere moeder zich herinnert wanneer hun kinderen opgroeien.

Het is leuk om deze gevoelens op te schrijven of de kleine details vast te leggen die ons zoveel genegenheid geven. Ze doen ons er altijd aan herinneren hoeveel we van onze kinderen houden.

Op deze manier zullen we deze gevoelens weer kunnen oproepen, wanneer onze kinderen ouder worden. We kunnen onze kinderen zo eerlijk mogelijk hun eigen verhaal vertellen.

Het is jammer dat we de geur van een baby niet kunnen bewaren in een potje. Het is zonder twijfel een van de krachtigste parfums die we in ons leven zullen ruiken. De geur van een baby wordt geassocieerd met de puurste herinneringen, die ons voor altijd bijblijven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.