De 9 meest gestelde vragen over borstvoeding

Alle ouders, vooral mensen die voor het eerst een kindje krijgen, hebben een reeks vragen over de komst van hun baby. Veel van deze twijfels hebben te maken met het geven van borstvoeding.
De 9 meest gestelde vragen over borstvoeding

Laatste update: 28 september, 2018

Wat zijn de 9 meest gestelde vragen over borstvoeding? De vragen én de antwoorden hierop, vind je in het artikel hieronder!

Het geven van borstvoeding kan een moeilijke fase zijn voor vele moeders. De vele mythes over het geven van borstvoeding zijn een deel van het probleem.

Hoewel er veel informatie beschikbaar is voor moeders om zelf te onderzoeken, hebben ze vaak nog dezelfde twijfels.

De meeste vrouwen zijn er toe in staat om hun kinderen borstvoeding te geven. Het komt zelden voor dat vrouwen geen borstvoeding kunnen geven. Wanneer dit wel zo is, kan dit vaak opgelost worden met behulp van een specialist.

Sterker nog, er zijn veel centra en groepen die moeders assisteren bij het geven van borstvoeding.

Eén van de meest gestelde vragen over borstvoeding geven gaat over het al dan niet produceren van voldoende moedermelk.

Vrouwen die net moeder zijn geworden, vragen zich vaak af of de melk wel voldoende voedingsstoffen voor de baby bevat.

Maar het is simpelweg zo dat door middel van oefening, je techniek en productie in de loop der tijd zullen verbeteren. Ontspannen is het beste wat je kan doen.

De meest gestelde vragen over borstvoeding

Wat is de juiste tijd om mijn pasgeboren baby te voeden? 

Het antwoord luidt: direct. Het is heel natuurlijk om je baby meteen aan de borst te leggen wanneer hij is geboren. Hierdoor kan hij meteen beginnen met zogen. 

Het zuigen van je baby kan het melkproces op gang brengen. Normaal kost dit namelijk wat tijd, tot zelfs enkele dagen.

Onthoud dat de melkproductie na een keizersnede vaak wat langer op zich laat wachten.

Hoe weet ik of ik voldoende melk produceer voor mijn baby?

Door middel van zuigen neemt de baby de verantwoordelijkheid op zich om jouw melkproductie te verhogen. 

Daarom is het belangrijk dat je gedurende de eerste dagen je baby op verzoek laat drinken.

Let ook vooral op de techniek en zorg ervoor dat je kindje naar de borst toegedraaid is. Wanneer je baby enkel een beetje aan de tepel zuigt, is het belangrijk dat je zijn mond verder opent zodat het hele tepelhof bedekt is.

Als laatste is het belangrijk dat de lippen van je baby naar buiten zijn gericht.

Kind aan de borst

Hoeveel melk moet mijn baby drinken?

Laat je baby drinken totdat hij voldoende heeft gehad. Idealiter, zou je baby één borst leeg moeten drinken voordat hij aan de volgende borst begint.  

De reden hiervoor is dat het eerste beetje melk, de voormelk, wateriger en suikerrijk is. Dit biedt de nodige calorieën en zorgt ervoor dat je baby gehydrateerd blijft.

Daarna komt de zogenaamde achtermelk, deze is rijker aan vet en zorgt voor de gewichtstoename van je baby. De voor- en achtermelk zijn allebei erg belangrijk voor je baby.

Een van de andere vragen over borstvoeding, is hoelang een voeding ongeveer duurt. Gedurende de eerste dagen is het belangrijk dat je kind drinkt zoveel hij maar wil. Je moet ingaan op zijn behoeften en hem laten drinken wanneer hij daarom vraagt.

Dit zorgt voor het stimuleren van de melkproductie. De komende maanden zal je baby een regelmatig patroon ontwikkelen voor zijn voedingen.

Moet ik stoppen met de borstvoeding wanneer mijn borsten pijn doen? 

Het komt vaak voor dat moeders in het begin pijn of zelfs tepelkloven hebben. In uitzonderlijke gevallen zullen je tepels bloeden, maar dit is niet schadelijk voor je kind. Ze zullen dit misschien weer uitspugen.

Wanneer je tepels bloeden, dan is belangrijk om de zuigtechniek van je baby te veranderen. Zoek daarvoor hulp bij een specialist wanneer dat nodig is.

Tijdens de eerste dagen in het leven van je kindje komt de melkstroom op gang en kan je pijn ervaren door de zwelling van je borsten.

Je borsten kunnen ook warm aanvoelen. Dit is normaal en kan door middel van een warme douche of een massage van de borsten wat afnemen.

Houden de zwelling en de pijn echter aan of komt dit op een later tijdstip terug, raadpleeg dan een dokter. Deze kan controleren of je borstklier niet ontstoken is.

Kan ik mijn moedermelk kolven en dit geven door middel van een fles?

Als het kan is het goed om gedurende de eerste dagen in het leven van je baby ver weg te blijven van flesjes en spenen

Op dit moment leert je pasgeborene nog steeds hoe hij moet zuigen. Al deze producten kunnen hem in de war brengen door hun vorm en structuur.

Wanneer je het gevoel hebt dat je borsten te vol zitten, laat je baby dan drinken. Wanneer dat niet mogelijk is, kun je de overvloed aan melk afkolven en het invriezen voor een later tijdstip.

Dit kan handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld binnenkort weer aan het werk moet.

Hoe zit het met tepelhoedjes?

Vroeger kwam het veel voor dat vrouwen met ingetrokken tepels tepelhoedjes gebruikten. Dit is echter geen probleem voor de baby en de vrouw kan ondanks haar ingetrokken tepels gewoon borstvoeding geven.

Al zuigend, zal de baby zijn weg vinden naar alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.

Is het mogelijk om borstvoeding te geven met borstimplantaten?

Ook dit is één van de veelgestelde vragen over borstvoeding.

Borstvergrotingen hebben geen invloed op de borstklier. Dit zijn de klieren die verantwoordelijk zijn voor het produceren van de melk.

Ook is er geen bewijs dat implantaten enig effect hebben op de melk of de productie hiervan.

Vragen over borstvoeding

Wat is een goed dieet voor een vrouw die borstvoeding geeft?

De gouden regel luidt als volgt: alles wat de moeder moeilijk verteert, geeft ook problemen voor de baby.

Sommige voedingsmiddelen kunnen aanzetten tot gasproductie bij baby’s. Hierdoor worden ze winderig. Daarom is het aan te raden om de inname van  zuivel, granen en geraffineerde bloem iets te beperken.

Is het noodzakelijk dat mijn baby naast borstvoeding ook water drinkt?

Baby’s die naar hun eigen behoeften kunnen drinken, halen al hun hydratatie uit de moedermelk. Over het algemeen zouden baby’s die jonger zijn dan 6 maanden geen water hoeven drinken.

Na deze tijd zal de kinderarts je adviseren over het introduceren van water en andere voeding. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.