Welke fopspeen is de beste voor mijn baby?

Welke fopspeen is de beste voor mijn baby?

Laatste update: 18 juni, 2018

Als je je afvraagt welke fopspeen de beste voor je baby is geven we je hieronder nuttige informatie. 

In de afgelopen jaren stond het ter discussie of fopspenen wel of niet gezond zijn voor kinderen.

Hoewel fopspenen verband kunnen houden met verschillende gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals een verkorte duur van borstvoeding of gebitsproblemen, bevestigen veel professionele onderzoeken de voordelen ervan.

Dit zijn de meest opvallende voordelen van het gebruik van een fopspeen:

  • Kalmeert onder andere angst en stress
  • Laat baby’s slapen
  • Vermindert het risico op wiegendood, vooral bij zuigelingen
  • Stimuleert niet-voedend zuigen
  • Helpt bij het verlichten van pijn bij de eerste tandjes

Deskundigen van de Vereniging van Kindergeneeskunde geven aan dat het geen probleem is om een fopspeen te gebruiken, mits hier na drie jaar mee wordt gestopt.

Aanbevelingen voor het gebruik van een fopspeen

In dezelfde publicatie noemt de Vereniging bepaalde details waar rekening mee gehouden moet worden bij het geven van een fopspeen aan je baby.

Dit is naast andere aanbevelingen van officiële instanties die de verkoop van fopspenen regelen.

De belangrijkste aanbevelingen zijn onder andere:

  • Het mag niet gemaakt zijn van zacht PVC, een stof die verboden is door de Nationale Consumentenbond, ook in andere landen.
  • Het mag niet worden gebruikt tijdens de eerste paar dagen van het leven.
  • Het gebruik ervan wordt aanbevolen voor kinderen die borstvoeding krijgen (natuurlijk of via de fles) als beschermer tegen het risico van wiegendood.
  • De fopspeen moet goed schoon worden gehouden. Het moet worden gewassen met water en zachte zeep en regelmatig worden gesteriliseerd.
  • Hij moet elke twee maanden worden vervangen.
Welke fopspeen is de beste?

Welke fopspeen is de beste voor mijn baby?

Nu eventuele gemeenschappelijke bezorgdheden zijn besproken kunnen we de hoofddiscussie beginnen.

Welke kenmerken maken een fopspeen ideaal voor je baby?

Deskundigen van de Vereniging van Kindergeneeskunde geven aan dat het geen probleem is om een fopspeen te gebruiken, mits hier na drie jaar mee wordt gestopt.

Op de volgende lijst zullen we de meest populaire opties die momenteel op de markt zijn met je delen. Welke fopspeen ga je kiezen?

Het kiezen van de beste fopspeen voor je baby is onder andere afhankelijk van je smaak, de voorkeuren van de baby en je budget.

Elke genoemde fopspeen wordt ten zeerste aanbevolen!

1. Philips Avent SCF169/28

Deze aantrekkelijke fopspeen is bedoeld voor meisjes tussen 6 en 18 maanden oud. Het heeft een zachte anatomische siliconennippel. Ook heeft het een hygiënische dop met kliksluiting.

Het kan ook worden gesteriliseerd. Deze fopspeen wordt verkocht in sets van twee.

2. Chicco Physio Air

Dit model is een uitstekende optie voor de kleintjes binnen het gezin. De Chicco Physio Air heeft een siliconen speen en een innovatieve vorm die verschillend functies vervult.

De ergonomische vorm bijvoorbeeld vermijdt de ophoping van speeksel. Het heeft ook ventilatiegaatjes en afgeronde randen die de baby een betere zuigervaring geven.

Deze fopspeen wordt aanbevolen voor baby’s in de leeftijd van 6 tot 12 maanden en is verkrijgbaar in sets van twee.

3. LOVI Folky

De LOVI Folky is verkrijgbaar in het blauw en roze. Het heeft een zachte en dynamische siliconen speen die zich aanpast aan het gehemelte van de baby afhankelijk van zijn of haar zuigritme.

Het is ook bewezen in medische studies dat het de natuurlijke zuigreflex niet beïnvloedt, aldus de fabrikanten.

Het heeft ook geen invloed op de ontwikkeling van spraak of tanden. Het wordt verkocht in sets van twee en heeft speenbeschermers.

Welke fopspeen kiezen?

4. Nuk Freestyle

Met een innovatief ontwerp bieden deze fysiologische fopspenen grote voordelen. Ze zijn namelijk volledig luchtdicht, hebben een siliconen speen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Ze hebben ook ventilatieopeningen om irritaties te voorkomen. De vorm voorkomt ook eventuele misvormingen van het gebit.

Ze zijn bedoeld voor baby’s van 6 maanden of jonger. De verschillende decoraties maken deze geschikt voor zowel jongens als meisjes.

Net als de vorige wordt het in sets van twee verkocht.

Zoals je ziet laten technologische ontwikkelingen toe innovatieve fopspenen te creëren met verschillende functies die voorheen ondenkbaar waren.

Het is gewoon een kwestie van ze uit te proberen en te evalueren welke fopspeen je baby het fijnst vindt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.