Geheimen over het opslaan van je eigen moedermelk

Als het gaat om voeding, is er niets beters voor onze baby's dan moedermelk.
Geheimen over het opslaan van je eigen moedermelk
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Elke moeder weet zonder enige twijfel dat borstvoeding geven aan onze kinderen een liefdesdaad is die oneindig veel voordelen biedt. Daarom willen we je leren hoe je je eigen moedermelk thuis kunt bewaren.

Je kunt je persoonlijke voorraad opgeslagen moedermelk bewaren voor toekomstig gebruik. Een ware thuisbank, niet voor geld maar voor melk. Het wordt aanbevolen door specialisten en voorstanders van exclusieve borstvoeding.

In de afgelopen 10 jaar is er in verschillende landen belangstelling ontstaan voor de juiste methode voor het bewaren van moedermelk in de koelkast. De reden is dat veel moeders terug moeten naar hun werk in de maanden na de geboorte. Dit is een groeiende tendens.

De eerste zorg van een moeder is om haar kind de beste voeding te bieden. En als het gaat om voeding, is er niets beters voor onze baby’s dan moedermelk.

Maar soms is het moeilijk om borstvoeding te blijven geven wanneer we buitenshuis werken. Soms hebben we niet genoeg tijd. Wanneer dat het geval is, zal een kleine planning vooruit ons helpen ons doel te bereiken en toch natuurlijke moedermelk aan onze baby’s kunnen geven.

Hoe lang kan moedermelk worden bewaard?

Hoe lang kan moedermelk worden bewaard

Moedermelk is rijk aan een grote verscheidenheid van vitamines, vetten en afweerstoffen. Al deze componenten werken mee aan een gezonde ontwikkeling van je kind. Het is daarom belangrijk om het behoud van deze eigenschappen te waarborgen wanneer je je melk opslaat.

Het is belangrijk te weten dat moedermelk haar kwaliteit op een kamertemperatuur maximaal 7 uur behoudt. Moedermelk die op de juiste manier is ingevroren, kan tot 12 maanden worden bewaard.

Als je je melk tot de volgende dag wilt bewaren, kun je het het beste in de koelkast bewaren. Moedermelk kan maximaal een week lang veilig in de koelkast worden bewaard.

Als je echter niet denkt dat je de melk binnenkort gaat gebruiken, raden we je aan het in te vriezen. Bewaar het bij een temperatuur van onder de 0 graden. Zo kun je je melk 7 – 12 maanden veilig bewaren.

Je vraagt je misschien af hoe je kunt weten hoe lang je melk al in de vriezer of koelkast staat. Maak je geen zorgen. Je kunt de opslagzak of containers labelen met de datum dat je de melk hebt bewaard. Op die manier kun je er zeker van zijn dat de melk die je je baby geeft, veilig is.

Hoe moet moedermelk worden bewaard?

Je kunt bij de apotheek zakjes kopen die gemaakt zijn om 100 tot 200 gram moedermelk te bewaren. Als je echter grotere hoeveelheden wilt bewaren, kun je plastic of glazen containers gebruiken. Zorg ervoor dat de containers gesteriliseerd en voedselveilig zijn en dat ze hermetisch afgesloten kunnen worden.

De beste manieren om je melk af te kolven

Het is wetenschappelijk bewezen dat de beste manier om de productie van moedermelk te stimuleren,  het zuigen van je baby is. Daarom raden we aan dat je je melk afkolft terwijl je borstvoeding geeft.

Maar hoe doe je dat?

Het is veel gemakkelijker dan je denkt. Het enige wat je hoeft te doen, is de borstkolf vast te maken aan een van je borsten terwijl de baby aan de andere borst drinkt. Het kan een handkolf of een electrisch kolfapparaat zijn.

Moeders die deze techniek hebben gebruikt, zweren erbij. Ze beweren dat je in minder tijd een grotere hoeveelheid kunt afkolven. Als je kolft terwijl je baby slaapt, heb je meer tijd nodig om dezelfde hoeveelheid melk te verzamelen.

Hoeveel melk moet je apart zetten?

Dat hangt volledig af van je dagelijkse schema en werkrooster en de behoeften van je baby. Pasgeboren baby’s drinken meestal elke 2 of 3 uur. Zorg ervoor dat je voldoende melk voor je baby bewaart om dit patroon voort te zetten terwijl je weg bent. De hoeveelheid die je baby bij elke voeding drinkt, is afhankelijk van zijn leeftijd en behoefte.

Wanneer moet je beginnen met het opbouwen van je melkvoorraad?

Je moedermelkbank

Hoe eerder hoe beter! Je kunt het beste beginnen met het opslaan van je melk zodra je een beetje over hebt. Dit maakt je geruster voor wanneer de dag komt dat je je baby moet achterlaten en overgeven aan andermans zorgen.

Vergeet niet dat je moedermelkbank je beste reserve is voor de directe verzorging van je baby. Het zal je in staat stellen om je baby de beste bron van voedsel te blijven geven, zelfs wanneer jij er niet bent.

Het is een uitstekend idee om vanaf het begin je eigen moedermelkbank te maken.Waarom? Tijdens de eerste levensdagen van je baby produceren je borstklieren een speciale substantie die colostrum wordt genoemd.

Moedermelkspecialisten beweren dat colostrum vloeibaar goud is. Dit is niet omdat colostrum geel is, maar vanwege de geweldige eigenschappen die het bezit.

Het bevat bijvoorbeeld enzymen en lactobacillus acidophilus. Deze componenten versterken de ontwikkeling van het darmkanaal van je baby. Ze vergemakkelijken ook de spijsvertering.

Colostrum opslaan helpt je de eerste verkoudheden en koorts van je baby te doorstaan.

Dankzij het hoge gehalte antistoffen  kan colostrum fungeren als een antibioticum tegen infecties. Het kan ook dienen als het beste vaccin tegen verkoudheid tijdens het eerste levensjaar van je baby.

Plan de creatie van je moedermelkbank al vóór de geboorte van je baby. Jouw moedermelk moet je beste bondgenoot zijn; niet een race tegen de klok. Vergeet ook niet te genieten van het feit dat jij je baby de beste voedingsbron ter wereld geeft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.