De oorsprong en betekenis van de naam Adam

De naam Adam is een heel traditionele naam. Hij komt van de eerste mens in het Oude Testament en betekent "hij die van de aarde komt".
De oorsprong en betekenis van de naam Adam

Laatste update: 15 augustus, 2022

Dit is een van de meest emblematische keuzemogelijkheden die door ouders uit verschillende delen van de wereld gekozen worden. Als je het nog steeds niet weet, wil je dan weten wat de oorsprong en betekenis van de naam Adam is? De eerste mens ooit geschapen kan je inspireren.

Daarnaast bieden we je ook andere interessante informatie, zoals de datum van zijn heiligendag, de varianten in andere landen, en we stellen je voor aan enkele beroemdheden die Adam heten. Let dus op!

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Adam?

Zoals je je kunt voorstellen komt de naam Adam uit het Hebreeuws en omschrijft hij de eerste mens die door God naar zijn eigen beeld en gelijkenis geschapen werd. Volgens de Bijbel stamt de hele mensheid van hem af.

Daarom zinspeelt de betekenis op ‘hij die van de aarde komt’. Zijn kleur zou daarom rood zijn, want in het Oude Testament wordt gezegd dat Adam uit dezelfde klei gesmeed werd. Daarom geven deskundigen aan dat deze naam de roodachtige tint symboliseert.

Omdat hij de eerste patriarch van Israël was, is zijn invloed onbetwistbaar in de joods-christelijke traditie, zowel als in de islamitische. In de laatste zin wordt Adam erkend omdat hij een profeet van de Islam is. Daarom is Adam een perfecte keuze voor elke vader die een geloofsnaam zoekt die vol spiritualiteit is.

Een lachende baby in een rood rompertje
Rood symboliseert de naam Adam. Het verwijst naar de kleur van de aarde waaruit Adam, de eerste mens, gesmeed werd.

Onomastiek van de naam Adam

Omdat Adam de naam is van de patriarch van het volk Israël, heeft hij ook een eigen heilige. In dit verband raden we je aan de datum 22 december te noteren. Als je iemand kent die speciaal voor jou is die deze naam draagt, of je wilt dat dit de beschermengel van je kleintje wordt, dan weet je al dat deze dag bijzonder is. Zeker als je de immense genade hebt gehad op dezelfde dag geboren te zijn.

Anderzijds hoef je je geen zorgen te maken als je niet op tijd bent, want Sint Adam wordt ook gevierd op 16 mei, ter ere van de abt St. Adam van Fermo (Italië).

Varianten van Adam in andere landen

Er zijn verschillende patroniemen in verschillende culturen die naar deze naam verwijzen: Adánez (Spaans), Adamov (Russisch), of Adamski (Pools), onder andere.

In het geval van Spanje registreert het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE – Spaanse link) bijna 20.000 mannen met deze naam en een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. Bovendien is de variant van Adam min of meer gelijkmatig over het hele Schiereiland verspreid, hoewel er ook andere varianten zijn die afhangen van de moedertaal van de ouders:

 • Adem, in het Bosnisch
 • Adamo, in het Esperanto
 • Aadam, in het Ests
 • Adame, in het Baskisch

Anderzijds is de populariteit van Adam bij ouders in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onbetwistbaar. In feite komt vanaf de 19e eeuw de Engelse achternaam Adams in het register voor, die in de hedendaagse tijd onbetwist succes oogst. Dat blijkt in feite uit de kinderfilm van De Addams family.

Adam Sandler
De bekende komische acteur Adam Sandler doet de naam eer aan. Hij speelde in verschillende Hollywood films.

Beroemde mensen met de naam Adam

In de loop van de geschiedenis zijn er veel relevante figuren geweest die deze prachtige optie met trots als een vlag hebben gedragen. Onder hen vallen de volgende op:

 • Adam de la Halle: Uit de 13e eeuw. Een Franse dichter en toneelschrijver, beroemd om zijn hoofse liefdesliederen.
 • Adam Smith: Schots filosoof, schrijver en econoom. Promotor van het economisch liberalisme.
 • Adam Sandler: New Yorkse acteur, komiek, en filmproducent.
 • Adam Driver: Gepensioneerde marinier, gelegenheidszanger. En hij is ook Amerikaans acteur.
 • Adam Jezierski: Pools-Spaanse acteur. Hij werd bekend door zijn rol als Gorka in de serie Física o química.
 • Adam Senn: Amerikaans model, acteur, en restauranthouder.
 • Adam Levine: Amerikaanse zanger, liedjesschrijver, en muzikant. Hij is de leadzanger en ritmegitarist van de pop rock band Maroon 5

Adam, een van de meest legendarische opties voor je toekomstige baby

Deze naam Adam geeft een vleugje originaliteit aan een van de meest bijzondere namen in de geschiedenis van de mensheid: De naam die in de heilige geschriften verwijst naar de eerste mens die door God geschapen werd. Dus als je een traditionele optie zoekt, maar met frisheid en een vleugje moderniteit, kun je deze niet missen.

We hopen dat je verliefd bent geworden op de naam Adam. Heb je al besloten of dit de naam wordt voor je kleintje? Laat het ons weten in de comments! Wellicht ook interessant voor jou

De oorsprong en betekenis van de naam James
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De oorsprong en betekenis van de naam James

Voel je een diepe bewondering voor deze naam? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam James met al zijn geheimen en rariteiten.