Redenen om je baby borstvoeding te geven

Redenen om je baby borstvoeding te geven

Laatste update: 26 augustus, 2018

In dit artikel ontdek je enkele van de geweldige voordelen om je baby borstvoeding te geven. Borstvoeding biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor de moeder en het kind. Dit zit ‘m niet alleen in de voeding, maar ook in de emotionele en intellectuele ontwikkeling.

Denk je er over om je baby borstvoeding te geven of niet? Dat is de vraag. Over dit onderwerp is al eindeloos gediscussieerd en daarom kan het van allerlei kanten worden belicht.

Er is ook veel gesproken over de kwaliteit en de voordelen van borstvoeding geven. Echter, er zijn verscheidene wetenschappelijke redenen waarom borstvoeding geven gunstig zou zijn voor je baby. 

Zoals we allemaal weten, is borstvoeding de beste voeding die je je kindje kan bieden tot de leeftijd van een jaar. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft tijdens de eerste maanden van het leven. Het verhoogd de weerstand en helpt ziektes te bestrijden.

Borstvoeding geven is niet alleen gunstig door de samenstelling van de melk. Het versterkt ook de band tussen moeder en kind. 

Wanneer je jouw baby borstvoeding geeft, schenk je hem ook leven en liefde. Op vele manieren helpt het jou om hem te beschermen en te communiceren met jouw dierbaarste schat.

Zoals we al eerder zeiden, borstvoeding geven heeft voordelen voor moeder en kind. 

Sommige moeders zien borstvoeding geven enkel als hulpmiddel om hun eigen gewichtsverlies een zetje te geven. Ze willen snel af van de extra kilo’s die ze zijn aangekomen tijdens de negen maanden durende zwangerschap. Het helpt echter ook tegen bloedarmoede, hoge bloeddruk en postnatale depressie.

Voordelen van borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding aan je baby is niet alleen voordelig voor hun fysieke gezondheid, het helpt hen ook op emotioneel en intellectueel niveau. 

Een andere voordeel van moedermelk is dat het volledig natuurlijk is. Het is niet geproduceerd, opgeslagen en getransporteerd. Dit spaart energie en gaat vervuiling van het milieu tegen.

Er zijn nog meerdere voordelen die het geven van borstvoeding aan je kind een goede keuze maken.

Hieronder lees je om welke reden borstvoeding geven de ontwikkeling van je kind gedurende de eerste twee jaar ten goed komt.

 • Moedermelk is ideaal voor baby’s omdat dit alle benodigde ingrediënten bevat. Het draagt bij aan gezonde groei en ontwikkeling.
 • Moedermelk ontwikkelt en verhoogd de weerstand van de baby. Het verlaagt het risico op ziektes zoals bronchiolitis, colitis, otitis, urineweginfecties, meningitis en wiegendood.
 • Tijdens het geven van borstvoeding kun je aandacht en genegenheid bieden, wat de beste stimulus is voor een pasgeboren kind. Het is de bouwsteen van hun ontwikkeling, omdat het veiligheid biedt en de band tussen moeder en kind versterkt.
 • Moedermelk heeft een hoog lactose gehalte. Dit is een grote bron van energie voor een pasgeborene en daarom van groot belang. Daarbij komt dat de hoge concentratie van vitamine E helpt om bloedarmoede te voorkomen en verstevigt calcium de botten.
 • Omdat moedermelk erg makkelijk verteerbaar is, is dit bevordelijk voor de darmflora van de baby. Op deze manier is het kind beschermd tegen diarree die wordt veroorzaakt door infecties.
 • Antistoffen komen via borstvoeding van de moeder binnen bij het kind. Hierdoor hebben pasgeborene een betere algehele gezondheid. Er is vaak minder zorg nodig dan bij baby’s die met de fles worden gevoed.

Borstvoeding bevordert het intellect van de baby

Specialisten raden het geven van borstvoeding aan. Niet alleen door een scala aan voordelen in voedingswaarden, maar ook omdat het van ongekende waarde is voor de algehele ontwikkeling van het kind.

Borstvoeding bevordert ook de psychologische groei van de baby, omdat het een optimale omgeving voor interactie biedt.

Redenen om baby borstvoeding te geven

Het geven van borstvoeding beïnvloedt de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van je pasgeboren baby meteen. Daarom kan dit het kind een grotere intellectuele capaciteit bieden. Dit komt omdat moedermelk essentiële vetten bevat die van wezenlijk belang zijn bij de neurologische ontwikkeling.

Borstvoeding biedt ook tactiele stimulatie en lichamelijk contact, wat van groot belang is voor de ontwikkeling van je kind. Dit hele proces is een ervaring die ze op basis van interactie kunnen leren.

Het geven van borstvoeding versterkt ook het zelfvertrouwen van de moeder in haar nieuwe rol als mama.

Al deze redenen maken dat experts het steeds maar weer herhalen: borstvoeding is de grootste daad van liefde tussen een moeder en haar kind. 

Het simpele contact tussen de zachte en warme huid van de moeder en de baby, is voldoende om hen rust en welbehagen te bieden. Ze voelen zich beschermd, verzorgd en geliefd.

Redenen om je baby borstvoeding te geven: het biedt ook voordelen voor jou

De voordelen om je baby borstvoeding te geven zijn ontelbaar en onmeetbaar. Van nature heeft het geven van borstvoeding ook grote voordelen voor de gezondheid van de moeder. Graag zouden we enkele van deze voordelen voor moeders met je willen delen.

Moeder zit baby borstvoeding te geven
 • Het versnelt het herstel van de baarmoeder, waardoor deze terugkeert naar zijn normale vorm en grootte. Dit voorkomt bloedingen en postnatale infecties.  
 • Het verlengt de periodes tussen zwangerschappen.
 • Het verlaagd de kans op de ontwikkeling van borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker. 
 • Je krijgt je figuur sneller terug door je baby borstvoeding te geven, doordat het snel je vetreserves aanspreekt.
 • Wanneer je borstvoeding geeft, wordt er oxytocine afgegeven. Dit maakt ons blij en verbonden met elkaar.
 • Het geven van borstvoeding vermindert de kans op osteoporose. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
 • Ciampo LA., Ciampo IR., Breastfeeding and the benefits of lactation for women’s health. Rev Bras Ginecol Obstet, 2018. 40 (6): 354-359.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.