De oorsprong en betekenis van de naam Ignatius

Ben je verliefd op deze naam? Heeft een geliefde de naam Ignatius? Vandaag stellen we je de oorsprong en betekenis van de naam Ignatius voor.
De oorsprong en betekenis van de naam Ignatius
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Waarschijnlijk wil je weten wat er schuilgaat achter de naam van een geliefde of de naam die je voor je toekomstige kind gekozen hebt. Wat de reden ook is die je hier vandaag gebracht heeft, je hebt geluk! Op Je bent mama presenteren we je vandaag de oorsprong en betekenis van de naam Ignatius. Lees verder!

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Ignatius?

Volgens antroponymische en etymologische studies (Spaanse link) komt de mannelijke eigennaam Ignatius (afgeleid van het vrouwelijke Ignatia) uit het Latijn en betekent het ‘vurig vuur’ of ‘ceremonieel vuur’. Al deze termen worden gebruikt om te verwijzen naar ‘iemand die de vlam aanwakkert’. Dat wil zeggen, iemand die in zijn huid de kracht van vuur en vlammen geconcentreerd heeft.

Hoewel de etymologie ervan nog steeds niet helemaal duidelijk is, menen anderen echter ook dat de oorsprong zou komen van de Griekse term ‘ignetes’, wat ‘aangeboren’ betekent. Als iets dat tot de natuur behoort en nog niet geleerd of vervaardigd is.

Geschiedenis van St. Ignatius van Antiochië

Er zijn gedateerde gegevens over dat de eerste mannen die deze naam al droegen uit de streek van Rhodos kwamen, in de Dodekanesos archipel. De grootste opgang in populariteit werd echter bereikt in de eerste eeuw, dankzij de heilige Ignatius van Antiochië.

Deze historische figuur was een discipel van Johannes, Petrus en Paulus. Bovendien is hij ook bekend als Ignatius van Constantinopel of de patriarch van Constantinopel, die tot martelaar van de Katholieke Kerk werd uitgeroepen.

Saint Ignatius of Loyala
Sint Ignatius van Loyola is een belangrijke figuur in de verspreiding van het katholicisme in Latijns-Amerika.

Sint Ignatius

Een andere historische figuur die ook vitaliteit en persoonlijkheid aan de naam Ignatius gaf, was Sint Ignatius van Loyola. Deze man was een religieuze Spaanse militair,  en werd bekend als stichter van de Sociëteit van Jezus, die van grote betekenis was in de periode van strijd tegen de Contra-Reformatie.

Daarom viert men de heilige Ignatius altijd op 31 juli. Het feest herdenkt dan namelijk zijn gestalte en symboliseert de beschermengel voor de kleintjes die op die dag geboren worden of die de immense genade ontvangen zo genoemd te worden.

Varianten van de naam Ignatius naar landen en gebieden

Het is ook een mondiale optie, die meerdere varianten kent die aangepast zijn aan de moedertaal van de ouders. Daarom kunnen we de volgende opties uitlichten, naar hoe landen en gebieden de naam aan hun taalkundige parameters aanpasten:

  • Ignaz, in het Duits
  • Ignac, in het Tsjechisch en Hongaars
  • Ignaso, in het Catalaans
  • Inazio, in het Baskisch
  • Inácio, in het Portugees
  • Ignacy, in het Pools
  • Ignacio, in het Spaans
Een zwangere vrouw houdt haar buik vast
De kracht van een mooie naam zal je boeien om hem te kiezen en aan je toekomstige baby te geven.

Laat je meevoeren door de vlammen van je hart, nu je de oorsprong en betekenis van de naam Ignatius kent

Zoals je al hebt kunnen nagaan, is de naam Ignatius een alternatief met grote kracht en macht. Ongetwijfeld typerend voor een baby die voorbestemd is een grote en zeer uitgesproken persoonlijkheid te hebben. Daarom, als je deze optie overwogen hebt en al deze gegevens je overtuigd hebben, moedigen we je aan je kleintje Ignatius te noemen.

Als aanhankelijke bijnaam moet je bovendien weten dat veel ouders en geliefden hun kleintje uiteindelijk Nacho noemen. Dit is namelijk een kortere, schattigere bijnaam die vol liefde zit. Is het niet fantastisch? Dus, wat vind jij ervan? Laat het ons weten in de commentaren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.